Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  21.01.2021 10:53:02

Ministerstvu financí se vrátila odvaha prognózovat

Poté, co MF loni odmítlo zveřejnit svou prognózu vývoje ekonomiky a veřejných financí v tradičním termínu v listopadu, učinilo tak až včera.
viz https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/makroekonomika/fiskalni-vyhled/2021/fiskalni-vyhled-cr-leden-2021-40608 

V rámci aktuálního rozsahu nejistot se nová makroekonomická prognóza dle mého soudu dá považovat za vcelku realistickou. Od září, kdy vyšla předchozí prognóza MF, došlo samozřejmě k některým důležitým změnám „krajiny“. Hrubý propočet ukazuje, že v pozadí nové prognózy je předpoklad o příznivém dopadu (před vánoci schválené) redukce zdanění mezd na spotřebu domácností, ale na druhé straně nepříznivý dopad této redukce na příjmy veřejných rozpočtů, a to v rozsahu vysokých desítek miliard korun. Prognóza taktéž, zdá se, obsahuje dopad letošního dobíhání protipandemických opatření, v tomto případě v rozsahu nízkých desítek miliard korun.

Co se týče dopadů na tolik diskutovaný letošní deficit státního rozpočtu, vedle dopadů daňového balíčkukoronavirových restrikcí je důležitý i samotný makroekonomický výhled. Zde došlo pro letošek na jedné straně ke zhoršení vyhlídky růstu reálného HDP (z 3,9 % na 3,1 %), ale na druhé straně ke zlepšení očekávání u růstu objemu mezd a platů v ekonomice (z 0,8 % na 1,2 %), a to především díky zvýšení prognózy růstu průměrné mzdy (o více než procentní bod na 2,2 %).

Právě objem mezd a platů je přitom pro očekávání daňových příjmů veřejných rozpočtů srovnatelně významný jako HDP: pro vývoj inkasa nepřímých daní (DPH apod.) lze jako orientační základnu brát HDP (ovšem nominální, tedy včetně růstu deflátoru HDP), kdežto výnos z přímých daní (daně z příjmu, sociální a zdravotní odvody) se řídí spíše objemem mezd a platů.

Prognóza obsahuje přinejmenším jedno v kontextu ostatních prognóz vývoje české ekonomiky překvapivé tvrzení: obecná míra nezaměstnanosti by letos v průměru měla být na úrovni pouhých 3,3 %. Připomeňme, že naše stávající prognóza mluví o 4,8 %, a například taková ČNB to vidí na 4,5 %.

Na závěr obecnější poznámka: vzhledem k informační hodnotě prognózy se na mysl znovu vkrádá otázka, co vedlo ministryni financí ke skandálnímu a zcela nepochopitelnému rozhodnutí nepublikovat v tradičním termínu na konci podzimu prognózu, a tím vyvolat v české veřejnosti velmi nepříjemný a pro udržení dobré nálady a optimismu v ekonomice nebezpečný pocit, že celé hospodářství se řítí nějakým záhadným, zcela nepredikovatelným směrem. Nejistota byla a je samozřejmě pořád velká, ale tu každý prognostik hodný tohoto titulu umí uchopit, obvykle pomocí vícero scénářů. 


Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688