Jan Berka (Roklen24)
Akcie v ČR  |  22.02.2021 08:32:03

Libra kurzovým vítězem vakcinačního závodu

Libra kurzovým vítězem vakcinačního závodu

Jan Berka
08:32 22. února 2021

Klíčové body

  • Rychlá vakcinace je zárukou rychlé britské ekonomické obnovy.
  • Bank of England se bude držet politiky stabilních úrokových sazeb.
  • Libra během roku dále posílí proti dolaru i euru.
Zdroj: Depositphotos

Letošní rok je, jak se zdá, katem mnohých predikcí. Věřili jsme, že kurz britské libry bude letos posilovat, avšak rally, kterou pozorujeme v posledních dnech, je mnohem silnější, než jsme na přelomu roku čekali. Nastavený trend by přitom mohl pokračovat.

Kurz britské libry letos proti dolaru zpevnil o více než 2 %, proti euru pak bezmála o 3 %. Hnacím motorem ostrovní měny je hned několik faktorů, avšak všechny vychází z jednoho středobodu, kterým je očkování pro viru COVID-19. Podle posledních dat serveru Our World in Data má Británie 25,4 % obyvatel, kteří byli alespoň jednou očkováni. Lépe je na tom jen Izrael se 49,1 %.

Jak ve svém nedávném příspěvku pro server Daily Mail uvedl hlavní ekonom Bank of England Andy Haldane, Británie už stihla oočkovat více než 13 milionů těch nejzranitelnějších obyvatel, díky čemuž se riziko smrti či hospitalizace snížilo na zhruba polovinu. Na konci března, bude-li očkování pokračovat stejným tempem, by riziko mohlo být nižší až o tři čtvrtiny. Na konci druhého čtvrtletí by pak bylo ještě menší. Výsledkem bude rozvolňování, a tedy i postupný návrat do normálního života po všech stránkách.

S tím bude podle ekonoma spjat masivní boom spotřeby. Haldane přitom staví na psychologii domácností lačných po nákupech s důrazem na sektor služeb. Na pozadí toho budou úspory, které se podařilo během období restrikcí nastřádat. Jejich objem podle odhadu ke konci loňského roku hravě přesáhne 125 miliard liber. A pokud bude tempo spoření pokračovat, ke konci června by to samé číslo mohlo dosahovat více než 250 miliard, tedy 20 % roční spotřeby britských domácností.

A nejsou to jen domácnosti, které spořily. I přesto, že se mnoho britských podniků potýká s problémy v důsledku restriktivních opatření, zbytku se podle Haldaneho podařilo nastřádat volnou hotovost v objemu zhruba 100 miliard liber. Tyto prostředky by měly být díky postupnému odeznění rizik spojených jak s pandemií, tak s brexitem postupně využity k investicím či k tvorbě nových pracovních míst, což by ulevilo britskému trhu práce. Kombinace tohoto s vysokou spotřebou a vládními výdaji bude to klíčové, co nastartuje ekonomickou obnovu a postupný návrat směrem k výkonu britského hospodářství před pandemií. Tohoto scénáře by podle průzkumu agentury Reuters mělo být dosaženo během dvou let.

Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters

Výhled Bank of England je ještě optimističtější. Podle únorové prognózy by britská ekonomika měla smazat všechny koronavirové ztráty již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Míra nezaměstnanosti by přitom měla být vyšší jen marginálně, přičemž inflace by se měla posunout na dvouprocentní cíl, v dalších letech by pak měla být mírně nad ním. V souladu s tím je stabilita úrokových sazeb. Rizika výhledu jsou však stále značná, a to nejen s důrazem na vývoj pandemie, ale také na brexit, který je potřeba dořešit v klíčovém sektoru služeb.

Takto představený výhled, který navíc zcela porazil strašáka v podobě zavedení záporných úrokových sazeb, je přesně to, co vpředhledící spotový kurz k rally potřebuje. Pravda, ony záporné sazby jsou sice stále ve hře, upozornilo na to hned několik představitelů Bank of England, podle nás však jde o strategii, která je vzhledem ke stále existujícím rizikům zcela namístě. Úroková realita ale zůstane nad nulou, ovšem s možností růstu nad aktuálních 0,1 % v dohledné době nepracujeme. Dříve než na sazbu sáhne Bank of England na objemy skupovaných soukromých a státních dluhových aktiv.

Libra tak na konci minulého týdne uzavřela šestý týden posilování vůči dolaru, který ji posunul až nad hranici 1,4000 GBPUSD. Šlo o nejsilnější hodnotu od dubna 2018. Pohyb je přitom podpořen na straně domácích librových faktorů, s důrazem na vakcinaci a očekávanou ekonomickou obnovu, navíc umocněnou vidinou březnového fiskálního stimulu, a zahraničních, kde je klíčový oslabující dolar. I přes tyto zisky je stále možné, že se britská měna posune ještě dál. Vzhledem k tomu, že ve druhém čtvrtletí, a pak zejména ve druhé polovině roku, předpokládáme trvající tlaky na slabou americkou měnu, tzv. cable by se v optimistickém scénáři mohl podívat směrem k úrovni 1,5000 GBPUSD, tedy k hodnotám, které jsme naposledy spatřili v roce 2015 ještě před samotným referendem o brexitu.

Procyklická síla libry spojená s reflačním výhledem je podle nás vidět mnohem lépe na páru s eurem. Podle Vanda Reserch pak ještě více u švýcarského franku (viz graf níže). Proti euru kurz dávno pokořil námi sledovanou technickou hranici 0,8800 EURGBP (psali jsme zde) a nabral dynamiku k nižším hodnotám. I v tomto případě hraje roli rychlejší ekonomická obnova spojená s vakcinací, která dá libře před eurem dostatečný náskok. A i když předpokládáme, že by společná evropská měna mohla ve druhé polovině roku nabrat zisky, libře by, i vzhledem k možnému přílivu kapitálu do librových aktiv, mohla zůstat potřebná fundamentální základna zaručující rychlou ekonomickou obnovu, do níž spadá nejen fiskál, ale i mnohem méně holubičí přístup Bank of England ve srovnání s ECB.

Díky tomu bychom čekali pozvolný posun kurzu ve zbytku roku směrem k hranici 0,8300 EURGBP. Mezi možná rizika patří mutace viru a z geopolitického hlediska například květnové parlamentní volby ve Skotsku, kde by tržní sentiment mohly narušit především debaty o možném dalším referendu o nezávislosti.

Zdroj: Vanda Research
Zdroj: Vanda Research

Závěrem je potřeba zmínit i očekávaný vývoj libry proti koruně. V tomto případě předpokládáme, že britská měna bude mít nad tou českou navrch během první poloviny roku. V té druhé pak bude klíčové, jak rychlá bude česká ekonomická obnova v závislosti na vakcinaci a samozřejmě i vidině zvyšování úrokových sazeb ČNB. Agresivnější česká měnová politika ve srovnání s tou britskou by měla páru pomoci k posunu k nižším hodnotám, z aktuálního pohledu směrem k 29,00 GBPCZK. Rychlost posunu pak bude záležet i na tržním sentimentu. Očekávané proinflační prostředí by totiž do koruny mohlo přilákat silnou vlnu zahraničního kapitálu hledající jistou formu zajištění před rychlejším tempem růstu cen. Platí, že čím rychlejší příliv, tím rychlejší posun.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,2108 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 90,45 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,2081 do 1,2198 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,97 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,85 až 26,04 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,34 až 21,56 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688