Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  22.01.2021 17:13:43

Joe Biden je prezidentem. Jaké změny čekájí USA? Rusnok: Česku hrozí recese s dvojím dnem

Podle agentury IHS Markit v lednu klesla dle předstihových ukazatelů PMI (index nákupních manažerů) podnikatelská aktivita v eurozóně. Celkový kompozit se snížil pro eurozónu z 49,1 b. na 47,5 b. Dílčí PMI pro sektor služeb oslabil z prosincových 46,4 b. na 45 b. Hlavním důvodem je zhoršení obecné nálady kvůli přetrvávající pandemii a restriktivním opatřením ve všech zemích unie.

ECB ponechala úrokové sazby dle očekávání beze změny. Také záchranný program o velikosti 500 mld. EUR, navýšený v prosinci, ponechala beze změny. Jeho platnost je zachována do března 2022. Sazby zůstanou na současných úrovních, dokud se nezmění inflační výhled. Prezidentka ECB Lagardová na tiskové konferenci uvedla, že ekonomika eurozóny na konci roku opět poklesla. Slabší začátek se dá očekávat i tento rok. Aktuální nastavení měnové stimulace je dle Lagardové dostatečné a není důvod k jeho úpravě. Posilování eura je ze strany ECB pečlivě sledováno, protože má dopad na vývoj inflace v eurozóně.

Žádosti o dávky v nezaměstnanosti v USA klesly na 0,900 mil. v týdnu do 16. ledna (předcházející týden to bylo 0,965 mil.). Před pandemii v únoru byl počet žádosti 200 tisíc, aktuální čísla jsou tak stále velice vzdálená od běžné nezaměstnanosti v USA. Pokračující žádosti dosáhly na 5,054 mil., což představuje nejnižší číslo od března minulého roku. Pro porovnání počet pokračující žádostí před pandemii byl 1,7 mil.

Tento týden 20.1. proběhla inaugurace nyní již prezidenta USA Joea Bidena. Samotný akt byl ryze symbolický, pro trhy, ekonomiku i zahraniční politiku však tento den představoval významné předání moci v Bílém domě. To se projevilo i na silném posílení US trhů. Administrativa Bidena počítá s expanzívní fiskální politikou, která s sebou nese riziko vyšší inflace. Dále se očekávají vyšší korporátní daně (zvýšení z 21 % na 28 %) a výraznější progresivní zdanění přesahující 39 % pro nejvyšší příjmovou kategorii. Nákladové položky, se kterými se počítá je např. dosažení emisních cílů “Green Deal” nebo navázání na tzv. Obamacare. Z politického hlediska potom lze od Bidena očekávat distancování se od „America first” přístupu Trumpa a návrat k multilateralismu. Cílem bude také sjednotit společnost a obnovit v očích veřejnosti přesvědčení, že republikáni a demokraté usilují o spolupráci a nestojí si vždy v cestě.

Ekonomika v Česku má namířeno k recesi s dvojím dnem, druhý pokles by však mohl být mírnější, prohlásil to guvernér ČNB Jiří Rusnok. Lepší výsledky by měl přinést zpracovatelský průmysl, který si v druhé vlně pandemie vede velmi dobře. Propad HDP za loňský rok by nemusel být tak hluboký, centrální banka necítí nyní potřebu dalšího uvolňování měnové politiky. Za loňský rok ČNB očekává pokles ekonomiky o 7,2 %, v roce 2021 růst o 1,7 %, v 2022 dokonce o 4,2 procenta.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688