mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.02.2021 10:16:00

Německo připravuje zákon o dodavatelských řetězcích, který má garantovat globální odpovědnost firem

Německo připravuje zákon o dodavatelských řetězcích, který má garantovat globální odpovědnost firem

26.02.2021 / 10:12 | Aktualizováno: 26.02.2021 / 10:16

Klíčoví koaliční ministři německé spolkové vlády se koncem února po několikaměsíčním vyjednávání shodli na hlavních bodech nového zákona o dodavatelských řetězcích, jehož cílem je ochrana lidských práv a životního prostředí v globální ekonomice. Po legislativním projednání by zákon měl platit od ledna 2023.

Německé firmy se doposud ve svém globálním podnikání zabývají lidskými právy a environmentálními normami pouze na dobrovolné bázi. Nedávno provedený vládní průzkum ukázal, že z 2.250 dotázaných společností pouze 455 z nich sleduje u svých obchodních partnerů kritéria jako např. dětská práce, vykořisťování, diskriminace, nedostatek pracovních práv a nedodržování ekologických norem, proto spolková vláda nyní přichází s návrhem nového zákona, který by to měl změnit.

Cílem nového zákona bude přimět německé společnosti s více než 3.000 zaměstnanci, aby zajistily, že jejich dodavatelé v zahraničí dodržují minimální sociální a ekologické standardy. Ministr práce a sociálních věcí Heil (SPD) uvedl, že nový zákon by měl „chránit práva lidí, kteří vyrábějí zboží pro Německo“, a kromě jiného by měl „zabránit otrocké a dětské práci“. Zákon proto požaduje, aby společnosti kontrolovaly, kde a jak jsou nakupovány jejich suroviny či komponenty. Od roku 2024 se měla působnost zákona rozšířit i na firmy s více než 1.000 zaměstnanci.

Kontrolu dodržování nového zákona bude mít na starosti Spolkový hospodářský úřad pro kontrolu vývozu (BAFA), který bude mít kompetenci v případě jeho porušení udělovat pokuty až do výše 10 % ročního obratu provinilé firmy.

Podnikatelské svazy (Svaz německého průmyslu - BDI, Německá průmyslová a obchodní komora – DIHK a další) navrhovanou regulaci odmítají. Kritizují především fakt, že firmy by měly být odpovědné za chování třetích osob, na které nemají přímý vliv. To je dle jejich názoru v rozporu s pravidly OSN, která výslovně vylučují odpovědnost pouze kvůli „existenci obchodních vztahů“.

Naproti tomu více než 60 renomovaných společností (např. Tchibo, Rewe, Nestle, Alfred Ritter) označilo návrh zákona o dodavatelských řetězcích za prospěšný. Tyto firmy již obdobnou regulaci dodržují a dlouhodobě se obávají konkurenčních nevýhod, pokud by jiné společnosti obdobná pravidla dodržovat nemusely.

Návrh zákona by měl projednat spolkový kabinet v průběhu března a následovat bude legislativní proces ve Spolkovém sněmu a ve Spolkové radě. Očekává se, že během schvalovacího procesu se mohou změnit některé technické parametry, nicméně zákon jako takový velmi pravděpodobně přijat bude a měl by začít platit od ledna 2023. Ministři Müller (pro hospodářskou spolupráci a rozvoj za CSU) a Heil novou regulaci označili za budoucí „nový mezinárodní standard v hospodářských vztazích“ s tím, že jí v budoucnu chtějí prosadit i na úrovni celé EU.

Autor: Ondřej Karas, vedoucí obchodně-ekonomického úseku, Velvyslanectví České republiky v Německu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688