Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2021 15:53:00

Krugman: Bude to mnohem lepší. Vážně.

Paul Krugman poslední dobou nešetří optimismem. Ve své nové úvaze na stránkách The New York Times tvrdí, že následujících pár měsíců bude těžkých jak po stránce epidemické, tak ekonomické a politické. Postupně se ale věci začnou zlepšovat a po tomto obratu bude oživení mnohem silnější a delší, než se řada lidí domnívá.

Krugman píše, že „za méně než tři týdny budou mít Spojené státy prezidenta, který tu práci chce skutečně vykonávat“, a ve chvíli, kdy proběhne plná vakcinace, ekonomika se zvedne. Jak moc? Ekonom připomíná, že po předchozí krizi se dostavilo jen pomalé oživení a zaměstnanost se na úrovně z roku 2007 vrátila až v roce 2014. Podle Krugmana nyní řada lidí čeká podobný scénář.

Krize roku 2008 přinesla zlom ve chvíli, kdy „soukromý sektor náhle pochopil, že není nic, co by fundamentálně podporovalo mimořádně vysoké ceny nemovitostí a vysoké zadlužení domácností“. Pak nastal propad a výsledkem bylo dlouhé období útlumu ve výdajích domácností. Jedinou cestou, jak se vyhnout mnoha letům vysoké nezaměstnanosti, byla tehdy podle Krugmana fiskální stimulace, ke které ale nedošlo.

Krize roku 2020 byla jiná, přinesla ji pandemie, zatímco v soukromém sektoru nevládly žádné výrazné nerovnováhy. Američané pak během roku procházeli těžkým obdobím, ale zároveň „šetřili jako šílení a z pandemie vyjdou se silnějšími rozvahami“. Krugman tak podle svých slov patří k těm, kteří čekají rychlé oživení ve chvíli, kdy se lidé budou cítit bezpečně a začnou znovu nakupovat.

Po roce 2008 přišlo podle Krugmana i zklamání na poli technologií. Jak řekl Peter Thiel, „bylo to období, kdy jsme chtěli létající auta, ale dostalo se nám 140 znaků“. Krugman k tomu dodává, že trivialitu technologického pokroku té doby ukazuje i to, jak byli lidé nadšeni ve chvíli, kdy Twitter začal testovat zprávy o 280 znacích. Jinak řečeno, dostalo se nám pár působivých technologií na čistě informačním poli, ale do materiální roviny se mnoho technologií nepřeklopilo. Podle Krugmana nás ale může čekat velká změna i zde. A celkově tak existuje slušná šance, že další roky přinesou silnější oživení, než se nyní očekává.

Zdroj: The New York Times


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688