Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.01.2021 23:17:21

5. ledna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street

Akciový trh ve Spojených státech v úterý rostl, protože investoři využili poklesu z předchozího dne k opětovným nákupům. Trhy čekaly, jak dopadnou senátní volby ve státě Georgia. Ty určí, která strana bude mít v Senátu většinu.

Index Dow stoupl o 0,55 % na 30 391,60 bodu, širší S&P 500 vzrostl o 0,71 % na 3 726,86 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,95 % 12 818,96 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,04 % na 25,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o čtyři bazické body na 0,955 %.

Ceny ropy vzrostly o zhruba pět procent poté, co Saúdská Arábie překvapila oznámením omezení těžby o milion barelů denně během února a března (Saúdové také po třech letech obnovili diplomatické styky s Katarem). V růstu pokračovaly ceny zlata a stříbra a nejsledovanější kryptoměny výrazně posílily (bitcoin +7 %, ethereum +5 %).

JAK (TAKÉ) INVESTOVAT DO BITCOINU: https://www.investicniweb.cz/investice/meny/jak-investovat-do-bitcoinu-primy-nakup-kryptomeny-neni-jedina-moznost

Senátní volby rozhodnou o většině v této vlivné horní komoře, a tím do značné míry o osudu první poloviny prezidentství nastupujícího šéfa Bílého domu Joea Bidena. Demokraté již nyní ovládají Sněmovnu reprezentantů, v Senátu je však po listopadových volbách situace nejasná. Republikáni sice mají zajištěných 50 z celkové stovky křesel oproti 48 mandátům demokratů, v případě rovnosti hlasování však rozhoduje podle americké ústavy viceprezident. Demokraté tak potřebují vítězství v obou volebních soubojích. Nejnovější průzkumy veřejného mínění dávaly mírný náskok demokratickým kandidátům.

"Trhy dosud vítaly změnu na postu prezidenta USA. Očekávaly, že Joe Biden navýší rozpočtové stimuly v ekonomice a urovná vztahy s Čínou. Zároveň si však přejí, aby republikáni obhájili většinu v Senátu. Tím by totiž bylo zabráněno přijímání některých zákonů. Jde hlavně o zvyšování daní a zavádění nových regulací, které Joe Biden prosazuje. Podle průzkumů budou výsledky velmi těsné, což trhy znervózňuje. Nicméně i kdyby volby dopadly příznivě pro demokraty, jejich většina v Senátu by byla nejtěsnější možná. To by neumožňovalo dělat skutečně výrazné legislativní změny, což je scénář, s kterým může většina sektorů na americké burze bez větších problémů žít," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

AKCIE JSOU EXTRÉMNĚ DRAHÉ: https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/buffettuv-indikator-svetove-akcie-jsou-extremne-nadhodnocene

"Vítězství demokratů by mohlo mít negativní dopad na banky, které v indexu S&P 500 vzrostly za poslední dva měsíce přibližně o 30 %. Bankovní sektor by totiž pravděpodobně čelil novým regulacím, což by mnohé investory mohlo vést k rozhodnutí prodat akcie bank a realizovat slušný zisk z nedávného období. Obavy mají i společnosti zaměřené na těžbu ropy a plynu. Díky vakcínám proti koronaviru se akciím těchto společností v posledních měsících daří. Investoři totiž očekávají, že vakcinace umožní ekonomickou obnovu, což bude doprovázeno růstem poptávky po ropě a plynu. Demokraté by však mohli úvahy investorů výrazně změnit zaváděním tvrdších ekologických regulací," vysvětlil Křeček. "Demokratická většina v Senátu by naopak zřejmě prospěla alternativním energetickým společnostem, které by mohly počítat s rozsáhlejší 'zelenou' politikou. Umocnil by se tím růst, který jsme již mohli pozorovat po vítězství Joe Bidena ve volbách. Pozitivní reakce je možná i u akcií farmaceutických společností, které rovněž na změnu v Bílém domě reagovaly výrazně pozitivněji než zbytek trhu."

Analytici upozorňují, že historicky bývá po silném prosinci lednový výkon akciových trhů tlumenější. Letos však může být ještě více umírněný kvůli volbám v Georgii a nejistotě ohledně daňové politiky.

Akcie v úterý podpořil také průzkum, který ukázal, že aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu stoupla nejvýše za téměř dva a půl roku.

4 AKCIE SE ZAJÍMAVÝMI DIVIDENDAMI: https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/4-mimoradne-kontrarianske-akciove-tipy-s-dividendovym-korenim

Zahájení očkování a masivní měnověpolitická podpora pomohly v poslední době americkým akciovým indexům k růstu na nové rekordy. Nová, nakažlivější varianta koronaviru a nová omezení v souvislosti se snahou zastavit šíření koronaviru však zhoršují ekonomický výhled.

Díky růstu cen ropy se v úterý dařilo hlavně ropným společnostem. Výrobci spotřebního zboží a zdravotnické firmy však klesaly. Akcie čínských firem China Telecom (+8,83 %), China Mobile (+9,27 %) a China Unicom (+11,72 %) obchodované v USA však výrazně posílily poté, co provozovatel burzy NYSE překvapivě odstoupil od rozhodnutí vyřadit z obchodování akcie těchto firem.

Akcie Micron Technology (+4,33 %) výrazně posílily poté, co na ně Citigroup zvedla doporučení o dva stupně z "prodat" na "koupit". First Solar (-8,97 %) naopak od Goldman Sachs obdržela o dva stupně horší známku. Moderna (-2,28 %) se pak dočkala schválení své vakcíny na covid-19 v Izraeli jako třetí zemi na světě. Šéf Qualcommu (+2,65 %) oznámil, že letos odejde do důchodu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-5-ledna-2021

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688