Nejlepší komodity roku 2021 uprostřed globální reflace: Stříbro a měď překonají cenu zlata

Autor: David Jukl (Mercurius Pro)
12.01.2021 09:31:56

  • Investoři se připravují na nový komoditní supercyklus v roce 2021

  • Globální ekonomické oživení a reflace se stanou realitou

  • Měď a stříbro překonají cenu zlata díky posunu dekarbonizace v USA a Číně

Komodity byly v roce 2020 svědkem zajímavého konce desetiletí, které bylo pro sektor zdrojů z velké části nepřátelské. Obchodníky minulý rok zaskočila nebývalá krize způsobená koronavirem. Stejně tak překvapilo silné oživení v komoditním portfoliu, které je přivedlo do módy a nastartovalo supercyklus.

V roce 2021 pravděpodobně dojde k rozšíření strukturálního posunu komodit, který bude poháněn dvěma hlavními faktory; Rychlý postpandemický ekonomický obrat Číny a globální reflace. Teorie reflace odkazuje na expanzi úrovně ekonomického výstupu pomocí fiskální nebo měnové podpory poskytované vládami.

Covidový útlum komodit a návrat

„Prodat vše“ bylo klíčovým a základním tématem na začátku roku 2020 a tím celého desetiletí, protože nákaza koronavirem zasáhla svět a srazila aktiva s vyššími výnosy, jako jsou komodityakcie atd. na kolena. Omezení a celosvětově zavedené omezovacích opatření začaly narážet na nabídku a poptávku, která následovala po globální ekonomické recesi.

 

Komoditní index S&P Goldman Sachs


V dubnu dosáhl komoditní komplex víceletých minim. Mezi nejobchodovanějšími komoditami se měď propadla na londýnské burze kovů (LME) k šestiletému minimu 4617 USDZlato dosáhlo nejnižšího bodu roku 1451 USD/oz. Mezitím se globální ropná referenční hodnota ropy Brent propadla zpět na hodnoty téměř dvě desetiletí zpět a to díky obavám o letecký a další dopravní průmysl.

S&P Goldman Sachs Commodities Index (S&P GSCI), jedna z nejuznávanějších referenčních hodnot, v polovině dubna vzrostl téměř o 80 %. Stojí za zmínku, že všechny průmyslové kovy zastínily cenové zisky zlata, které se v srpnu vyšplhaly na historická maxima 2 075 USD.

Oživení nastartovalo ve druhé polovině roku 2020, kdy přední světový spotřebitel Čína dosáhl hvězdného ekonomického oživení. Čína byla první hlavní ekonomikou, která se v loňském roce vrátila k expanzi ve druhé polovině roku, přičemž Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídal v roce 2021 růst HDP o 1,9 %.

Dále došlo k pokroku v očkování proti koronaviru a výsledná očekávání rychlého globálního hospodářského vzestupu také spolupracovala s návratem komodit zpět na výslunní. V listopadu hlavní americké farmaceutické společnosti, včetně společností Pfizer / BioNTech a Moderna, oznámily, že jejich vakcíny proti koronaviru vykazují více než 90% účinnost při prevenci infekcí.

Velká reflační hra se však ukázala jako hlavní katalyzátor silného zotavení průmyslových kovů, energetického komplexu a drahých kovů. Aby tlumily ekonomický úder pandemie koronaviru, hlavní globální centrální banky a vláda uvolnily masivní měnové a fiskální stimuly.

Pro rok 2021 zůstává ve hře nový komoditní supercyklus, protože investoři se vrhají na komodity jako na sázku na oživení globální ekonomiky a zajištění proti vyhlídce na vysokou inflaci.

Navíc vítězství Joe Bidenaamerických prezidentských volbách spolu s demokraty ovládaným senátem posílilo očekávání většího fiskálního stimulu, zatímco Federální rezervní systém (FED) si pravděpodobně udrží svůj akomodativní politický postoj. Bidenův tlak na vyšší fiskální stimul oživil reflační obchody, což posunulo americké inflační očekávání výše a bezpečný přístav na jih.

