Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.01.2021 17:42:00, aktualizováno 16.01.2021 09:09:31

Schlumberger podle Morningstar nejpodhodnocenější akcie pro letošní rok

33 podhodnocených akcií pro letošní rok jmenuje na svých stránkách Morningstar a z přiložených tabulek se zdá, že nejpodhodnocenější je energetický Schlumberger. Poměr jeho tržní ceny a odhadované hodnoty se podle Morningstar na počátku ledna pohyboval na 46 %, nejistota ohledně valuačního odhadu je ale podle analytiků firmy vysoká. Celý energetický sektor by pak měl být podhodnocen asi o 22 %.

Dave Meats z Morningstar čeká, že do roku 2023 dojde k téměř úplnému zotavení poptávky po ropě. Podle jeho i některých jiných tezí se k tomu přidá slabost na nabídkové straně ekonomiky a ve výsledku tak projdou ceny ropy slušnou rally. Scénářů tu ale jistě vymyslíme více a není třeba rozebírat, co je jejich hlavní proměnnou. Morningstar očekává, že ceny ropy se uprostřed nového cyklu budou pohybovat kolem 55 dolarů za barel, což by prý mělo být znatelně více, než je nyní očekávání trhu.

Podívejme se na valuaci: Schlumberger si podle Morningstar vybudoval silnou pozici na trhu ropně servisních služeb a od té doby jí neztratil. Jeho kapitalizace nyní dosahuje necelých 35 miliard dolarů, v roce 2019 na provozu vydělal 5,4 a za posledních 12 měsíců 4,3 miliardy dolarů, na volném toku hotovosti (tedy po investicích) 3,7 a necelé 3 miliardy dolarů. Jak je to s rizikem akcie? Celkem zajímavě. Ještě v roce 2018 se totiž její beta pohybovala kolem jedné a požadovaná návratnost tak odpovídala požadované návratnosti celého trhu. Podle Zacks se ale beta postupně vyšplhala až na současných 2,27 a akcie je tedy více než dvakrát rizikovější, než celý trh. S ohledem na nejistoty spojené s krátkodobým, ale i dlouhodobým vývojem na ropě a u s ní spojených firem to asi není kontraintuitivní.

Požadovaná návratnost by se tak u akcie měla nacházet kolem 13,6 %. Kdyby pak firma donekonečna vydělávala ony 3 miliardy dolarů (a to vše pro akcionáře), současná hodnota takového toku hotovosti by dosáhla 22 miliard dolarů. Kapitalizace je ale mnohem výše a na její ospravedlnění by společnost podle mých hrubých kalkulací musela generovat například následující volný tok hotovosti FCF (po desátém roce FCF stagnuje):

schlumberger akcie

Zde by tedy Schlumberger musel do deseti let zvednout své FCF z 3 na více než 5 miliard dolarů. Více než u jiných firem se tu ale musíme ptát po „správném“ terminálním růsturůstu po projektovaných letech. Pokud bychom zde místo výše uvedené stagnace předpokládali, že význam ropy bude ve světě po desátém roce výrazně klesat a FCF firmy se bude ročně snižovat třeba o 5 %, musel by Schlumberger na ospravedlnění své kapitalizace zvednout své FCF ne nad 5, ale nad 6 miliard dolarů (a pak onen pokles). V letech 20062020 se mu lepších výsledků podařilo dosáhnout mezi 20132015. Tedy povětšinou v době poměrně vysokých cen ropy a investičních výdajů ropných firem.

Těmito hrubými úvahami se v podstatě dostáváme do říše příběhů a vizí, které jsou charakteristické pro firmy jako Tesla. Ne náhodou, protože budoucnost společností jako Schlumberger bude do nemalé míry právě zrcadlovým odrazem budoucnosti Tesly, Nia a spol. Rozpětí scénářů naznačuje třeba následující graf, který ukazuje možný vývoj poptávky po ropě v dopravě ve scénáři žádného zlepšení efektivity a zanedbatelného šíření elektromobilů až po výhled BloombergNEF:

schlumberger
Zdroj: Nat Bullard, Twitter

Jak jsem zmínil v úvodu, Morningstar věří ve výraznou podhodnocenost akcií Schlumbergeru, ale zároveň hovoří o vysoké nejistotě týkající se odhadů jejich hodnoty. Za poslední tři roky ztrácí téměř 70 %, za poslední rok asi polovinu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688