Lynx (Lynx)
Makroekonomika  |  19.02.2021 17:14:43

Stimulační politika ze strany ECB a FEDu pokračuje. Rusko očekává návrat ekonomiky na předkrizovou úroveň koncem 2021

Izraelská ekonomika poprvé od roku 2002 poklesla, když se HDP v letošním roce snížilo o 2,4 %. O rok dříve přítom izraelské hospodářství vzrostlo o 3,4 %. Tamní centrální banka však predikovala mnohem větší pokles o 3,7 %.

Institut pro fiskální studie (IFS) konstatoval, že by Británie musela zvednou daně o 60 miliard liber ročně, pokud by se rozhodl současný ministr financí Rishi Sunak kompenzovat ztráty způsobené pandemii. Sunak má 3. března nastínit, jakým způsobem bude řešit dopady pandemie.

Viceguvernér ČNB Marek Mora oznámil, že pokud se ekonomika bude v letošním roce zotavovat, tak ČNB může zvednout úrokové sazby již během červnového zasedání. Dá se ale očekávat, že zpřísňování měnové politiky bude ze strany centrální banky velmi opatrné.

Podle ZEW institutu se důvěra investorů v německou ekonomiku rapidně zvýšila. Investoři totiž již vyhlížejí zmírnění opatření kvůli zabránění šíření koronaviru. Index ZEW se v únoru tedy vyhoupl z 61,8 bodu na 71,2 bodu.

Ze zápisu z posledního zasedání ECB vyplynulo, že centrální bankéři se shodli na nutnosti pokračovat v stimulační politice. Pokud by se situace v eurozóně zhoršovala, tak jsou i nadále odhodláni použít všechny dostupné nástroje, včetně depozitní sazby.

Zápis z posledního zasedání také zveřejnil Fed. Americká centrální banka i nadále bude pokračovat v podpoře ekonomiky. Také kalkuluje s podporou od vlády. Jakmile omezení spojená s epidemiologickou krizí budou odeznívat, tak Fed očekává výrazné snížení nezaměstnanosti.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech zaznamenaly v lednu meziměsíční nárůst o úctihodných 5,3 %, když se očekávalo, že vzrostou pouze o 1,1 %. Meziročně maloobchodní tržby vzrostly z 2,53 % na 7,43 %.

Podle viceguvernéra ruské centrální banky Alexeje Zabotkina se ruské hospodářství vrátí na úroveň před koronavirovou krizí koncem letošního roku. Až k tomu dojde, tak tamní centrální banka začne s postupným návratem k neutrální monetární politice, dodal Zabotkin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688