Vzhledem k tomu, že se v letošním roce vyrovnávají investoři s vyššími cenami komodit, podíváme se na to, které komodity budou zářit nebo alespoň udržovat dynamiku oživení z roku 2020.

Cena stříbra může zastínit zlato

 

Je to zjevnější než kdy jindy, stříbro má letos mnohem větší prostor ke shromáždění než zlato, pokud by se láska ke komoditám rozšířila mezi širší okruh investorů.

 

Zdroj: Finviz 

Stříbro má širší uplatnění v průmyslovém sektoru, protože je také považováno za druhé nejlepší zajištění proti inflaci hned po zlatě. Pokud se tedy uskuteční potenciální vakcinace a stimulace globálního ekonomického oživení, bílý kov by mohl zaznamenat silné oživení poptávky v průmyslových aplikacích.

Podíváme-li se na scénář na straně nabídky, přísné blokování COVID-19 v hlavních zemích produkujících stříbro, včetně Číny, Mexika a Peru, způsobilo narušení výroby kovu. Omezení covid také vyvolala omezení dodávek zlata, i když jeho dopad na ceny stříbra je výraznější, protože nabídka těženého stříbra je mnohem koncentrovanější v klíčových zemích produkujících stříbro.

„Očekává se, že produkce těženého stříbra meziročně poklesne o 6,3 %, což je větší pokles než u zlata,“ uvedl Adam Webb, ředitel dodávek dolů ve společnosti Metals Focus.

Slib USA a Číny dále pokročit v dekarbonizaci by pravděpodobně mohl přidat důvěryhodnost optimistického výhledu bílého kovu. Významný posun směrem k sluneční energii k výrobě elektřiny obnovitelnými cestami by pravděpodobně mohl zvýšit poptávku po stříbře ve fotovoltaice.

Růst ceny zlata je pravděpodobný i nadále, protože je podporován pokračování masivní fiskální a monetární stimulace na celém světě a lepšími výhledy inflace. Rozsah tohoto nárůstu se však nemusí shodovat s rokem 2020, protože vlády by se mohly zdržet zavedení dalších stimulů, pokud by ekonomický obrat vyvolaný vakcínami získal na síle.

 

Empiricky vzato zlato v srpnu dosáhlo nových rekordních maxim nad 2 000 USD, zatímco stříbro dosáhlo maxima za sedm let na ceně 29,85 USD. Proto má stříbro dostatečný prostor k tomu, aby zpochybnilo historická maxima 49,83 USD zaznamenaná v roce 2011.

 

Zdroj: TradingView

V dalším důkazu, že stříbro překonalo zlato, se poměr zlato / stříbro vrátil k minimům v srpnu 2020 těsně pod 70,00. Měřidlo se loni agresivně prodalo a dosáhlo nejnižší hodnoty od března 2017.

Hvězdný výkon mědi ve druhém pololetí roku 2020 z ní činí jeden z nejoblíbenějších průmyslových kovů v začínajícím roku 2021. Červený kov dosáhl v roce 2020 ceny 7741,50 USD, přičemž investoři letos očekávají zlom nad hranicí 8 000 USD.

Jedním ze tří klíčových důvodů očekávaného býčího běhu mědi je odraz vyvolaný zadrženou spotřebitelskou poptávkou, která drží napětí globálního výrobního sektoru. Optimismus ohledně hospodářského oživení udrží tlak na bezpečný americký dolar, který by mohl podpořit ceny mědi.

Nejviditelnějším faktorem zůstává pokračující růst čínské poptávky po neželezných kovech, podporovaný částečně strategickým a rekordně vysokým katodovým dovozem ze strany Státního rezervního úřadu (SRB).

Čistý čínský dovoz rafinované mědi v lednu až listopadu 2020 vzrostl meziročně o 45 % na 4,2 metrických tun, podle údajů zveřejněných čínskými celními orgány.

