mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  07.01.2021 12:23:00

Informace k cestování Česká republika - Itálie - V období od 7.-15. ledna bude platit zákaz nočního vycházení

Informace k cestování Česká republika - Itálie

05.01.2021 / 15:15 | Aktualizováno: 07.01.2021 / 12:23


Pro přijíždějící ze zemí kategorie C, kam spadá i Česká republika je od 7. do 15. ledna povolen vstup s negativním antigenním nebo PCR testem ne starším 48h. Povinnost vyplnit si čestné prohlášení (autodichiarazione) a nahlásit svůj příjezd místní ASL - zdravotnímu zařízení - zůstává zachována.


Omezení pohybu mezi regiony i noční zákaz vycházení (22h-05h) platí i nadále (viz kapitola Opatření). Další podrobnosti a výjimky níže v textu.

Všichni občané přijíždějící z ČR, s testem či bez, jsou povinni se ihned po příjezdu nahlásit na Oddělení prevence příslušného zdravotnického zařízení (Dipartimento di prevenzione dell´azienda sanitaria - návod: do google zadejte "ASL dipartimento prevenzione a místo pobytu")

Všem zájemcům o příjezd do Itálie doporučujeme konzultaci dotazníku na stránkách místního ministerstva zahraničí - odkaz v kapitole Vstup a transit níže.

Uvnitř Itálie platí různý stupeň omezení pohybu dle regionů:

 

Dne 4.1. zasedala vláda, která na základě stále silné cirkulace viru Covid-19 dohodla následující (prakticky se jedná o prodloužení až zpřísnění dosavadních omezujících opatření, přitom možnost návštěvy přátel v omezeném počtu zůstává zachována):

Od 8. ledna dojde ke zpřísnění parametrů pro určování zón dle indexu Rt: Rt mezi 1-1,25 - oranžová zóna, Rt 1,25 a výše - červená zóna (lock down) - dá se tudíž očekávat vyšší počet regionu s přísnějšími opatřeními.

Dále: V období od 7.-15. ledna bude platit zákaz nočního vycházení od 22 h, zákaz přesunu mezi regiony, bude povolena návštěva maximálně jednou denně dvou osob (nepočítaje nezletilé do 14 let) u rodinných příslušníků nebo přátel. Ve dnech 7-8. ledna (čt-pá) dojde k částečnému uvolnění ("posílená žlutá"): bude možný přesun v rámci regionu, budou otevřeny bary a restaurace do 18h, obchody a obchodní centra. O víkendu 9-10. ledna bude celá Itálie opět v oranžové zóně, tj. zákaz opuštění obce bydliště, uzavření restaurací a barů, obchody zůstanou otevřeny. Od 11.-15. ledna bude opět v Itálii platit rozdělení regionů dle šíření nákazy do semaforu, s tím, že regiony s nejnižším výskytem nákazy budou moci být zařazeny do tzv. bílé zóny, kde bude povoleno otevření kin, muzeí, divadel, fitness center a bazénů. Od 16. ledna by mělo být vyhlášeno nové nařízení vlády, očekáváme, že parametry nebudou známy dříve než koncem příštího týdne nebo víkendu. ZÚ Řím bude operativně informovat zde.

Červená zóna = výrazné omezení vycházení. Pro opuštění domova musí být prokazatelné důvody a čestné prohlášení (práce, zdraví, nezbytné důvody).

Oranžová zóna = omezení pohybu -Zde platí omezení pohybu mezi obcemi (zákaz opustit obec kromě prokazatelných závažných důvodů) a uzavření pohostinství.

Žlutá zóna - zde platí např. celonárodní omezení nočního vycházení (22-05) nebo zkrácená doba provozu restaurací (do 18.00h).

 

Všichni cestující do Itálie musí vyplnit čestné prohlášení, viz odkaz MZV IT:

https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

Formulář - čestné prohlášení

 

Na co si dát pozor?

Roušky je povinno používat všude (uvnitř i vně). Nedodržení je pokutováno (400-1000 €). Restaurace, bary, hospody, bistra, zmrzlinárny i cukrárny jsou otevřeny pouze do 18:00. Pozor: celonárodní zákaz večerního vycházení od 22h-05h a další restriktivní opatření - více informací zde a v kapitole 4. Porušení podléhá pokutám.

 

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY

V důsledku kritické epidemiologické situace platí v ČR od 18. prosince 2020 usnesení vlády č. 1334 o přijetí krizového opatření, kterým se omezuje volný pohyb osob na území celé ČR.

Do ČR je možné přicestovat jen v nezbytně nutných případech.

