V4 Group (V4 Group)
Daně a účetnictví  |  15.02.2021 20:34:00

Termín úhrady paušální daně se blíží. Nezaplatit se nevyplatí

Živnostníci, kteří se přihlásili k tak zvané paušální dani, mohli v lednu vypnout své trvalé příkazy na placení sociálního a zdravotního pojištění. Ale blíží se termín splatnosti částky 5 469 korun za paušální daň, respektive 10 938 korun. Vzhledem k rychlosti, s jakou se museli živnostníci do tohoto segmentu přihlásit, mohli placení daně za leden spojit s únorovou platbou. Ta bude ale také splatná za pár dní.


 

Poslední úhrada za sociální pojištění tedy odešla nejpozději 31. prosince 2020 a za zdravotní pojištění 8. ledna 2021. Trvalé příkazy po těchto datech mohli živnostníci přihlášení k paušální dani zrušit a zřídit si jen jednu platbu.
 „Paušální daň je splatná vždy k 20. dni v měsíci, kromě prvního měsíce, kdy OSVČ do paušálního režimu vstoupil. Lednová platba se odkládá o jeden měsíc. Pokud OSVČ vstoupil do paušálního režimu v lednu 2021, splatnost první zálohy se posouvá na 22.2. 2021, 20.2. je totiž sobota,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group. Paušální daň za leden a únor tedy může živnostník zaplatit najednou. Částka tedy bude 10 938 korun. Od března pak musí platit 5 469 korun měsíčně.

Správce daně vstup do paušálního režimu dal na vědomí jak zdravotní pojišťovně, tak správě sociálního zabezpečení, proto stačilo provést oznámení o vstupu do paušálního režimu jen finančnímu úřadu,“ dodává Jelínek.

 

Při nezaplacení paušální daně, naskakují úroky z prodlení
Jestliže poplatník neprovede platby v daném termínu, bude se postupovat dle ustanovení daňového řádu. Správce daně může evidovat nedoplatek a předepsat úrok z prodlení.
V případě, kdy poplatník nemá dostatek finančních prostředků doporučujeme tuto situaci aktivně řešit se správcem daně. V těchto situacích není moudrou strategií nečinnost poplatníka. Správce daně vždy jakýkoliv nedoplatek eviduje, časem k němu předepíše sankční úroky či dojde k povinnosti nucené úhrady formou daňové exekuce. Správce daně sice nemůže u paušálních odvodů stanovit jinou výši záloh ani povolit výjimku z povinnosti placení záloh. Nicméně lze požádat správce daně o posečkání úhrady nebo o splátkování. Pokud nejde o poplatníka, který má dlouhodobě špatnou platební kázeň, správce daně takovéto žádosti s vysokou pravděpodobností vyhoví,“ vysvětluje Markéta Szotkowska, daňová specialistka z V4 Group.

Posečkání daně představuje odsunutí povinnosti platby v celé výši na pozdější smluvené datum. Splátkování samozřejmě znamená odsunutí povinnosti platby do několika dílčích úhrad v několika termínech. 
V případě posečkání bude poplatník platit úrok z posečkané částky, který je významně nižší než klasický sankční úrok z prodlení. Výše úroků z prodlení za opožděnou úhradu daně od 1.1.2021 činí 8,25 % p.a. Po dobu posečkání vzniká úrok z posečkané částky ve výši poloviny úroku z prodlení,“ uzavírá Markéta Szotkowská.


V4 Group

V4 Group je poradenská skupina sdružující právní poradce, daňové konzultanty, auditory a účetní. Našim klientům nabízíme komplexní poradenské služby při vykonávaní jejich každodenních činností jako i řešení náročných obchodních transakcí.

Skupina V4 Group působí v České republice, Slovenské republice, Polsku a Maďarsku.


Více informací najdete na: www.v4group.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688