Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.02.2021 14:27:45

České aerolinie podaly u Městského soudu v Praze žádost o povolení reorganizace


České aerolinie (ČSA) dnes podaly u Městského soudu v Praze návrh na reorganizaci podle insolvenčního zákona. Návrh na reorganizaci byl podán z důvodu ukončení mimořádného moratoria a po vyčerpání všech možných řešení složité finanční situace způsobené celosvětovou krizí odvětví letecké dopravy v důsledku šíření nemoci COVID–19. Cílem reorganizace je záchrana společnosti a volba co nejvýhodnějšího řešení pro věřitele. 

ČSA byly do koronakrize ziskovou společností a do platební neschopnosti se dostaly v důsledku pandemie onemocnění COVID-19 a souvisejících mimořádných opatření přijatých vládou ČR a vládami ostatních států. Přes doporučení Evropské komise a sdružení leteckých dopravců IATA jsou vystaveny nerovné hospodářské soutěži se svými přímými konkurenty, kteří na rozdíl od ČSA a v souladu s doporučeními EK obdrželi od svých vlád finanční pomoc. 

Český stát se odmítl na záchraně ČSA, páté nejstarší letecké společnosti na světě, podílet i přesto, že akcionáři projevili ochotu finančně na jejich záchraně participovat.
 
České aerolinie a jejich mateřská společnost Smartwings od 28. srpna 2020 žádaly vládu ČR o zřízení kompenzačního programu COVID – letectví (sedačkovné) a poskytnutí podpory za zrušené lety v období nouzového stavu od 14. 3. 2020 do 24. 5. 2020, kdy nemohly létat a uskutečnit tak 7198 letů, obdobného programu, jako jsou programy COVID - BUS, COVID - Ubytování a COVID - Cestovní ruch.
Odůvodnění, že tuto pomoc či vytvoření programu podpory letectví není možno poskytnout jediné společnosti na trhu, postrádá logiku a je v přímém rozporu s tím, co pro záchranu leteckých společností učinily jiné státy.

Mateřská společnost Smartwings řeší situaci řádným moratoriem s podporou věřitelů. Provoz obou společností je nadále zachován a ČSA a Smartwings zajišťují všechny plánované lety dle letových řádů a v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích a cestovních omezeních obnovují další linky. Obě společnosti plánují řešit svou situaci v rámci společného koncernového řešení, které povede k jejich záchraně a je výhodnější pro věřitele.   
Navržená reorganizace je poslední možností, nedojde-li k přehodnocení přístupu vlády České republiky. 

Letecká doprava je v důsledku pandemie onemocnění COVID-19 jedním z nejpostiženějších odvětví ekonomiky. Kvůli koronavirové krizi ČSA a Smartwings propustily již na 600 zaměstnanců a realizovaly celou řadu restrukturalizačních opatření



ČSA koncem roku 2020 měly zařadit do své flotily nejmodernější úsporná letadla Airbus nové generace a strategie společnosti počítala s rozvojem destinací a sítě linek, včetně dálkových. V důsledku vyhlášení nouzového stavu a zavedení mimořádných opatření v souvislosti se šířením nového koronaviru ČSA zaznamenaly v roce 2020 ztrátu ve výši 1,57 miliardy korun a bezprecedentní propad tržeb ČSA na cca 20% úroveň tržeb roku předchozího. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688