zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  27.01.2021 00:00:00

Město Zlín již zná vítěze vyzvané architektonické soutěže na postupnou rekonstrukci zlínského zámku

zamek-ext-03-20-12-10.jpg

Město Zlín již zná vítěze vyzvané architektonické soutěže na postupnou rekonstrukci zlínského zámku

publikováno: 27.1.2021

ZlínZlínský zámek čeká v příštích letech postupná rekonstrukce. Opravy budou s největší pravděpodobností probíhat za provozu zámku po etapách. Výsledný návrh vybírala hodnotící komise ze tří předložených architektonických studií.  Představám poroty se nejvíce blížil návrh ateliéru architekta Pavla Mudříka, na kterém s ním spolupracovala architektka Martina Gábor.   

„Vítězný návrh arch. Pavla Mudříka byl nepochybně nejpropracovanější a také se nejlépe vypořádal s provozními schématy zámku. Zároveň jsme přesvědčení, že k rekonstrukci zámku přistupuje citlivě a v některých aspektech navazuje na architektonický koncept architekta L. Bauera z let 1904-5, z období poslední koncepční přestavby zámku. Líbí se nám rovněž důraz na kvalitní řemeslné zpracování zámku, který si tato stavba skutečně zaslouží. Hlavním cílem celé rekonstrukce je, aby se zámek jako nejstarší budova ve městě stal opět živoucím kulturním a společenským srdcem města. Zámek by se po rekonstrukci měl stát pro obyvatele Zlína i návštěvníky místem první volby,“ uvedl náměstek primátora pro oblast majetku a rozvojových ploch Pavel Brada.

Architekti Pavel Mudřík a Martina Gábor v návrhu promluvili o potřebě impulsu v bezprostředním okolí zámku. O „změkčení“ okolních povrchů včetně úpravy vodního prvku před zámkem, o nutnosti propojenosti parteru s parkem či o podpoře osy východ – západ.

„Rekonstrukce zámku a jeho okolí je jeden ze zásadních projektů, který město čeká. Rekonstrukce bude probíhat nejspíše postupně v rámci několika let z finančních zdrojů města, ale zároveň se snažíme získat externí financování, abychom v ideálním případě udělali rekonstrukci naráz,“ konstatoval primátor Zlína Jiří Korec.

Členové hodnotící komise, ve které zasedli například Miroslav Adámek, Jiří Korec nebo Pavel Chládek ocenili především skutečnost, že jde o odvážný návrh, který při naplnění požadavku na zachování vnější formy přináší nové impulsy do atria a interiérů. Líbil se také zásah v přízemí, kde podle návrhu vzniká jednoznačný kontaktní bod stavby. Přízemí bude dále využito pro restauraci, kavárnu, cukrárnu a řemeslnou pekárnu, popř. bude v přízemí umístěna i čokoládovna. Druhé nadzemní podlaží obsahuje dle návrhu výstavní prostory, reprezentativní společenské prostory, příslušné zázemí, hudební sál a edukativní prostory. Ve 3. nadzemním podlaží je umístěno muzeum historie města Zlína. V podkroví jsou navrženy prostory administrativní, například pro Kancelář architekta města, popř. jiné odbory města včetně přednáškového sálu s kapacitou přibližně 60 míst.

„Vítězný ideový návrh by měl být nyní rozpracován do detailnější studie, k čemuž se budou vyjadřovat kromě města jako majitele objektu také stávající i budoucí uživatelé budovy. Klíčová role bude památkové péče, pro kterou je zámek památkou prvořadého významu,“ doplnil Ivo Tuček, vedoucí Oddělení prostorového plánování. Plánované úpravy a zásahy se dělí také dle možnosti financování. Z rozpočtu města by byla hrazena výměna elektroinstalace, podlahovin nebo oprava rozvodů vody a kanalizace. Na zásahy jako jsou výměna oken a dveří již město získalo dotace ze SFŽP, na další části rekonstrukce jako např. repasování vstupních vrat, opravu komínů či fasády a dalších se město pokusí získat finance z dalších dotačních titulů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688