Export (export.cz)
Ze světa  |  06.01.2021 10:29:38

Lotyšsko postoupilo v modernizaci své přenosové soustavy

Lotyšsko v závěru minulého roku modernizovalo další úsek vedení vysokého napětí. Učinilo další významný krok v realizaci společného projektu synchronizace elektrické přenosové soustavy tří pobaltských zemí se zbytkem Evropy.

Ilustrační foto Shutterstock

Ještě před vánočními svátky stihl management společnosti Augstsprieguma tikls (AST), lotyšského provozovatele elektrické přenosové soustavy, oznámit, že byla dokončena důležitá součást projektu revitalizace a modernizace takzvaného „Estonia – Latvia’s third 330 kV interconnection“.  Modernizovaný úsek lotyšské energetické sítě byl zapojen k 1. 1. 2021, její oficiální schválení a zařazení do lotyšské přenosové soustavy bude realizováno v průběhu první poloviny letošního roku. Jak uvedli představitelé AST, jedná se o významnou součást procesu vedoucího ke zvýšení kapacity elektrické sítě a bezpečnosti dodávek energie v pobaltském regionu. Finálním cílem je do roku 2025 synchronizovat přenosové sítě pobaltských států s kontinentální Evropou a odpojit se od dosavadního systému BRELL (Rusko, Bělorusko, Pobaltí). Mělo by to umožnit vyloučení odběr elektrické energie z Běloruska, a také ukončení, byť jen částečné závislosti na dodávkách elektřiny z Ruska.

V následujících třech letech Lotyšsko plánuje investice do rekonstrukce dalších dvou stávajících elektrických vedení (Valmiera-Tartu a Valmiera-Tsirgulin) a později též do pořízení a instalace tří synchronních kompenzátorů. Celkově se bude jednat o dvě investice ve výši 76 mil. eur a 99,5 mil. eur, z nichž každá bude čerpat 75% spolufinancování z EU.

V návaznosti na projekt synchronizace plánuje společnost AST až do roku 2030 revitalizovat lotyšskou energetickou síť s cílem zajistit stabilitu přenosové soustavy a nepřerušovanou dodávku energie koncovým uživatelům v požadovaném objemu. Již v první polovině letošního orku by mohlo dojít k vypsání tendrů v tomto významném energetickém projektu v Pobaltí. Podrobné informace budou dostupné na webových stránkách AST v následujících měsících.

Marta Hušková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Rize


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688