Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  08.01.2021 00:00:00

V Žacléři pokračuje stavba domova pro seniory. Kraj na ni obdržel státní dotaci

7. 1. 2021 Autor: Martina Svatoňová

Královéhradecký kraj obdržel státní dotaci ve výši 61 milionů korun na rekonstrukci dvou objektů bývalé ubytovny v Žacléři, kterou zahájil loni v září. Investice za téměř 145 milionů korun rozšíří kapacitu Domova Důchodců v Lamperticích o 52 sociálních lůžek. Stavební práce by měly skončit v jarních měsících roku 2022.

Ve zrekonstruovaném objektu v Žacléři budou k dispozici jednolůžkové a dvojlůžkové pokoje s vlastní sprchou a toaletami. Pětipodlažní domov pro 52 seniorů bude mít bezbariérový přístup a klientům v pohybu po objektu pomohou dva osobní výtahy. V každém podlaží budou také k dispozici koupelny vybavené masážními vanami s přístupem pro imobilní klienty.

„S inovacemi ale počítáme i v oblasti poskytování sociálních služeb, ve kterých využijeme nové komunikační technologie. Každý klient bude mít například vlastní přístup na internet, svoji televizi a bude moci používat moderní komunikační prvek klient – sestra. Mezi další inovativní kroky řadíme vybudování indukční zvukové smyčky ve společenské místnosti, která zajistí lepší funkci naslouchadel,“ sděluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Kraj využije moderní pomůcky i pro ulehčení manipulace s méně pohyblivými klienty. „Jako asistivní technologie použijeme až u 60 procent lůžek klientů stropní nosný systém a u zbylých 40 procent použijeme lůžka s laterálním náklonem. Počítáme, že pro lepší komfort budou všechna lůžka ovládaná elektricky. Nosný systém také využijeme i ve společných hygienických prostorách klientů,“ dodává Berdychová.

Nové zařízení v Žacléři kromě trvalých lůžek pro klienty se stařeckými demencemi nabídne i dočasné odlehčovací pobyty pro seniory, o které pečují rodinní příslušníci v domácím prostředí a potřebují zajistit péči o seniora na určitou dobu. Provozovatelem objektu v Žacléři bude Domov důchodců Lampertice, příspěvková organizace zřizovaná Královéhradeckým krajem.

Předpokládané náklady projektu jsou ve výši 145 milionů korun, z toho 140 milionů včetně DPH připadá na stavební práce. Zhotovitelem stavby je společnost BAK. Celý projekt administruje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací (CIRI). Vedle samotné rekonstrukce budov, kterou hradí Královéhradecký kraj, se na financování podílí i město Žacléř v podobě venkovních úprav a rekonstrukcí zpevněných ploch navazujících na nově vybudované okolí domova. Na stávajících pozemcích vzniknou i parkovací místa pro návštěvníky domova.

Královéhradecký kraj aktuálně kraj realizuje čtyři stavby domovů pro seniory, a to v Tmavém Dole, Opočně, Borohrádku a Žacléři. Vznikne tak 206 moderních lůžek pro seniory a klienty s Alzheimerovou chorobou. Celkové náklady vyjdou zhruba na 533 milionů korun, kraj na realizaci staveb získal dotaci ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 206 milionů korun.

Fotogalerie

  • V Žacléři pokračuje stavba domova pro seniory. Kraj na ni obdržel státní dotaci
  • V Žacléři pokračuje stavba domova pro seniory. Kraj na ni obdržel státní dotaci
  • V Žacléři pokračuje stavba domova pro seniory. Kraj na ni obdržel státní dotaci
  • V Žacléři pokračuje stavba domova pro seniory. Kraj na ni obdržel státní dotaci
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688