Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.01.2021 11:06:05

Pražská burza v týdnu zažila nejsilnější pokles od poloviny září. V očekávání skok akcií MONETA


Pražská burza především v druhé polovině týdne zažila jižní směrování a zhruba o polovinu zredukovala své letošní zisky. Index PX zakončil na 1 049 bodech, tedy v týdnu odepsal 2,28 %. Z indexu se proti trhu dokázaly vydat jen akcie CZG, které pokračovaly ve své růstové vlně ve vidině převzetí amerického konkurenta Colt.

Alespoň o drobné zisky se pokoušely již jen akcie PFNONWOVENS, které však nejsou od prosincové aktualizace součástí hlavního indexu PX. Očekávaný odchod titulu z trhu by měla stvrdit distanční valná hromada, jejíž hlasování začíná v úterý.


Největší ztráty v týdnu zažily akcie MONETA, u kterých se naopak pro následující týden může predikovat výrazný skok. PPF totiž v pátek večer zveřejnila záměr učinit dobrovolnou nabídku na koupi až 20 % akcií za kurz 80 , resp. až 29 %. Navíc hodlá obnovit s bankou jednání o začlenění Air Bank a Home Credit, což by ve svém důsledku mohlo přinést Kellnerovi v bance MONETA majoritu. A tedy dle všeho pak také další již povinnou nabídku odkupu akcií od minoritních akcionářů…

Výběrem části předchozích výrazných zisků si dále prošly také konkurenční akcie KB, které svou vahou vlastně nejvýrazněji stáhly index PX na jih. Banka by v případě uskutečnění výše zmiňované fúze přišla o svou pozici třetího největšího domácího finančního ústavu.

Z ročních maxim sestoupily akcie KOFOLA. Nápojová firma bude letos nezvykle mezi prvními ohledně reportu loňského hospodaření. Stane se tak již 8. února. Dříve se představí jen MONETA (5.2.) a O2. Telekomunikační firma tak učiní již tento čtvrtek po uzavření trhů. Její akcie v očekávání dobrých čísel a v návaznosti vidiny zachování dividendy se pokoušely dále mírně navýšit svá více než 2letá maxima. Nakonec neúspěšně.

Podobný vývoj šlo shledat také u akcií likérky STOCK, které si v následujícím týdnu projdou rozhodným dnem na dividendu. A to jak pro finální za loňský rok, tak zároveň speciální (celkem v přepočtu cca 4,60 ), přestože o jejich vyplacení bude právně rozhodovat valná hromada až 4. února. Takový to stále přetrvávající nešvar u jiných zahraničních titulů přitom těžko nalézt.

Druhý londýnský titul AVAST svou jindy obvyklou intradenní volatilitu předváděl jen v úvodu a pak na konci týdne. I když se to dle závěrečných kurzů nezdá, v tomto ohledu je tentokrát předčil letošní nováček na Standart Marketu – akcie PHOTON ENERGY. Firma oznámila další přítok financování a představila prezentaci v rámci které chce ukázat svou orientaci byznysu nejen na fotovoltaiku, ale také na úpravu a sanaci vody.

Volatilitu předvedly také oba rakouské tituly. Akcie VIG ve Vídni oddechly zpět k technické hranici, kterou v úvodu roku prorazily. Důležité tedy bude její dodržení. U ERSTE se pomalu začíná vyhlížet, zda regulátor posvětí dividendu za rok 2019, u které se blíží únorová rozhodná data pro nárok.

Hlavní titul domácího trhu akcie ČEZ, aktuálně jako jediné s vahou v indexu nad 20 % limitem, se nasměrovaly z 1,5letých maxim postupně na jih. Mají za sebou již šest ztrátových seancí v řadě. Děje se tak přestože ceny elektřiny tentokrát zamířily na sever a vymazaly většinu předchozích ztrát. Roční kontrakty domácí elektřiny, s výjimkou nejvzdálenějšího roku 2024, zkrátka nad hranicí 50 EUR/MWh. Po delší době lze zmínit u titulu tzv. insider obchod. Vítězslav  Bogač coby předseda představenstva dceřiné ČEZ ICT Services využil dřívějšího motivačního opčního programu a získal 15 tis. akcií ČEZ za kurz 507 , které obratem prodal. A to v cenovém rozmezí 525-538 , tedy vlastně jen s nevýrazným ziskem.

 

Závěrem možno zmínit letošního celkového lídra pražské burzy akcie PILULKA.  Titul začal na trhu START v polovině týdne mířit na jih a z předchozích rekordních 820 se ocitl na 735 . Analytický pozitivní pohled na titul pak vydala Česká spořitelna (doporučení akumulovat s cílovou cenou 859 ), což nejspíše titulu napomohlo v pátek ke zmírnění ztrát na 785 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688