Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.02.2021 13:13:52

Rizikem akciové rally mohou být sázky na růst inflace

Poprvé po dlouhé době se na Wall Street debatuje o tom, kdy by mohly akcie začít pociťovat žár reflačních signálů na trhu dluhopisů. Růst cen ropy a sázky na nové americké stimuly ženou tržní inflační očekávání poblíž maxim z roku 2013.

Prozatím mají obchodníci, kteří navyšují své sázky na akcie na rekordní úrovně, ideální podmínky. Před nimi se rýsuje výhled na oživení po pandemii, které zvýší společnostem zisky. Ale nedávné výprodeje benchmarkových nominálních dluhopisů však investorům připomínají, že rychlejší ekonomický růst přináší také riziko vyšších zápůjčních nákladů. Stratégové od Jefferies až po Goldman Sachs již obracejí pozornost na další kapitolu napjatého vztahu mezi dluhopisy a rizikovými aktivy.

"Vzhledem k tržním cenám bude pravděpodobně při tomto vývoji dlouhodobý růst a drahé akcie s vysokou ziskovostí pod tlakem," řekl Jim Solloway, hlavní tržní stratég v oddělení pro správu investic u SEI Investments.

Neuspokojivá americká data o změně pracovních míst, která byla zveřejněna v pátek, jsou brána jako další znamení, že prezident Joe Biden bude prosazovat svůj stimulační balíček. Ministryně financí Janet Yellen v neděli přilila olej do reflačního ohně, když prohlásila, že se USA mohou s dostatečnou fiskální podporou vrátit v roce 2022 k plné zaměstnanosti. To dohromady poslalo výnosy dluhopisů na celém světě v pondělním obchodování nahoru, než se při seanci v New Yorku vydaly opačným směrem. Akciový index S&P 500 vzrostl o 0,7 % na historické maximum.

Analytici UBS Group vidí jako práh bolesti u akcií 10letý výnos dluhopisů ve výši 2 %. To je od současné úrovně kolem 1,17 % ještě dlouhá cesta, zvláště když akomodativní Fed omezuje sazby. Jsou tu ale důvody k obavám, že vyšší sazby podkopají alokace do akcií. Momentálně má více než 60 % konstituentů z S&P 500 dividendový výnos nad 10letým výnosem státního dluhopisu. Pokud ten ale poroste na 1,75 %, jak se očekává, klesne tento počet na pouhých 44 %, varují stratégové Bank of America.

Dalším způsobem, jak posoudit relativní přitažlivost akcií, je rozdíl mezi výnosem S&P 500 a 10letými výnosy státních dluhopisů. I když se od roku 2018 zúžil na minimum, je s 2 procentními body stále značně nad dlouhodobým průměrem. Rychlejší růst zisků, který podporuje tučnější výplaty akcionářům, by mohl převážit nad brzdou v podobě vyšších výnosů dluhopisů. Mezi společnostmi, které vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí zisk, jich podle Jefferies 81 % překonalo odhady. "Vyšší výnosy nezpůsobí nižší ceny akcií, pokud se zisky budou stejně rychle revidovat směrem nahoru,“ komentovali stratégové pod vedením Seana Darbyho.

Další tlak, který je třeba vzít v úvahu, jsou úrokové sazby očištěné o inflaci, které od pandemie zaznamenaly velký pokles a poháněly akcie během recese k vyšším cenám. Při nedávném propadu na dluhopisech, který byl převážně způsoben vyššími inflačními očekáváními, reálné sazby tolik neklesly. To je pro investory do akcií dobrá zpráva. „Zlepšení očekávání růstu často koresponduje s vyšší inflací odvozené z 10letých dluhopisů, vyššími očekávanými zisky a zlepšením sentimentu investorů, což převáží nad vyšší diskontní sazbou,“ napsal v neděli tým analytiků GS vedený Ryanem Hammondem.

Lepší ekonomická očekávání obvykle pomáhají sektorům citlivějším na hospodářský cyklus, jako jsou banky a komodity, které většinou spadají do kategorie hodnotových akcií. Stratégové z JPMorgan radili klientům, aby přidali do svého portfolia akcie domácího hodnotového sektoru jako finance a telekomunikace.

Když úrokové sazby rostou, investoři také obvykle upřednostňují krátkodobé peněžní toky nabízené těmito cyklickými akciemi spíše než akcie se sekulárním růstem (jako je Big Tech), protože jejich dlouhodobé zisky jsou diskontovány vyššími sazbami. Přesto jsou tyto firmy s obrovskou valuací v tomto cyklu v bojové formě. Nasdaqu 100 se podařilo těsně porazit Russell 3000 od té doby, co se výnosy dluhopisů od začátku srpna zdvihají z minim. Takže i když technologie patří do stylu investování do růstových titulů, kterému se tolik nedaří, když rostou sazby, stratégové Goldmanů tvrdí, že v dnešní době může být tato skupina výjimkou z pravidla.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688