Není možná cesta za účelem turistiky nebo návštěvy přátel. Omezení dále zahrnují například uzavření hotelů a ubytovacích zařízení (pro turistické účely), pobyt na veřejně přístupných místech, noční vycházení od 23:00 do 4:59 hod. apod.

Toto rozhodnutí nijak nově neomezuje cestování pendlerů.

Osobám, které do ČR z nezbytně nutných případů přicestují, připomínáme povinnost důsledně dodržet karanténní opatření, spočívající ve vyplnění příjezdového formuláře před cestou a absolvování testu na covid-19 po příjezdu do ČR (popř. těsně před příjezdem, pokud jde o test ze zemí EU).

K podmínkám vycestování z České republiky prosíme konzultujte zde:

https://www.mzv.cz/

https://koronavirus.mzcr.cz/


2. VSTUP NA ÚZEMÍ ITÁLIE A TRANSIT

Pro přijíždějící ze zemí kategorie C, kam spadá i Česká republika je od 7. do 15. ledna povolen vstup s negativním antigenním nebo PCR testem ne starším 48h. Povinnost vyplnit si čestné prohlášení (autodichiarazione) a nahlásit svůj příjezd místní ASL - zdravotnímu zařízení - zůstává zachována.

Pro podmínky Vaší konkrétní cesty velice doporučujeme vyplnit si informační dotazník MZV Itálie na https://www.esteri.it/mae/it/: dotazník MZV Itálie, který Vám aktuálně sdělí, zda můžete přicestovat pouze s testem či zda se na Vás vztahuje povinnost karantény nebo výjimka.

Počínaje 10. prosincem 2020 se v italském seznamu zemí C nachází: Rakousko, Belgie, Bulharsko, Kypr, Chorvatsko, Dánsko (včetně Faerských ostrovů a Grónska), Estonsko, Finsko, Francie (včetně Guadeloupe, Martiniku, Guyany, Réunion, Mayotte a kromě jiných území nacházejících se mimo evropský kontinent), Německo, Řecko, Irsko, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko (s výjimkou území mimo evropský kontinent), Polsko, Portugalsko (včetně Azor a Madeiry), Česká republika, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko (včetně území na africkém kontinentu), Švédsko, Maďarsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska (včetně Normanských ostrovů, ostrova Man, Gibraltaru a britských základen na ostrově Kypr a kromě území mimo evropský kontinent pro za které odpovídá Království za mezinárodní vztahy), Island, Norsko, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Andorra, Monacké knížectví.

Výjimky z karantény (zůstává ale povinnost testu) jsou připuštěny v případě nezbytnosti u důvodů, jejichž výčet obsahuje ustanovení čl. 6 odst. 1 písm. a), b) a c) nařízení z 3. prosince 2020 (práce, absolutní urgence či zdravotní důvody).

V případě, že platí výjimka z karantény a stačí předložit negativní výsledek testu (u výjimek Dekretu premiéra - práce, absolutní nutnost či zdraví), tento nesmí být starší než 48 hodin od odběru a zároveň se musí jednat o test PCR nebo test antigenní, provedený výtěrem. Do obdržení negativního výsledku testu či do jeho odběru, je nařízena karanténa-domácí izolace.

Vstup a tranzit Itálií bez povinnosti karantény a testu Covid-19 je umožněn v následujících případech těm, kteří nevykazují žádný ze symptomů nákazy virem COVID-19 (viz čl. 8 odst. 8 Dekretu premiéra):

  1. vstup do Itálie z prokazatelně nezbytných důvodů (práce, zdraví, urgentní záležitost) - do 120h
  2. průjezd Itálií do 36 hodin ve vlastním voze (z důvodu izolace od ostatních)
  3. zdravotnický personál z pracovních důvodů
  4. přeshraniční pracovníci
  5. zaměstnanci společností a institucí, které mají sídlo či pobočku v Itálii, pro prokazatelně nezbytné cesty do zahraničí
  6. zaměstnanci zastupitelských úřadů a mezinárodních organizací a EU, vojenský personál
  7. žáci a studenti, kteří dojíždějí minimálně jednou týdně na studia v jiném státě než je stát jejich obvyklého bydliště
  8. posádky dopravních a přepravních prostředků
  9. cestující z tzv. Covid-testovaných letů

Upozornění: vzhledem k současné situaci a k tomu, že požadavky pro cestování mohou být pro některé kontrolní složky ne zcela jasné a ucelené, doporučujeme osobám, které mají oprávnění do Itálie vstoupit na základě výjimek (např. řidiči kamionové dopravy), aby si s sebou, kromě ostatních náležitostí, vytiskly rovněž část Dekretu premiéra, která hovoří o těchto výjimkách a kategoriích v jazyce italském.

