Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.02.2021 10:21:02

Pražskou burzu v týdnu stáhly níže akcie ČEZ a KB. V očekávání další výsledky a konec odkupu akcií MONETA


Pražské burze pokusy o růst z úvodu týdne nevydržely a index PX tak druhý týden v řadě zaznamenal ztráty. Tentokrát 0,57 %, když zakončil u 1 054 bodů. Oproti předcházejícímu týdnu se nicméně rozšířil i počet ztrátových emisí. Každopádně na většině emisí vlastně přetrvává investorské vyčkávání, resp. nadále zaznamenávají velmi podprůměrné objemy obchodů. Celkem se v týdnu uzavřely obchody za 2,55 mld. .

Nejvíce v týdnu ztratily akcie ČEZ, které si v posledních týdnech zároveň udržují nejvýraznější více než 20% váhu v indexu PX. Ceny elektřiny mířily s menší intenzitou také níže, akcie ČEZ se navíc mohly držet i ve vleku negativního vývoje německých energetických titulů. Svou vahou pak níže stahovaly index především akcie KB, které tak dále odevzdávaly zisky z úvodu roku, resp. nadále nedokázaly získat pozitivní impuls ze zveřejněných hospodářských výsledků.


Mezi zmiňované tituly se ztrátově vklínily akcie KOFOLA a STOCK. Akciím likérky se v domovském Londýně výrazně nedařilo, V Praze je vlastně od větších týdenních ztrát brzdil předchozí nižší závěr a také posilující libra, resp. k britské měně o cca 0,50 oslabující domácí měna. Druhý londýnský titul Avast v úvodu týdne vydal falešný signál o prolomení technické hranice u 5 GBP a následně se pak již vydal jen na jih. V Praze jakoby investoři tak negativnímu směrování nechtěli věřit a po čase se tak zde začal obchodovat s výraznou prémií.

Valná hromada PFNONWOVENS vlastně dle očekávání přinesla schválení vytěsnění minoritních akcionářů (za 719,50 ), který značí nejspíše nejpozději v úvodu jara konec titulu na akciových trzích. Vidina a boj některých akcionářů o vyšší cenu vytěsnění bude asi v budoucnu právně pokračovat, titul tak vlastně jen nevýrazně klesl z předchozích 2letých maxim.

O zmiňované pokusy o růst trhu se v úvodu týdne staraly především oba rakouské tituly. Akcie VIG tak vytvářely nová letošní, resp. téměř roční maxima. Akcie ERSTE oproti pondělku zaznamenávaly větší prodejní přetlak, když se v domovské Vídni v pátek obchodovaly i o euro níže.

Větší volatilitu, resp. odevzdání zisků z úvodu týdne předvedly nicméně akcie PHOTON ENERGY. Po nádechu k únorovým maximům vystavily stopku zveřejněné produkční údaje za leden, které zaostaly za projekcí společnosti.

Svou vahou se o mírnění ztrát indexu postaraly zejména akcie MONETA, které týden zakončily na téměř ročním maximu 78,50 . Tedy velmi blízko k ceně dobrovolného odkupu ze strany PPF, do kterého zájemci musí doručit žádost nejpozději v pátek 26. února, pokud příp. nedojde k prodloužení termínu (více také zde). Sázet by tak šlo na následné oddechnutí ceny. Čeká se každopádně stále také na stanovisko ČNB k navýšení podílu PPFMONETA, které by v případě neschválení mělo jistě také výrazně negativní dopad do ceny akcií banky.

indexu PX se nicméně druhý týden v řadě staly vítězem akcie CZG, když dále poodkryté detaily akvizice americké Colt více naznačily přínos do budoucího hospodaření společnosti. Titul tak z indexu PX kraluje trhu s 36% zhodnocením od počátku roku.


Ve své spanilé jízdě nicméně především pokračují na trhu START akcie Pilulka. Zmínění výhledu jejich možného budoucího přechodu přímo na regulovaný trh poslalo titul až na 1 100 . Trh tak společnost oceňoval již na 2,75 mld. , tedy v porovnání například dokonce již překvapivě do blízkosti loňských tržeb společnosti ve výši 3,1 mld. (bez DPH). Páteční závěr titulu 1 060 znamená aktuálně letošní kurzové zhodnocení přes 81 %. Dodat lze, že distanční valná hromada společnosti schválila všechny navrhované body včetně možného zvýšení základního kapitálu vydáním až 25 tis. akcií (až o 1 %). Tedy akcií po koruně v rámci opčního motivačního programu pro zaměstnance a management.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688