Okénko BIG EXPERT  |  22.02.2021 17:20:16

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (22.2.2021)

Růst amerických výnosů zůstává událostí, na kterou se na finančních trzích soustředí největší pozornost. Existují pochyby, zda může v době prudkého růstu úroků pokračovat akciová rally. Je pravdou, že se akciové indexy za poslední týden příliš nepohnuly, ale není právě tato stagnace vyjádřením „novodobé“ korekce?

Žádný úprk investorů z trhů se zatím nekoná. To dobře vyjadřuje růst průmyslových kovů. Například měď se rychle blíží historickým rekordům z roku 2011. Stále roste také cena ropy, přestože texaská energetická krize už pominula. Americká výsledková sezóna pokračuje v tomto týdnu společnostmi jako NVIDIA, Moderna, nebo Nikola. Ale přiznejme si, že ty nejdůležitější Earnings reporty už máme za sebou a ani případné horší výsledky těchto společností nemají dostatečnou váhu ovlivnit celý trh. V tomto týdnu se soustředím na ropu, zlato a akciový index US500.

Ropa (OIL.WTI)

Cena ropy vyskočila za poslední dva a půl měsíce okolo 80 %. Reflektovala optimismus okolo vakcíny a tempa očkování v některých důležitých globálních ekonomikách. Ropa je stále svázána kvótami OPEC+ ,a pokud se k očekávání rychlého tempa oživení přidají problémy na straně nabídky, tak trh nepřekvapivě reaguje růstem. Bouře a výpadky energie v Texasu v minulém týdnu způsobily masivní odstávku těžebních zařízení. I když cena ropy už reagovala poklesem, tak těžba se v druhém největším americkém státě bude dávat do kupy několik dalších týdnů. Pokud benchmark WTI neudrží hladinu $60, tak může korekce dostat další šanci. Ale pokles by přišel pravděpodobně s korekcí na akciových trzích. Spíše to ale vypadá, že cesta k úrovni $65, nad kterou se nacházejí maxima z roku 2019, je docela volná.

Zlato (GOLD)

Růst amerických výnosů se na zlatě podepsal. Žlutý kov neroste, přestože se trh začal bát vzestupu inflace. Až se zdá, že zlato ztrácí svoji dlouhodobou pozici uchovatele hodnot. Nebo možná jen trh ještě nedospěl do stádia opravdových obav. Faktorem cenové stagnace je mimo jiné fenomén kryptoměn. Investoři hledající spekulaci na změnu aktuálního společenského uspořádání nově investují do digitálních aktiv. Z pohledu technologie blockchainu vypadá zlato jako relikvie minulosti, která může být zapomenuta. Přestože ale konkurence žlutého kovu je extrémní, tak zlato stále nemuselo říct poslední slovo. I kdybychom na něm nenechali nit suchou, tak mu nemůžeme upřít, že jeho aktuální cenová úroveň v blízkosti okolo $1 800 je docela přívětivá vzhledem k „předraženým“ akciím, kryptoměnám, či třeba průmyslovým kovům. Prostor k možnému růstu není vůbec malý. Důležitou událostí pro tento kov je úterní a středeční vystoupení guvernéra Fedu v Kongresu. Pokud nabídne stále stejnou holubičí písničku, zlatu by to mohlo pomoci.

S&P 500 (US500)

Akciové trhy v minulém týdnu znejistěly, ale slovo „korekce“ by bylo pro dění v posledních obchodních seancích značně nadsazené. A to i přes pondělní intradenní červené moře. Výsledková sezóna se chýlí ke svému závěru a z pohledu finančních reportů nemůžeme čekat, že by výsledky jednotlivých firem měly hýbat celými trhy. V úterý reportuje Home Depot a ve středu se dočkáme výsledků společnosti NVIDIA. Ve čtvrtek je pak na programu Salesforce. Dosud společnosti S&P 500 reportovaly průměrný růst tržeb za Q4 ve výši 2,7 % YoY a růst EPS o více než 6 %. Není sporu, že se jednalo o úspěšnou výsledkovou sezónu. Pokud čekáte na korekci na akciích, sledujte také další aktiva včetně ropy nebo průmyslových kovů. Pokud riziková aktiva nezačnou padat, tak ani případná korekce akciových indexů by neměla mít dlouhého trvání.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688