Bezprecedentní krok směrem k projektům výroby elektřiny z větrné energie, které jsou náročné na měď, v USA a Číně posílily poptávku po mědi.

Nově zvolený americký prezident Joe Biden se zavázal k „revoluci čisté energie“, která volá po instalaci 500 000 nabíjecích stanic pro elektrická vozidla do roku 2030 a poskytne 400 miliard USD na výzkum a vývoj v oblasti čistých technologií. Toto úsilí bude vyžadovat rozsáhlé používání mědi.

 

Zdroj: Kitco

Technický průlom potvrzený na měsíčním grafu LME Copper je posledním a klíčovým katalyzátorem, který by mohl podporovat potenciální růst cen. Kolem poloviny roku 2020 se kov vynořil z desetiletého sestupného kanálu, což podpořilo nárůst zaznamenaný v druhé polovině roku. Nelze vyloučit shromáždění až k úrovni 10 000 $ při přijetí ceny nad 8 000 $.

Cena ropy se stabilizuje na vyšších úrovních

Obě hrubá měřítka přinesla fenomenální oživení po propadu na historická minima v březnu 2020, kdy se futures WTI na Nymexu se vůbec poprvé dostaly do negativního teritoria.

Globální zamykání a cestovní omezení vynulovaly fyzickou poptávku po černém zlatě. V důsledku toho se ropné firmy uchýlily k pronájmu tankerů, aby uskladnily přebytečné zásoby, což tlačilo cenu americké ropy vstoupit do záporného teritoria.

 Zdroj: BBC

S cílem podpořit oživení cen ropy a stabilizovat trh se OPEC a jeho spojenci (OPEC +) v dubnu dohodli na snížení své kombinované produkce o bezprecedentních téměř 10 milionů bpd, neboli 10 % celosvětové předkrizové poptávky. 

Je pravděpodobné, že ceny ropy budou v roce 2021 rovnoměrně vyvážené, přičemž první polovina přijde jako boj kupujících o udržení oživení. Očekává se, že opětovné zavedení přísnějších omezení ve Velké Británii, Japonsku a částech Evropy a Austrálie znovu vyvolá obavy z oživení poptávky.

I když neočekávané rozhodnutí aliance odložit v únoru zvýšení produkce o 500 tis. Barelů denně (bpd), může trhům nabídnout tolik potřebnou úlevu. V době psaní tohoto článku je WTI na nejvyšších úrovních od února 2020 těsně pod prahovou hodnotou 52 USD.

Vzhledem k tomu, že cestování, cestovní ruch a pohostinství bude pravděpodobně trvat několik let, než se vrátí k předpandemické normálnosti, zůstává prostor pro další zvýšení cen ropy omezený. I tak by očkování založené na optimismu ohledně hospodářského oživení a stimulačních opatření mohlo pravděpodobně udržet tyto cenové úrovně.

Závěr

Nový strukturální komoditní býčí trh zůstává v letošním roce aktuální uprostřed čínského hospodářského oživení ve tvaru písmene V, oživení reflačních obchodů a přechodu k dekarbonizaci. Průmyslové kovy, jako je stříbro a měď, pravděpodobně překonají ceny zlata a ropy. 





Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
30.04.2024 08:18 1 unce 2 322,24 USD
30.04.2024 08:10 1 unce 2 319,85 USD
30.04.2024 08:02 1 unce 2 322,45 USD
30.04.2024 07:58 1 unce 2 323,54 USD
30.04.2024 07:50 1 unce 2 323,10 USD
30.04.2024 07:42 1 unce 2 323,62 USD
30.04.2024 07:36 1 unce 2 323,33 USD
30.04.2024 07:28 1 unce 2 324,78 USD
30.04.2024 07:20 1 unce 2 326,22 USD
30.04.2024 07:14 1 unce 2 326,05 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.