Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.02.2021 09:29:00

Rozbřesk: Odradí letos koruna ČNB od zvyšování sazeb?

ČNB začíná brát inflaci vážněji než jiné centrální banky. Kombinace relativně nízké nezaměstnanosti a post-pandemického oživení ukazuje modelářům v centrální bance jasně a opakovaně, že letos bude zapotřebí zvyšovat sazby. Centrální bankéři se zatím k prognóze vyjadřují opakovaně rezervovaně a chtějí být opatrnější. A to především proto, že se bojí pozdějšího oživení kvůli komplikovanějšímu vývoji pandemie a pomalejšímu průběhu očkování v tomto roce.

Zatímco základní scénář počítá s růstem sazeb zhruba od poloviny roku, alternativní scénář doprovázený dalším déle trvajícími nařízeními, propadem evropského hospodářství a narušením dodavatelských řetězců počítá se stabilitou sazeb v roce 2021. I proto pravděpodobně v nejbližších měsících bude centrální banka kvůli vysoké nejistotě jednoduše vyčkávat.

Na druhou stranu, pokud se naplní základní scénář a ekonomika začne od konce druhého kvartálu viditelně oživovat, bude prognóza ukazovat na vyšší sazby poměrně jasně. Centrální banka si proto nechala zpracovat i druhý alternativní scénář, aby viděla, co by v takovém případě vyvolalo “neuposlechnutí prognózy” a delší vyčkávání. V takovém případě by pak musely jít v roce 2022 sazby nahoru daleko rychleji a pravděpodobně i výše. Taková představa se bankovní radě pravděpodobně moc zamlouvat nebude…

Co by pak ČNB od zvyšování sazeb mohlo ještě odradit, pokud na podzim uvidí oživující ekonomiku a naplňování svého základního scénáře? Pravděpodobně silnější koruna. I když centrální bankéři již počítají v nové prognóze se silnějším kurzem koruny, koruna zůstává nepředvídatelnou divokou kartou. A vidina letošního růstu sazeb (asi jediného ve vyspělém světě) korunu může hnát kupředu ještě rychleji, než dnes centrální bankéři i my předpokládáme…, a to by mohlo plánované zvyšování sazeb trochu pozdržet.

TRHY
Koruna

Česká koruna pokračuje po zasedání ČNB i setkání centrálních bankéřů s analytiky v posilování. Alternativní scénáře ukazují, že pokud pandemie v polovině roku odezní, bude se bez výrazně silnější koruny složité vyhnout růstu sazeb. To pomáhá tržním sazbám i koruně vzhůru. Navíc české měně hrál do karet lepší sentiment na globálních trzích i zkušenost, že si definitivně poradila s technickými bariérami v okolí 25,90 - 26,00 EUR/CZK. Další metou budou úrovně nad 25,50 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Smíšené výsledky z amerického trhu práce přinesly smíšenou reakci trhů, když výnosy amerických dluhopisů se posunuly dále vzhůru a eurodolar se vrátil nad úroveň 1,20.

Vedle monitoringu toho, jak postupuje očkování a debaty ve Washingtonu ohledně konečné podoby fiskálního balíku, bude tento týden stát za pozornost výsledek americké inflace za leden a vystoupení šéfa Fedu Powella (obojí ve středu).

Páteční tisková konference guvernéra NBP Glapinského umožnila zlotému zpevnit, neboť zvolená rétorika se nesla v neutrálnějším tónu. Guvernér řekl, že NBP nemá konkrétní kurzový cíl, ale banka spíše brání apreciaci zlotého. Kromě toho byl šéf NBP rovněž opatrnější, pokud jde o snižování sazeb, které se nezdá být hotovou záležitostí. Pro trh to znamená zelenou k testování toho, kam až NBP nechá pár EUR/PLN zajít.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688