mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  15.02.2021 00:00:00

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se budou konat 8. a 9. října 2021 - volby v Bulharsku

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se budou konat 8. a 9. října 2021

15.02.2021 / 14:30 | Aktualizováno: 15.02.2021 / 14:38

Prezident republiky vyhlásil na dny 8. a 9. října 2021 volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky rozhodnutím publikovaným ve Sbírce zákonů pod č. 611/2020 Sb. Žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného Českým velvyslanectvím v Sofii je možné podávat do 29. srpna 2021. V rámci současné právní úpravy nelze volit korespondenčně.

V zahraničí se mohou občané ČR zúčastnit voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a přímé volby prezidenta republiky. V rámci současné právní úpravy je nutné volit osobně, tedy během návštěvy zastupitelského úřadu. Zastupitelské úřady ČR za tímto účelem vedou zvláštní seznamy voličů - občanů ČR, kteří mají bydliště mimo území ČR v jurisdikci příslušného úřadu. Na úřadech v zahraničí mohou volit pouze občané ČR, zapsaní v seznamu dotyčného úřadu, nebo občané ČR, kteří se prokáží voličským průkazem.

Zápis do zvláštního seznamu voličů (ZSV) vedeného na Českém velvyslanectví v Sofii

Písemná žádost o zapsání do ZSV nemá žádnou oficiální formu. Stačí použít např. text "Já [jméno a příjmení], [rodné číslo, adresa trvalého bydliště v ČR nebo/a adresa v Bulharsku) tímto žádám o zapsání do ZSV při Českém velvyslanectví v Sofii. V [místo] dne [datum], [podpis]." Dále je potřeba předložit platný doklad totožnosti (cestovní pas ČR nebo občanský průkaz ČR) a doklad potvrzující pobytový status v Bulharsku.

Upozorňujeme, že volič, který má trvalý pobyt na území České republiky a bude na základě své žádosti zapsán do ZSV v Sofii, bude automaticky vyškrtnut ze stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem, v jehož územním obvodu má místo trvalého pobytu v ČR!

Vydání voličského průkazu (VP) pro voliče zapsaného ve zvláštním seznamu voličů vedeném při Českém velvyslanectví v Sofii

VP opravňuje voliče volit mimo Sofii, např. při jeho plánované cestě do ČR či jiné cestě do zahraničí.

Žádost o vydání voličského průkazu musí být Českému velvyslanectví zaslána poštou, případně předložena osobně (do 6. října 2021). Písemná žádost o vydání voličského průkazu nemá žádnou oficiální formu. Stačí použít např. text "Já [jméno a příjmení], [rodné číslo] tímto žádám o vydání voličského průkazu dle mého jména uvedeného ve zvláštním seznamu voličů vedeného Českým velvyslanectvím v Sofii. V [místo] dne [datum], [podpis]." S VP a dokladem totožnosti se pak občan dostaví v době voleb do libovolné volební místnosti v ČR nebo v zahraničí k výkonu svého volebního práva.

Vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů vedeného Českým velvyslanectvím v Sofii

Volič zapsaný do zvláštního seznamu voličů by měl při ukončení svého pobytu v zahraničí včas požádat o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů. Žádost o vyškrtnutí voliče ze ZSV může být písemná nebo ústní. Ústně může volič požádat o vyškrtnutí pouze při osobní návštěvě zastupitelského úřadu. Písemná žádost je dostačující, pokud je zaslána poštou. Podpis voliče na žádosti o vyškrtnutí není nutno úředně ověřovat. Písemná žádost o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů nemá pevně stanovenou formu. Stačí použít např. text "Já [jméno a příjmení], [rodné číslo] tímto žádám o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů vedeného Českým velvyslanectvím v Sofii. V [místo] dne [datum], [podpis]." Vyškrtnutí lze provést nejpozději 2 dny před prvním dnem voleb. Voliče, kterému byl vydán VP, lze vyškrtnout jen tehdy, jestliže spolu s podáním žádosti o vyškrtnutí zastupitelskému úřadu vrátí průkaz. České velvyslanectví vydá vyškrtnutému voliči potvrzení o vyškrtnutí ze ZSV. Toto potvrzení je nutné odevzdat přede dnem voleb obecnímu úřadu v ČR, v jehož územním obvodu má volič místo trvalého pobytu, nebo v den voleb okrskové volební komisi, v jejímž obvodu má volič místo trvalého pobytu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688