skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  25.02.2021 08:00:11

Nová Škoda FABIA: Co skrývá pod hadí kamufláží

Čtvrtou generaci modelu ŠKODA FABIA mohli v rakouském Zell am See vyzkoušet vybraní novináři. Speciální kamufláž pro tuto příležitost připravil designér Daniel Petr. Abstraktní polep karoserie navazuje na obdobná řešení použitá u předchozích novinek, jako třeba u modelu ENYAQ iV, OCTAVIA nebo SCALA.

„Inspirace je všude kolem. Stačí vidět zajímavou strukturu. Tu si pak zkouším umístit na fotografie nového vozu a hledám vhodnou hustotu textury tak, aby opravdu znemožnila hledání detailů, které nemají být vidět,“ popisuje Daniel Petr, jak taková kamufláž vlastně vzniká.

Inspirace tentokrát přišla z říše plazů. „Ta myšlenka vznikla tak, že jsme si představili, že budeme vůz odhalovat postupně, jako když se had svléká z kůže,“ vysvětluje Petr. Pod fólií jsou ještě plastové díly, které skryjí některé nové prvky karoserie. „Bude to moc pěkný kompaktní vůz s čistým a moderním designem, který posune jméno FABIA zase o stupeň výš,“ naznačuje Petr, co se skrývá pod maskováním.

Daniel Petr

designér

04_SKODA_FABIA_CD-1

O něco víc prozrazuje šéfdesignér značky ŠKODA Oliver Stefani: „Nova´ FABIA da´le rozvi´ji´ designovy´ jazyk znacˇky SˇKODA. Kompaktni´ vu°z s karoserii´ hatchback je za´rovenˇ sportovni´ i elegantni´. Skulptura´lni´ tvary, dynamicke´ proporce a moderni´ sveˇtla vybavena´ LED technologii´ a krystalicky´mi prvky typicky´mi pro modely znacˇky SˇKODA doda´vaji´ vozu dynamicky´, moderni´ vzhled“.

Moderní a prostorná

Zatímco design novinky zůstává tajemstvím, o některé další informace už se s vámi můžeme podělit. Čtvrtá generace modelu FABIA využívá platformu MQB-A0, díky které novinka oproti předchůdci povyrostla. FABIA je 4 107 mm dlouhá (+ 110 mm), 1 780 mm široká (+ 48 mm), rozvor narostl o 94 mm na 2 564 mm. Tento nárůst rozměrů přináší výrazně větší prostor jak pro posádku, tak pro zavazadla. Objem zavazadlového prostoru se vyšplhal na 380 litrů. Přes značný nárůst rozměrů se pak konstruktérům podařilo udržet hmotnost nové generace prakticky na konstantní hodnotě.


Nová generace motorů

To má dvě výhody: nová FABIA si zachová příznivou dynamiku a díky nové generaci motorů EVO přispívá nízká hmotnost také ke snížení spotřeby paliva. Snížení spotřeby ovlivňuje i špičková aerodynamika, součinitel odporu vzduchu má hodnotu 0,28, což je nejnižší hodnota ve třídě malých vozů. K dosažení tak skvělého výsledku pomáhá třeba i nový design kol a optimalizace proudění kolem nich, ale také již z modelu OCTAVIA známé aktivní lamely ve spodním vstupu chladícího vzduchu v předním nárazníku.

25_SKODA_FABIA_CD-1

Za ním se v motorovém prostoru bude skrývat jeden z pěti agregátů. Základem nabídky jsou dva tříválce 1,0 MPI, tedy motory s atmosférickým plněním. Ty mají výkon 48 nebo 59 kW a jsou spojeny s pětistupňovou manuální převodovkou. Dalším stupněm v nabídce jsou dva přeplňované tříválce 1,0 TSI, jeden s výkonem 70 kW (opět spojený s pětistupňovým manuálem), druhý s 81 kW a volitelně šestistupňovou přímo řazenou nebo sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Vrcholnou motorizací bude čtyřválec 1,5 TSI o výkonu 110 kW, který je standardně spřažen se sedmistupňovou převodovkou DSG.

Tucet Simply Clever pomocníků

Samozřejmostí je také široká paleta bezpečnostních a asistenčních systémů. Nová FABIA může být vybavena až devíti airbagy (většina je standard, volitelně se dodávají kolenní airbag a zadní boční airbagy) a poprvé má na všech sedadlech pro spolucestující úchyty ISOFIX i kotevní úchyty pro dětské sedačky. Díky karoserii s prvky z vysokopevnostní oceli patří FABIA čtvrté generace k nejbezpečnějším vozům svého segmentu.

26_SKODA_FABIA_CD-1

Novinka může být vybavena také balíčkem Travel Assist, který přináší funkce automatizovaného řízení. Vzhledem k tomu, že se FABIA cítí jako doma v městském provozu, hodit se mohou i asistent pro automatizované parkování nebo detekci překážek při parkování.

FABIA je také premiantem v oblasti Simply Clever prvků. Celkem jich tu nalezneme 43 a dvanáct z nich je zbrusu nových. Jednou z „vychytávek“ je například USB-C konektor ve středovém zpětném zrcátku, další třeba jakýsi multifunkční vak pod krytem zavazadlového prostoru. Vak pojme až 3,5 kilogramu nákladu a je ideální třeba pro uložení kabátu. Tradiční prvky jako škrabka na led ve víčku nádrže nebo držák parkovacího lístku u A sloupku na straně řidiče samozřejmě zůstávají.

Nové Simply Clever prvky modelu FABIA

Sklopne´ opeˇradlo sedadla spolujezdce

Dveˇ odkla´daci´ kapsy na mobilni´ telefony na zadni´ straneˇ opeˇradel prˇedni´ch sedadel

Multifunkcˇni´ kapsa

USB-C konektor ve vnitrˇni´m zpeˇtne´m zrca´tku

Skla´daci´ pruzˇna´ odkla´daci´ schra´nka v zavazadlove´m prostoru

Zadni´ cˇteci´ lampicˇka ovla´dana´ z prˇedni´ch sedadel

Drzˇa´k karet a tuzˇek v odkla´daci´ schra´nce prˇed rˇadici´ pa´kou

Dva ha´cˇky pro prˇi´chytna´ oka syste´mu TopTether v zavazadlove´m prostoru

Odni´matelny´ drzˇa´k na´poju°

Drzˇa´k karet a minci´ ve vi´ku odkla´daci´ schra´nky prˇed spolujezdcem

Odkla´daci´ schra´nka umi´steˇna´ v tunelu prˇed zadni´mi sedadly, vcˇetneˇ drzˇa´ku na´poju°.

Odni´matelna´ slunecˇni´ clona pro panoramatickou strˇechu

Ochranny´ kryt na´kladove´ hrany


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688