plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  21.01.2021 09:32:54

Výstava Loos and Pilsen se představí v New Yorku

Adolf Loos

Adolf Loos

Multimediální výstava Loos and Pilsen pokračuje dále do světa. Po jejím úspěšném představení v izraelském Tel Avivu je nyní na řadě New York. Zahájení výstavy proběhne ve čtvrtek 21. ledna 2021 v galerii Českého centra New York, která se nachází v Bohemian National Hall, z důvodu pandemie koronaviru bude v režimu přísných opatření. Další uvedení výstavy se během letošního roku uskuteční v Paříži, Tokiu, Bruselu, Berlíně, Mnichově a Vídni. Výstava vznikla ve spolupráci Českých center a Západočeské galerie v Plzni, partnery jsou město Plzeň a Plzeň-TURISMUS. Autorem výstavy je Petr Domanický.

Interiéry v Klatovské ulici

Interiéry v Klatovské ulici

Vernisáž proběhne z důvodu epidemických opatření v on-line prostředí. O to důležitější bude doprovodný program, který České centrum New York k této výstavě chystá. V pátek 26. února to bude přenos koncertu z jednoho z plzeňských Loosových interiérů, konkrétně z bytu rodiny Voglových na Klatovské 19, kde zahraje místní Pilsner Jazz Band a do Ameriky pozdraví představitelé města, kraje i Západočeské galerie. Hlavní doprovodnou akcí pak bude česko-rakousko-americká odborná online konference Loos: Hledání prostoru moderního života, která se bude zabývat jak historickými transatlantickými architektonickými souvislostmi, tak i implikacemi do současnosti. Na americké straně projekt podporují české zastupitelské úřady v New Yorku, ve Washingtonu i v Chicagu, CzechTourism, Austrian Cultural Forum New York a řada osobností z akademické sféry a architektury.

„Pobyt v USA Adolfa Loose významně ovlivnil. Pobýval zde pouhé tři roky (1893–1896) a živil se převážně manuální prací. Studoval styl Louise Sullivana, významného představitele chicagské školy. Jeho nejvýznamnějším počinem na americkém kontinentu je neúspěšný návrh projektu Chigaco Tribune. Jeho návrh, připomínající dórský sloup, inspiroval postmodernisty užitím metafor a historických motivů. Po návratu Loos ve své tvorbě využíval některé prvky amerických domů, jako je obytná hala s odpočivným koutem, krbem a trámovým stropem,“ přiblížil působení Adolfa Loose v USA ředitel Českého centra New York Miroslav Konvalina.

Interiéry v Husově ulici

Interiéry v Husově ulici

Cílem výstavy je představit Loose jako špičkového evropského architekta své doby. Spojení Loos a Plzeň bylo logické, Plzeň má totiž nejvíce loosovských realizací hned po Vídni. Podle organizátorů totiž výstava připomene slavné západočeské město „z jiného pohledu“. Prostřednictvím interiérů a příběhů jejich majitelů, rodin významných podnikatelů, jež s nástupem nacismu musely emigrovat do celého světa včetně Ameriky.

„Jsem rád, že výstava Loos a Plzeň putuje po Českých centrech v zahraničí i v této složité době, poznamenané pandemií koronaviru. Pro Západočeskou galerii je tato výstava příležitostí představit práci našich badatelů, v tomto případě Petra Domanického, kurátora sbírky architektury, který se tématem dlouhodobě zabývá. Plzeň patří společně s Vídní mezi města s největším počtem interiérových realizací tohoto světově proslulého architekta a jednu z nich, tzv. Semlerovu rezidenci spravuje Západočeská galerie v Plzni. Věřím, že výstava bude přitažlivá i pro americkou veřejnost, tím spíše, že Loos v letech 1893-1896 ve Spojených státech působil,“ doplnil Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Výstava Loos and Pilsen vznikla s finančním příspěvkem města Plzeň, které věnuje rekonstrukci i prezentaci Loosových interiérů velkou péči. Prohlídky po plzeňských interiérech zajišťuje městská příspěvková organizace Plzeň-TURISMUS. Více informací o prohlídkách a chystaných kulturních akcích v Plzni najdou zájemci na stránkách www.adolfloosplzen.cz.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 21. 1. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688