Dekret, články 6. a 8. k cestování a příloha se seznamem zemí č. 20. Dekret premiéra IT ze 3. prosince 2020 (DOCX, 31 KB)

Celé znění dekretu viz link https://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2020/12/03/20A06767/sg

Dotazník k Vaši cestě a rady, co potřebujete v jazyce anglickém na základě toho odkud a kdy přijíždíte, podrobné rozdělení zemí, výjimky a další informace naleznete na stránkách italského ministerstva: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html Zde je i formulář k vyplnění, jenž Itálie při vstupu vyžaduje.

 

Itálie pozastavila všechny lety, odlétající z UK. Příslušné nařízení také zakazuje vstup do Itálie všem, kteří se v posledních 14 dnech pohybovali na území UK. Pokud se již tyto osoby nacházejí v Itálii, musejí – i pokud nevykazují symptomy Covid-19 - kontaktovat místně příslušnou zdravotní instituci (ASL) a podrobit se PCR či antigennímu testu (výtěr).

 

TRANSIT: Ve světle nových opatření je v transitu přes červenou a oranžovou zónu je nutno prokázat účel a nezbytnost cesty.

Transit přes Itálii zůstává povolen bez testu vlastním vozidlem pokud tento nepřesáhne 36 hodin. Pokud transitujete přes letiště, nesmíte opustit transitní prostor. Pokud se přes Itálii nevracíte do ČR, kde máte trvalé bydliště, doporučujeme, abyste si s sebou vzali potvrzení k destinaci do třetí země (jedete-li do třetí země např. Slovinska za prací, za turistikou, prokažte se doklady o ubytování atp.).

 

3. DOPRAVA

Letecká doprava již funguje na komerční bázi. Vzhledem k šíření viru je nutno počítat s jejím postupným omezováním z důvodu nerentability.

Veřejná doprava je funkční, je nutno dodržovat sanitárně bezpečnostní protokoly proti šíření viru, tj. nošení roušek, rukavic a dodržování vzdálenosti minimálně 1 metru, sezení pouze na vyhrazených místech.

 

4. OPATŘENÍ

V Itálii stále platí vyhlášení nouzového stavu z důvodu pandemie koronaviru (nouzový stav je vyhlášen do 31. ledna 2021 - toto datum neznamená, že aktuální omezení a přerušení služeb či činností má stejnou délku platnosti). Uvažuje se o prodloužení nouzového stavu až do konce června.

K novým opatřením a omezením vycházení v určitých regionech:

1. V červené zóně je zaveden lockdown, občané se nesmí až na nezbytné důvody (zaměstnání, škola, zdravotní a jiné důvody) v místě volně pohybovat. Uzavřeny jsou ekonomické aktivity, mimo provozy nezbytně nutné (potraviny, lékárny, kadeřnictví). Za podmínky dodržení fyzických rozestupů je umožněno doprovázet děti do školních zařízení a na sportovní aktivity v místě bydliště.

2. V oranžové zóně je zakázán pohyb mimo obec bydliště veřejnými i soukromými dopravními prostředky a občané nesmí opustit tuto zónu. V nezbytných případech opět platí výjimky. Uzavřeny jsou bary, restaurace a cukrárny, ale zůstává možnost donáškové služby.

3. Ve žluté zóně - s nekritickým výskytem onemocnění - platí celonárodní úprava.

Na celém území Itálie platí zákaz vycházení od 22:00 do 05:00. Výjimky jsou připuštěny jen z prokazatelných důvodů (práce, studium, zdraví a situace nouze), přičemž je nutné současně vyplnit i písemné čestné prohlášení.

Nákupní centra jsou o svátcích uzavřena (s výjimkou prodeje novin a tabáku, léků a hygienických potřeb). Rovněž jsou uzavřena muzea a výstavní prostory. Až na nezbytně nutné cesty (práce, studium, jiné nezbytné důvody) se nedoporučuje cestovat ani soukromými, ani veřejnými dopravními prostředky.

Lyžařská centra zůstanou do 17. ledna uzavřena - není vyloučeno prodloužení stavu.

