Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  04.02.2021 14:47:43

Česká národní banka dnes s úroky nepohnula. Měnové šrouby za ni utahuje zpevňující koruna, která je vůči euru nejsilnější za poslední skoro rok

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním měnověpolitickém zasedání dle očekávání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak zůstává na úrovni 0,25 procenta. 

Tuzemská centrální banka tak jedná v souladu se současným hlavním proudem měnové politiky ve světě. Centrální banky řady ekonomických celků po loňském citelném snížení úrokových sazeb nebo jiném uvolnění své měnové politiky jsou nyní spíše ve vyčkávacím módu. Nejinak tomu je v případě ČNB. Považuje svoji redukci sazeb z prvního loňského pololetí za dostatečnou, takže trh nyní spekuluje spíše o tom, kdy přistoupí k prvnímu zvýšení sazeb od propuknutí pandemie. Roste pravděpodobnost, že se tak stane už letos, a to nejspíš ve čtvrtém čtvrtletí. Guvernér Jiří Rusnok pravděpodobně bude takovou možnost signalizovat na dnešní tiskové konferenci. 

V současnosti měnovou politiku ovšem přirozeným způsobem zpřísňuje zpevňování koruny. Vůči euru koruna v prvních únorových dnech trvaleji posílila pod úroveň 25,90, takže je nejsilnější od propuknutí pandemie v první polovině loňského března.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste