mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  08.02.2021 13:38:00

Jižní Afrika: Podpora automobilového průmyslu znamená příležitosti pro české dodavatele

Jižní Afrika: Podpora automobilového průmyslu znamená příležitosti pro české dodavatele

08.02.2021 / 12:46 | Aktualizováno: 08.02.2021 / 13:38

Jihoafrický Ford oznámil plány na rozšíření produkce ve své továrně v Silverstonu. Investice Ford Motor Company of Southern Africa ve výši 15,8 mld. randů do výroby nového Ford Ranger vytvoří více než 5 tisíc přímých pracovních míst. Montovna v provincii Gauteng se tak stane největší výrobní linkou Fordu mimo USA. Jižní Afrika má ambici stát se centrem automobilového průmyslu pro africký kontinent po vzoru Číny, Singapuru či Malajsie. Plány vlády na podporu automobilového sektoru představil prezident Ramaphosa.

Jihoafrický automobilový průmysl byl těžce zasažený pandemií covid-19. O to více zaujalo prohlášení společnosti Ford, která v únoru 2021 potvrdila rozšíření výroby ve svém jihoafrickém závodu. Do své továrny Silverston v provincii Gauteng plánuje Ford v nadcházejících letech investovat 15,8 miliard randů (přibližně 23 mld. ). Prostředky budou použity na výrobu nového vozidla Ford Ranger a modernizaci stávající výrobní linky, jež má být do roku 2024 plně ekologická a energeticky nezávislá. Vedle Jižní Afriky má být důležitým odbytištěm automobilky, jež v regionu spolupracuje s koncernem VW, také asijský a africký trh.

Centrální vláda a provincie Gauteng investovaly do přípravy speciální ekonomické zóny Tshwane a související infrastruktury 170 mil. randů. Ford získal daňovou úlevu ve výši 3,15 mld. Finanční prostředky ušetří během následujících tří let. Prezident Ramaphosa prohlásil, že vláda je odhodlaná nadále zlepšovat podmínky pro výrobce automobilů a jejich dodavatele a vytvořit z Jižní Afriky centrum automobilového průmyslu na kontinentu po vzoru asijských zemí. Připravena je legislativa na rozšíření příležitostí v rámci sektoru také pro místní servisní dílny. Komise pro automobilový průmysl Jižní Afriky již schválila změny pravidel, která mají posílit volnou soutěž v sektoru. Opatření zahrnují mj. povinnost informovat zákazníky o ceně záručního servisního plánu při prodeji nového vozu. Dále povinnost značkových prodejců zpřístupnit náhradní díly nezávislým auto opravnám, a tak umožnit neznačkovým dílnám zapojit se do volné soutěže v oblasti servisu a oprav. Nová legislativa začne platit od července 2021.

Plány jihoafrické vlády na podporu sektoru, který je do značné míry kompatibilní s českým průmyslem, znamenají příležitosti také pro české výrobce a dodavatele. K pronikání českých firem na jihoafrický trh již dochází. V minulém roce dodala svému jihoafrickému zákazníkovi velkokapacitní linku na výrobu airbagů pro nový Mercedes-Benz severočeská strojírenská firma Aktivit. Do budoucna opustí výrobní linku závodu v Johannesburgu denně až 700 ks těchto airbagů. V případě zájmu o zprostředkování kontaktů či podporu v jednání s potenciálními partnery v JAR se mohou zájemci z řad českých firem obracet na obchodně-ekonomické oddělení velvyslanectví v Pretorii.


Autor: Mgr. Viktor Dolista, ekonomický diplomat, Velvyslanectví České republiky v Pretorii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688