Reality  |  11.02.2021 14:36:47

Prověřte si zájemce o koupi nemovitosti. Pozor si dejte hlavně na jejich finanční možnosti

Pokud jste úspěšně splnili všechny kroky, které vedou k prodeji či pronájmu nemovitosti, ještě vám zbývá vybrat správného zájemce. V průměru vás čeká deset i více prohlídek, než se byt prodá nebo než vyberete správného nájemníka. I sympatičtí, vážní zájemci mohou nakonec ze všeho vycouvat. Jak poznáte, s kým se vyplatí jednat a kdy ztrácíte čas?

Pokud se chystáte prodat nemovitost a máte více vážných zájemců, můžete si mezi nimi trochu vybírat. Ideální je, pokud má kupující kupní cenu na účtu. Ve většině případů to ovšem není tak jednoduché. Častěji si zájemci musí sjednat hypotéku nebo prodat vlastní nemovitost, aby mohli koupit tu vaši.  Když nejde vše podle plánu, lehce ztratíte dva nebo tři měsíce čekáním.

Stává se, že banka nakonec úvěr zamítne a vy musíte znovu inzerovat. Nezřídka kdy se stává, že mezitím ceny nemovitostí klesnou. Trpělivost se nemusí vůbec vyplatit. Někdy doufají v hypotéku i ti, kteří ji při nejlepší vůli dostat nemohou. Ptejte se zájemců, jak chtějí koupi financovat. Dejte přednost těm, kteří mají úvěr už předjednaný, tedy mají hotový prescoring. To znamená, že banka už předběžně vyhodnotila jejich příjmy a výdaje a nahlédla také do registru dlužníků. 

“Někdy vypadá všechno slibně, ale problém nastane, když banka pošle svého odhadce. Bankovní odhad celkem běžně vychází nižší než dohodnutá kupní cena. Tak se může stát, že banka schválí třeba i 90% úvěr. Ale na koupi nemovitosti to přesto nemusí stačit,“ vysvětluje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. Pokud nemají zájemci dostatečné vlastní zdroje, aby chybějící část doplatili, máte dvě možnosti. Buď jim dáte slevu, nebo se s nimi rozloučíte. Když zájemci souběžně prodávají svoji starší nemovitost, můžete se stát součástí akce kulový blesk. Prodat může být někdy mnohem těžší úkol než získat hypoteční úvěr. Ptejte se, v jaké fázi je prodej, přes kterou realitní kancelář probíhá a jak je aktivní. Můžete taky nahlédnout do rezervační nebo kupní smlouvy, abyste měli důkaz, že existuje vážný zájemce a peníze budou brzy k dispozici.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688