Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.02.2021 10:33:04

Hongkong zvýšil daň z obchodování s akciemi a vyvolal výprodeje

Hongkong poprvé od roku 1993 zvýšil kolkovné u obchodů s akciemi, což vyvolalo široké výprodeje a největší propad akcií na této burze za více než pět let.

Plánované zvýšení daně z obchodování na 0,13 % z 0,10 % je součástí řady nových opatření týkajících se rozpočtu Hongkongu, které na druhé straně zahrnují zvýšené výdaje na pomoc obyvatelům během pandemie. Zatímco se ekonomika města za poslední rok propadla, ceny akcií prudce stouply díky boomu na globálním trhu.

Hongkongský benchmark Hang Seng Index dnes zavřel o 3 % níže, přičemž poklesu vedla Hong Kong Exchanges & Clearing, která odepsala 8,8 %, a to i přesto, co dnes tento operátor burzy oznámil rekordní roční zisk. Fondy se sídlem v kontinentální Číně prodaly hongkongské akcie za rekordní 2,6 miliardy dolarů prostřednictvím směnných vztahů se Šen-čenem a Šanghají, a to po 38 dnech čistých nákupů ze strany Číny.

"Dopad bude značný," uvedl Kingston Lin, ředitel oddělení správy aktiv u Canfield Securities v Hongkongu. "Trh si vede velmi dobře a samozřejmě přinese vládě další příjmy. Vyšší transakční náklady však budou pro burzu obavou.“ Analytici Citigroup odhadují, že vyšší kolkovné zvýší obchodní náklady o 6 % až 15 %, čímž se sníží objemy obchodování a zisk burzy o 3 – 7 % na akcii.

Vláda po dvouleté ekonomické recesi oznámila výdajová opatření ve výši více než 120 miliard hongkongských dolarů ke zmírnění ekonomických potíží pro obyvatele tohoto města. Navýšení daně z obchodování má být zavedeno 1. srpna a vláda očekává, že to přinese ročně dalších 12 miliard HKD, uvedly místní média včetně Apple Daily a NowTV. Ve fiskálním roce 2019/2020 přispělo kolkovné 33,2 miliardami HKD.

Tímto krokem riskuje vláda utlumení obchodního boomu, který poháněl výdělky na burze. Ta ve středu uvedla, že loni její zisk vzrostl o 23 % na rekordních 11,5 miliard HKD, k čemuž přispěl 60% skok v obchodování s akciemi. Její akcie vzrostly oproti minimu v loňském roce o 150 % a podle tržní hodnoty je největší na světě.

„I když jsme rozhodnutím vlády zvýšit kolkovné pro transakce s akciemi zklamáni, uznáváme, že taková daň je důležitým zdrojem vládních příjmů,“ uvedl mluvčí burzy. „HKEX se těší na další úzkou spolupráci se všemi svými akcionáři, aby podpořila další úspěch, odolnost, živost a atraktivitu hongkongských kapitálových trhů.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688