mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.02.2021 14:46:00

Mauricius se připojil k zemím, které zakázaly jednorázové plasty

Mauricius se připojil k zemím, které zakázaly jednorázové plasty

23.02.2021 / 14:34 | Aktualizováno: 23.02.2021 / 14:46

Politika ochrany životního prostředí se stala na Mauriciu jednou z hlavních priorit a k rozsáhlejší implementaci přijatých opatření na odstranění jednorázových plastů vláda přistoupila od ledna 2021. Jedná se o postupný proces zákazu nejen jednorázových plastů, ale také plastových lahví a plastových tašek. Mauricijští podnikatelé z nejrůznějších sektorů ekonomiky bojují s tímto zákazem a hledají levné alternativy k nahrazení již tradičních plastových obalů. Pro české podniky to znamená příležitost k představení inovativních přístupů k biologicky rozložitelným obalům na mauricijském trhu.

Mauricius, který je „hvězdou“ a nejvíce business friendly zemí subsaharské Afriky, se dlouhodobě potýká s problémem hromadění odpadu, a to zejména plastového odpadu. Místní vláda si stanovila ochranu životního prostředí jako svou prioritu a připravila legislativu již v roce 2002 (Act 19/2002 (govmu.org)). První reálné provádění této politiky začalo až v roce 2016, kdy bylo zakázáno používání, dovoz a výroba plastových tašek. Mezi implementací dalších politik uplynulo 5 let, v rámci kterých místní ministerstvo životního prostředí, řízení pevných odpadů a změny klimatu připravilo nové předpisy na postupné odstraňování plastů jednorázového použití (Gazetted Environment Protection (Control of single use plastic products) Regulations 2020.pdf (govmu.org)), plastových tašek (doplnění k předchozím předpisům - GN 197 of 2020 - Environment Protection (Banning of Plastic Bags) Regulations 2020.pdf (govmu.org) a plastových lahví (ještě nebyl vydán nový předpis). Mauricijský ministr pro životní prostředí, Kavydass Ramano, představil svůj program, jak učinit Mauricius zemí bez plastů během období 2020-2024 a zahájil kampaň proti plastům v lednu 2021. Na období 2021 a 2022 byly přijaty 3 fáze v odstraňování jednorázových plastů:

  • První fáze od 15. ledna 2021 - zákaz používání, dovozu a výroby jednorázového plastového nádobí, příborů a brček.
  • Druhá fáze od 15. 4. 2021 – zákaz používání, dovozu a výroby plastových transparentních kontejnerů na jídlo, ovoce a zeleninu, potravinových obalů, brček u džusů a mléka.
  • Třetí fáze od 15. 1. 2022 – zákaz používání, dovozu a výroby biologicky nerozložitelných plastů na jedno použití využívané potravinářským sektorem zahrnující kelímky a misky na mléčné produkty, jogurty, zmrzliny a dezerty; a dále i plastové podnosy používané výhradně pro tzv. „Modified Atmosphere Packaging (MAP)“ čerstvých, vařených nebo předvařených potravinářských produktů, jako je maso, hamburgery, mořské plody a sýry.

Ve třetí fázi se také očekává, že dojde k zákazu plastových lahví (PET) o objemu nižší než 1l.

Implementace předpisu k odstraňování plastových tašek měla dvě fáze. První se týkala výhradně plastových tašek (včetně tašek z netkaných textilií) a začala platit od 1. 1. 2016. Druhá fáze se bude týkat odstranění plastových sáčků a rolí s plastovými taškami od 1. 3. 2021.

Mauricijský průmysl během roku 2020 žádal o odklad implementace nových předpisů k odstranění jednorázových plastů, ale vláda ve svém rozhodnutí setrvala. Výrobci se v roce 2020 potýkali nejen s uzavřením svých provozoven kvůli COVID-19, ale také bojovali o nalezení biologicky rozložitelných variant obalů, které by mohli vyrábět či dovézt. I přesto, že první fáze implementace předpisů již začala platit od ledna 2021, mauricijští podnikatelé se stále potýkají s problémem nedostatku biologických variant obalů a stále hledají nová řešení.

České podniky vyrábějící alternativní biologicky rozložitelné obaly, nádobí, lahve a další produkty nahrazující klasické plasty by se mohly prezentovat na mauricijském trhu a představit tak inovativní přístup k obalům. Významným prvkem pro rozhodování bude také cena, protože původní plastové obaly byly cenově nenáročné, a proto co nejlepší biologická alternativa s nízkou cenou bude nejvíce atraktivním produktem pro Mauricius.

Vypracovala: Ing. Kristýna Maina Chvátalová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví České republiky v Pretorii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688