Research (Česká spořitelna)
Investice  |  25.01.2021 10:34:12

Nápad s omezením zahraniční konkurence u potravin je proti lidem, proti přírodě a proti právu EU


Poznámka k omezení prodeje zahraničních potravin. K těm potravinám. Jednotný evropský trh přináší velké benefity pro členské země EU. V průměru 8-9% HDP. Pro ČR je to ale 19% HDP! Do EU míří 84% všech českých vývozůRiskujeme růst cen potravin, odvetu ze strany EUneobstojí ani ekologické argumenty.

Bilance dovozu potravin je záporná, necelých 50 mld. CZKZ toho 30 mld. zelenina a ovoce. Heslo okurky místo banánů se asi nestane hitem. Pozor, celková bilance ČRzahraničním obchodě je kladná, přes 460 mld. CZK => ČR vysoce profituje ze zahraničního obchodu.

Podle výroční zprávy ministerstva zemědělství s výjimkou prasat (50%), drůbeže (72%) a vajec (90%), ovoce (jablka 63%), zeleniny (32%), kukuřice (95%) a brambor (70%) však míra potravinové soběstačnosti u ostatních hlavních komodit převyšovala 100%. Např. obilí, hovězího, mlékacukru vyrobíme více, než spotřebujeme.

Zemědělská výroba je u nás hodně koncentrovaná: 70% půdy obhospodařuje 10% subjektů = velké agrokomplexy. Fyzické osoby (90% všech subjektů) hospodaří pouze na 31% půdy => máme oligopolní strukturu, snížení zahraniční konkurence povede ke zvýšení cen potravin a zvýšení příjmů těchto agrokomplexů.

Ekologický argument "nevozme jídlo ze zahraničí, protože uhlíková stopa" neobstojí. Studie ukazují, že není klíčové odkud je jídlo dovezené (podíl emisí CO2 díky dopravě potravin je nízký), ale co jíme (především maso vs. rostlinná strava).

Takže tenhle super nápad s omezením zahraniční konkurence je proti lidem (ceny, ekonomika a následně zaměstnanost), proti přírodě (budeme nákladně pěstovat něco, co můžeme levně dovézt) a proti právu (Evropský jednotný trh).

Suma sumárum: K nařízení prodávat určitý podíl “českých” potravin se dobře hodí citát "Politici jednadvacátého století řeší problémy století dvacátého a přinášejí recepty století devatenáctého".


Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688