Renata Wright (Kurzy.cz)
Insolvence  |  19.01.2021 08:00:00

Mírné zvýšení nezabavitelné částky 2021 a dlužníkům zůstane od lednové výplaty zase o něco více.

Nezabavitelná částka (nebo také nezabavitelné minimum) zajišťuje, abyste ani v případě, že máte nějaké dluhy a exekutor nařídí provádět srážky z vaší mzdy (platu), nezůstali úplně bez prostředků. Připomeňme, že nezabavitelná částka se během roku 2020 měnila (zvyšovala) hned tři krát ve prospěch dlužníků. Od poslední úpravy nezabavitelné částky, která nastala v červenci, dojde nyní jen k mírnému navýšení zhruba o sto korun. V porovnání se stavem v lednu 2020 bude však minimum vyšší zhruba o tisíc čtyři sta korun.

Zvýšení nezabavitelné částky od 1. 1. 2021
Od začátku roku 2021 dojde k mírnému zvýšení nezabavitelné částky při exekuci nebo insolvenci kvůli nově stanovenému normativu nákladů na bydlení.
Nezabavitelné minimum je totiž vypočteno jako ¾ ze součtu životního minima (které zůstává ve výši 3.860 ) a normativních nákladů na bydlení (které se zvyšují z 6.502 na 6.637 ). Od 1.1.2021 bude základní nezabavitelná částka ve výši 7.872,75 .

Nezabavitelná částka se zvyšuje, pokud máte manželku, manžela nebo děti, a to o jednu třetinu z výše vypočítaného nezabavitelného minima jednotlivce. Od 1.1.2021 představuje nezabavitelná částka na každou vyživovanou osobu 2.624,25 .

Kolik vám tedy bude v roce 2021 zbývat z výplaty při exekuci či insolvenci?
Předem si ujasněme, že nově vypočítané nezabavitelné částky ovlivní až mzdu za měsíc leden 2021, vyplácenou v únoru 2021, zatímco mzda za měsíc prosinec 2020, vyplácená v lednu 2021, bude ještě zúčtována podle dosavadních nezabavitelných částek. V roce 2021 taktéž dojde ke zvýšení čisté mzdy  v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy.

Konkrétní postup samotného výpočtu srážek z platu najdete níže nebo si můžete snadno spočítat srážky z platu při exekuci či insolvenci na naší kalkulačce:








 

 

 

 

Pro výpočet srážek z platu budete potřebovat znát svůj čistý měsíční příjem a nezabavitelnou částku na jednotlivce i případné vyživované osoby.
Pak je třeba seznámit se ještě s limitní částkou, nad kterou se zbytek čisté mzdy srazí bez omezení – ta je pro rok 2021 stanovena na 20.994 . Tato částka se počítá jako dvojnásobek součtu životního minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu, tedy 2x(3.860+6.637) = 20.994 .
Pak už je možné počítat exekuční srážky.

Od čisté mzdy se odečte výsledná nezabavitelná částka. Pokud je zbytek mzdy nižší než 20 994 , rozdělí se na třetiny:

  • První třetina je určena pro úhradu nepřednostních pohledávek (a přednostních pohledávek, pokud k jejich úhradě nepostačuje 2. třetina.
  • Druhá třetina je určena pro úhradu přednostních pohledávek. Pokud dlužník nemá nepřednostní pohledávky, tak mu částka zůstane.
  • Třetí třetina zůstane vždy dlužníkovi.

Pokud je zbytek mzdy vyšší než 20.994 , pak vše nad tuto hranici se zabaví na úhradu pohledávek a na třetiny se rozdělí jen suma 20.994 .

Dlužníkovi s exekucí tedy po provedení srážek zůstane vždy nezabavitelná částka a nejméně jedna třetina ze zbytku mzdy. Pokud má pouze nepřednostní pohledávky, zůstávají mu dvě třetiny a nezabavitelná částka. V případě insolvence jde první i druhá třetina na splátku pohledávek (jako pro přednostní pohledávky v exekuci) a třetí třetina patří dlužníkovi.

Možné změny v oblasti exekuce a insolvence v roce 2021
Kvůli dopadům pandemie koronaviru došlo i v oblasti exekucí k některým úpravám. Až do konce ledna 2021 jsou pozastavené exekuce prodejem movitých věcí a prodejem nemovitosti, kde má dlužník trvalý pobyt. Do konce února 2021 se také prodlužuje ochrana prostředků na bankovním účtu dlužníka v exekuci z dvojnásobku na čtyřnásobek životního minima, tj. na 15.440 .
V Poslanecké sněmovně je také vládní návrh, podle kterého by od července 2021 mohlo dojít ke zkrácení doby insolvence z pěti na tři roky.
Důležitou změnou v roce 2021 by mohlo být také zavedení tzv. chráněného účtu – zvláštního bankovního účtu, který má zabránit tomu, aby exekutoři zabavili i to, na co nemají nárok – tedy hlavně zákonem stanovenou nezabavitelnou částku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688