mzcr.cz (MZ ČR)
Dotace  |  09.02.2021 10:59:58

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo doplňkové Výzvy v rámci dvou dotačních programů v rámci projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné.“

Ministerstvo zdravotnictví (MZ ČR) vyhlásilo 4. února 2021 dvě doplňkové Výzvy k předkládání žádostí o dotaci v rámci projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné.“ Konkrétně jde o Výzvu „Program podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory“ (MTDZ-S). Druhou je pak „Program podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ (ARP-AD). Termín ukončení příjmu žádostí obou zmiňovaných Výzev je 8. března 2021.

Do Výzvy „Program podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory“ (MTDZ-S) se mohou hlásit poskytovatelé sociálních a poskytovatelé zdravotních služeb, kteří chtějí zajistit pilotní provoz multidisciplinárního týmu pro seniory v trvání 18 měsíců. Maximální možná výše dotace je 9 500 000,- .

Do Výzvy k předkládání žádostí o dotaciProgram podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ (ARP-AD) se mohou hlásit poskytovatelé zdravotních služeb, kteří chtějí zajistit pilotní provoz Psychiatrické ambulance s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty v trvání 18 měsíců. Maximální možná dotace pro jednu ARP-AD je stanovena na 5.300.000 

Zřízení multidisciplinárních týmů a ambulancí s rozšířenou péčí vychází ze Strategie reformy psychiatrické péče.

Do péče MTDZ-S budou klienti zařazováni na základě vlastní žádosti či žádosti rodiny, anebo na základě kontaktu a spolupráce se sociálními pracovníky, eventuálně lékaři z nemocničních zařízení akutní/následné péče a z ambulantních praxí. Cílem péče je podpora seniorů s duševním onemocněním a jejich rodin, která povede k prevenci hospitalizací nebo k jejich zkracování a napomůže k reintegraci dlouhodobě hospitalizovaných do běžné komunity. Tým bude působit na jednom místě a jeho členy budou gerontopsychiatr, případně psychiatr, geriatr, klinický psycholog, sestra pro péči v psychiatrii, ergoterapeut a sociální pracovník. Jejich úzká spolupráce zajistí zvýšení dostupnosti, komplexnosti a včasnosti poskytované péče pro klienty i jejich rodiny.

Cílem pilotních provozů ARP-AD je ověřit jejich začlenění do páteřních služeb zdravotní i sociální péče o osoby s adiktologickou poruchou v rámci daného regionu. Důraz je kladen na týmové propojení služeb psychiatrických, psychologických a adiktologických tak, aby poskytnutí péče v jednom místě předcházelo hospitalizacím pacientů a napomáhalo jejich zařazení do normálního života. Za tímto účelem budou týmy ARP-AD úzce spolupracovat s dalšími specializovanými ambulancemi. Tedy například s gynekologií nebo stomatologií, a to včetně souvisejících sociálních a pobytových služeb.

Konkrétní podmínky jsou uvedeny ve Výzvách k předkládání žádostí a v jejich přílohách — v Metodice Programu podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory a v Metodice Programu podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty.  

Pilotní provozy MTDZ-S a ARP-AD budou hrazeny z projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné“ (reg. číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008217). Ten je realizovován Ministerstvem zdravotnictví v rámci Operačního programu Zaměstnanost spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu.

 


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Barbora Peterová, vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí, e-mail: tisk@mzcr.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688