Obecně: nošení roušek zavedeno po celé Itálii všude, i venku (výjimky platí pro děti mladší 6 let, sportovní aktivity nekontaktního typu a osoby, které ze zdravotních důvodů nemohou roušky nosit), v opačném případě hrozí pokuty od 400-1000 Eur. Nově je důrazně doporučeno nosit roušky i v obytných prostorách při přítomnosti nespolužijících osob. Restaurace, bary, hospody a cukrárny jsou otevřeny pouze do 18:00. U jednoho stolu mohou sedět nejvíce 4 osoby (pokud se nejedná o spolubydlící). Zakázáno je shlukování se před bary apod. Zakázány jsou venkovní oslavy. Ulice a náměstí, na kterých dochází ke shromažďování osob, je možné uzavřít od 21:00 pro veřejnost. Uzavřena jsou wellness centra, lázeňská zařízení, lyžařská centra apod. - mohou platit regionální výjimky - doporučujeme ověřit u provozovatele služeb. Nákupní centra jsou od 4. 12. do 15. 1. o svátcích uzavřena (bude připuštěn pouze prodej novin a tabáku, léků a obchodů s hygienickými potřebami). Uzavřena jsou i muzea a výstavní prostory.

Pozor: platí celonárodní zákaz večerního vycházení od 22h-05h. Venkovní pohyb je v těchto hodinách umožněn pouze v prokazatelně odůvodněných případech (například návrat z/do zaměstnání či naléhavá zdravotní situace), přičemž je nutné předložit prohlášení se zdůvodněním (autocertificazione). V Lombardii platí i celodenní zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích. Za porušení příslušných regionálních nařízení lze uložit pokutu ve výši 400 až 3000 euro.

Formulář Autocertificazione (PDF, 627 KB)

Doporučujeme, aby turisté průběžně sledovali cestovní doporučení MZV ČR a řídili se jimi. Při plánování cesty do zahraničí je nutné si uvědomit, že stav globální pandemie nadále trvá a že pro pobyt v zahraničí je nutno počítat s možnými komplikacemi (např. nucenou dvoutýdenní karanténou v případě kontaktu s nakaženou osobou, nucenou izolací nebo i hospitalizací v případě onemocnění, která může trvat i déle, nutností zajistit dopravu do ČR v náhradním termínu) a být pro takové případy zajištěni buď ve smlouvě s cestovní kanceláří, situaci odpovídajícím cestovním pojištěním nebo vlastními finančními prostředky.

Občan, který se setká s osobou nakaženou, nebo má sám podezření na nákazu (teploty, dýchací potíže) informuje orgány na číslech 112, 118 nebo 1500, kde obdrží další pokyny. Pravděpodobně bude muset zůstat v domácí izolaci s tím, že jeho zdravotní stav bude italskými zdravotními složkami průběžně monitorován. Pokud by se mu přitížilo a bude nutná hospitalizace, tj. nemocniční léčba, tato bude hrazena v rámci evropského pojištění. Pobyt v tzv. domácí izolaci v Itálii (a na hotelech) si občan hradí sám.

Evropský průkaz zdravotního pojištění by měl krýt náklady na akutní zdravotní péči, nikoliv však nutně všechny náklady s případnou léčbou spojené. Důrazně se proto českým cestovatelům doporučuje uzavření takového cestovního pojištění, které by krylo všechny případné náklady s onemocněním Covid-19 spojené (prodloužení pobytu v případě onemocnění nebo karantény, náhradní doprava do ČR, repatriace do ČR v případě vážného zdravotního stavu nebo úmrtí), a také aby byli zajištěni dostatečnými vlastními finančními prostředky.

Upozorňujeme rovněž na komplikace, které mohou vyplynout z jazykové bariéry a izolace, kterou onemocnění Covid-19 vyžaduje.

Odkaz na výčet karanténních opatření: https://www.mzv.cz/rome/cz/viza_a_konzularni_informace/strucny_prehled_sanitarne_bezpecnostnich.html

 

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Ministerstvo zahraničních věcí Itálie, časté otázky, v jazyce anglickém:

https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

odkaz na Civilní ochranu - počty nakažených http://opendatadpc.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/dae18c330e8e4093bb090ab0aa2b4892

Odkaz na ministerstvo zdravotnictví: http://www.salute.gov.it/portale/home.html

Odkaz na nové dekrety premiéra a přílohy: http://www.governo.it/node/15850

 

6. VSTUP NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY

S účinností od 9. 11. je Itálie zařazena mezi země s vysokým rizikem nákazy, pro přijíždějící z Itálie (pokud zde pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech) do ČR tak je mimo jiné zavedena povinnost vyplnit před cestou příjezdový formulář, kontaktovat krajskou hygienickou stanici a absolvovat PCR test na Covid19 nebo se podrobit karanténním opatřením.

Více informací naleznete v článku Příjezdy z Itálie do ČR.

 

 

Zastupitelský úřad Řím

Konzulární oddělení: Tel. 0039 0636095739, 0636095741, 0636095745,

e-mail: consulate_rome@mzv.cz

pohotovostní telefon pro případy nouze českých občanů v ohrožení života: 0039 335 310450

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688