Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.02.2021 14:47:28

Valuace technologií vysoko, ale ne přehnaně, Tesla stále atraktivní

Prodeje iPhonů byly velmi silné, Apple má navíc stále velký prostor pro další monetizaci jejich uživatelů, a tudíž potenciál pro růst příjmů ze služeb. Na Bloomberg Markets to uvedl Jonathan Curtis, který působí jako portfolio manager ve Franklin Technology Fund. Jeho pohled na budoucnost akcií Applu a jejich dlouhodobý potenciál je tak „velmi optimistický“. Smysl mu podle jeho slov dávají i valuace této firmy. Jaký je jeho pohled na celý sektor a další oblíbené tituly v něm?

Curtis poukázal na to, že valuace dnes leží poměrně vysoko na celém trhu, technologie se obchodují asi s 20% prémií k celému trhu. Historicky se přitom tato prémie pohybovala kolem 13 %, takže i z tohoto pohledu dnes valuace neleží nijak nízko. Jenže proti tomu stojí růstový výhled, který se v tomto sektoru podle investora zlepšuje, a to díky digitální transformaci. Navíc se zlepšila „kvalita sektoru“, a to díky vyššímu podílu služeb a softwaru. Byly také vytvořeny datové platformy, které jsou vysoce konkurenční a bylo by těžké nějak oslabit jejich pozici. V neposlední řadě je tu řada firem s velmi silnou rozvahou, takže ve výsledku valuace nejsou přehnané.

Dělá Apple dost pro to, aby posílil na trzích, jako je Čína a Indie? Podle investora ano, projevuje se to třeba počtem nově otevíraných obchodů. Apple přitom musí hledat tu správnou cenovou hladinu, která odpovídá podmínkám v podobných zemích. Bloomberg k tomu dodal, že ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku Apple v Americe generoval 47 % svých tržeb, v Evropě 26 %, v Číně 12 %, v Japonsku 8 % a zbytek byl generován v dalších asijských zemích. Jak vysoké valuace zapadají do současné monetární politiky Fedu? Curtis míní, že poslední komentáře vedení Fedu jsou v tomto ohledu povzbudivé, ale důležitější je pro technologické firmy změna, kterou přinesla pandemie. Tedy urychlování digitalizace a související posuny v chování spotřebitele.

Tesla dost dobrá

Výsledky Tesly byly podle investora „dost dobré“, rozhodující je přitom dlouhodobý pohled a ten ukazuje, že Tesla jako automobilka nebude mít velkou konkurenci. K tomu se přidává rozvoj služeb, které mohou být kombinovány s výrobou automobilů včetně autonomního řízení a s ním souvisejících aktivit. A je tu i energetika, ve která se Tesla také angažuje a pomáhá jí i regulace v Číně nebo Evropě.

Tencent, Alibaba

Alibaba a Ant nyní podle investora čelí tlaku čínských regulátorů, který jim trochu „přistřihl křídla“, což ale pomáhá firmám, se kterými spolupracuje Tencent. Ten pak má i finanční strukturu, která více odpovídá tomu, co nyní požaduje regulátor. „Podmínky na hřišti se tak vyrovnávají ve prospěch Tencentu a to může vysvětlovat posilování jeho akcie,“ dodal Curtis. Ant mění svůj podnikatelský model v souladu s tím, co by mohl požadovat regulátor, a to má negativní dopad i na Alibabu. Změny v čínské společnosti, obrovský čínský trh a růst střední třídy ale prospívají jak Tencentu, tak společnosti Alibaba díky jejich „supervýhodné pozici“.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688