MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Stát  |  15.02.2021 18:45:00

Novela zákona o státním rozpočtu zohledňuje snížení daňové zátěže i vyšší pomoc podnikatelům

Ministerstvo financí předkládá vládě novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2021, která reflektuje aktuální vývoj boje s pandemií, úpravy ve vládních programech přímé pomoci, snížení daňového zatížení zaměstnanců o čtvrtinu a aktuální výzvy související se zatížením zdravotního systému, masivní vakcinací a testováním obyvatelstva.

Státní rozpočet by měl podle novely po započtení příjmů z EU v roce 2021 hospodařit s příjmy ve výši 1385,6 mld. (pokles příjmů o 102,7 mld. ), výdaji 1885,6 mld. (nárůst výdajů o 77,3 mld. ) a schodkem 500 mld. (zvýšení schodku o 180 mld. ).

 (mld. )  Zákon o SR na rok 2021 Novela zákona o SR na rok 2021
Příjmy 1488,3 1 385,6
Výdaje 1808,3 1 885,6
Saldo -320 -500

„Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. „Neuspokojivá zdravotní situace a mutující virus znamenají komplikace v životech každého z nás a státní rozpočet logicky není výjimkou. Ačkoliv deficit s novelou naroste, jsem přesvědčena, že tyto vyšší výdaje nejsou ničím jiným než investicí do co nejrychlejšího návratu k normálu. Ve výsledku se České republice vrátí,“ říká ministryně financí.

Nejvýraznějším vlivem na příjmové straně je pokles daňových příjmů státu v důsledku snížení efektivního zdanění u daně z příjmů fyzických osob z 20,1% na 15%, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 a změny v rozpočtovém určení daní ve prospěch samospráv. Celkem v důsledku těchto změn přijatých v prosinci loňského roku vybere stát v roce 2021 na daních o 89,5 mld. méně. Příjmovou stranu dále negativně ovlivní výplata nového kompenzačního bonusu (který je technicky daňovou vratkou) ve výši 1000 Kč denně. Celkový dopad kompenzačního bonusu na státní rozpočet dosáhne v měsících únor a březen celkem 18 mld. .

Rovněž výdajová strana státního rozpočtu počítá s výraznou akcelerací pomoci ekonomice a podnikatelům. Novela počítá s částkou 37 mld. na podporu podnikání, a to zejména na nový program MPO, program Antivirus, na program pomoci podnikatelům v gastronomii (Gastro – uzavřené provozovny), program Covidlyžařská střediska a program Covid - veletrhy a kongresy.

Novela dále počítá s uvolněním 12,2 mld. na odměny zdravotníkům za nasazení při druhé vlně pandemie, pokrytím nákladů na testování přítomnosti viru ve školách v celkové výši 3,8 mld. , nebo částkou 7 mld. na nákup vakcín. O 2,7 mld. se zvyšuje alokace určená na přídavky na děti a o 1,7 mld. půjde více na aktivní politiku zaměstnanosti.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688