Martin Fejfárek (FFK Legal)
Zákony a právo  |  12.02.2021 07:46:39

„Velká novela“ zákona o obchodních korporacích – 3. díl

Prvním dnem roku 2021 nabyla účinnosti nová pravidla, která přinesla novela zákona o obchodních korporacích. V prvních dvou článcích jsme prošli změny obecného rázu. V tomto článku představíme změny týkající se společnosti s ručením omezeným.


Zákonem č. 33/2020 Sb., byl novelizován zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, zkráceně ZOK, s účinností od 1. 1. 2021. Tento článek navazuje na první díl a druhý díl, ve kterých byly popsány obecné změny. Podívejme se tedy, jaké změny novela přinesla společnostem s ručením omezeným.

Snížení administrativní zátěže při založení s.r.o.

Podle původní úpravy platilo, že peněžitý vklad do kapitálových společností se splácí na zvláštní účet u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva. Novela s cílem snížení administrativní zátěže zavádí možnost pro zakladatele společnosti s ručením omezeným splatit peněžitý vklad i jiným způsobem, nepřesáhne-li výše všech peněžitých vkladů v souhrnu 20 000 . Bude tedy možné vklad splatit např. v hotovosti přímo správci vkladu. Správcem vkladu přitom může být i sám zakladatel.

Náš tip: Pokud zakládáte společnost s ručením omezeným a nepotřebujete základní kapitál vyšší než 20 000 , složte základní kapitál přímo k rukám správce vkladu (např. jednoho ze zakladatelů) a ušetříte jednu cestu do banky.

Jednodušší vypuštění nepotřebných údajů ze společenské smlouvy

Společenská smlouva musí při založení společnosti a poté po celou dobu její existence obsahovat určité údaje. Ty údaje, které jsou povinnou součástí pouze v době založení, lze po vzniku společnosti a splnění vkladové povinnosti ze společenské smlouvy vypustit.

Novela zjednodušuje postup při výmazu těchto údajů ze společenské smlouvy. Nově společenská smlouva může svěřit toto rozhodnutí jednateli. Rozhodnutí o vypuštění těchto údajů nebude považováno za změnu společenské smlouvy, tudíž nebude nutné ověření veřejnou listinou ani splnění kvóra na valné hromadě.

Náš tip: Pokud zakládáte společnost s ručením omezeným, svěřte jednateli možnost, aby poté, co společnost vznikne, zajistil vypuštění údajů potřebných pouze pro založení společnosti ze společenské smlouvy. Jednoduše tak docílíte přehlednosti vaší společenské smlouvy.

Vysílací právo společníka

Novela výslovně zakotvila, že společenská smlouva může s podílem ve společnosti spojit právo společníka jmenovat jednoho nebo více jednatelů a takto jmenovaného jednatele odvolat. Celkový počet takto jmenovaných jednatelů nesmí být vyšší než počet jednatelů volených valnou hromadou. Doposud o možnosti takového druhu zvláštního podílu nepanovala shoda.

Náš tip: Pokud zakládáte společnost s ručením omezeným, v níž by někteří společníci měli mít zásadní vliv na způsob jejího řízení, dejte těmto společníkům právo jmenovat jednoho nebo více jednatelů.

Účast poradce společníka na valné hromadě

Doposud mohl být na jednání valné hromady přítomen buď sám společník, nebo mohl být zastoupen na základě plné moci. Současná přítomnost společníka a zástupce však nebyla možná. Novela zavedla možnost, aby se valné hromady spolu se společníkem účastnila jím zvolená osoba, např. advokát nebo jiný poradce, jehož radu společník potřebuje. Společenská smlouva může toto oprávnění upravit odlišně.

U společností vzniklých před účinností novely platí uvedené pravidlo až od 1. 1. 2023. Do té doby mají společnosti možnost do svých společenských smluv zavést omezení či vyloučení práva společníka na současnou přítomnost poradce.

Náš tip: Pokud ve vaší společnosti založené před 1. 1. 2021 chcete umožnit přítomnost poradců společníků na valné hromadě, začleňte toto oprávnění do společenské smlouvy.

Podíly bez hlasovacích práv

Podíl představuje účast společníka v obchodní korporaci a práva a povinnosti z této účasti plynoucí. Právě s ohledem na různá práva a povinnosti spojená s podílem mohou vznikat různé druhy podílů. ZOK nově výslovně zmiňuje podíl bez hlasovacího práva, o jehož přípustnosti nebyla shoda. Po novele jsou podíly bez hlasovacího práva jednoznačně možné. Chybějící hlasovací právo je obvykle kompenzováno ekonomickým protiplněním.

Odebráním hlasovacích práv z podílů však nemůže vést k situaci, kdy by byla paralyzována valná hromada. Hlasovací právo musí být ponecháno minimálně u jednoho podílu.

Náš tip: Pokud zvažujete investici do společnosti formou prodeje majetkové účasti, může být dobrou variantou zavedení podílu bez hlasovacího práva. Investor se pak bude podílet na zisku společnosti, ale nebude ovlivňovat její směřování.

Nabývání vlastních podílů společností

Společnost s ručením omezeným nemůže nabýt vlastní podíl převodem (např. smlouvou s vlastníkem podílu), zakázán však není přechod podílu. Je tedy možné, aby společnost nabyla vlastní podíl přeměnou, vydržením, děděním, odkazem apod.

Společnost, na kterou přejde podíl, nevykonává s tímto podílem spojená hlasovací práva. Právo na podíl na zisku spojený s vlastním podílem zaniká společnosti jeho splatností. Pokud společnost nabude všechny své podíly, musí alespoň jeden podíl do 3 měsíců od nabytí posledního z nich převést na třetí osobu, jinak ji soud i bez návrhu zruší.

Novelou byla pravidla pro nabytí vlastního podílu doplněna. Zákon nově stanovuje zákonné předkupní právo společníků k podílu převáděnému společností. Využije-li ho více společníků, rozdělí se převáděný podíl mezi tyto společníky podle poměru jejich podílů.

Pravidla se nově také obdobně použijí pro nabytí podílu prostřednictvím ovládané osoby či osoby ovládanou osobu zastupující. Tímto způsobem byl totiž zákaz nabývání vlastních podílů obcházen, když ovládající osoba nehlasovala svými podíly přímo, ale prostřednictvím ovládané osoby. Novela výslovně zakazuje, aby ovládaná osoba (společnost) či osoba jednající svým jménem na účet ovládané osoby vykonávala hlasovací právo spojené s podíly v ovládající osobě.

Toto byly nejdůležitější změny u společnosti s ručením omezeným a příště náš seriál zakončíme změnami u akciové společnosti.

FFK Legal

FFK Legal je inovativní advokátní kancelář, která se zaměřuje na každodenní i specializované poradenství, zejména v oblasti nemovitostí, stavebnictví, zdravotnictví a e-commerce.
Její řešení jsou založená na znalosti klienta a zasazená do souvislostí. Řídí se totiž zásadou, že připravit právní řešení bez souvislostí je stejné jako obléknout se, aniž byste věděli, jestli je venku –20 nebo +30 stupňů. Můžete vyladit detaily, ale je velká pravděpodobnost, že výsledek nebude fungovat.

Více informací najdete na: www.ffk-legal.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688