olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  17.01.2021 00:00:00

Město Olomouc pomáhá seniorům při rezervaci pro očkování proti covidu

Město pomáhá seniorům při rezervaci pro očkování proti covidu

15. ledna 2021 (pá)

Od pátečního rána je v provozu celostátní centrální systém registrace zájemců o vakcínu proti covidu-19. Do rezervačního systému ministerstva zdravotnictví se nyní mohou hlásit senioři od osmdesáti let výše. Vzhledem k tomu, že registraci je nutné provést na internetu, představuje to pro řadu starších lidí obtížný úkol. Právě s jejím překonáváním je město připraveno seniorům pomáhat. Možností je telefonická asistence při registraci nebo v případě imobilních občanů i osobní návštěva u nich doma.

Město už od loňského jara provozuje bezplatnou telefonní krizovou linku 800 606 800. „Na ni se teď mohou senioři v případě potřeby obrátit, pokud se nedovolají na celostátní krizovou linku 1221 nebo svému praktickému lékaři,“ říká primátor Mirek Žbánek. „Naši sociální pracovníci jim budou radit buď po telefonu, nebo se s nimi mohou dohodnout i na osobní návštěvě doma,“ dodává Mirek Žbánek. Tuto variantu by ale měli volit jen imobilní občané.

Právě sociální pracovníci mají i podle celostátního metodického pokynu pro očkování oprávnění pomoct s registrací a rezervací seniorů. Pracovníci odboru sociálních věcí by se samozřejmě seniorům před vpuštěním do bytu prokazovali příslušným služebním průkazem. Seniorům s registrací do systému mohou pomáhat i jejich rodinní příslušníci nebo další blízcí. Pomoc města je zamýšlena primárně pro ty zájemce, kterým jinak nemá kdo pomoci. Pro registrace je důležité, aby zájemce měl mobilní telefon, na který mu systém zašle PIN kód. O tom, jak řešit rezervaci v případech, kdy dotyčný mobilní telefon nevlastní, magistrát zjišťuje informace.

Systém je spuštěn teprve první den a lze očekávat, že bude v dalších dnech aktualizován, přibývat budou i další volné termíny. Měnit se může i síť očkovacích center, v Olomouci je prozatím umístěno ve Fakultní nemocnici. „Vývoj situace pozorně sledujeme a vyhodnocujeme. Příští týden pak krizový štáb projedná případné další kroky, jak seniorům pomoci,“ dodává náměstek primátora Martin Major.

V Olomouci aktuálně žije 4921 osob ve věku nad osmdesát let. Během pátečního dopoledne se už na krizovou linku města v souvislosti se spuštěním registračního systému obrátilo několik seniorů.

| Poslední úprava: 15. ledna 2021 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688