Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  05.01.2021 07:11:25

Loňský státní rozpočet končí s rekordním schodkem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Data zveřejněná dnes potvrdí, že díky svému průmyslovému charakteru vychází německá ekonomika ze současné pandemické vlny relativně úspěšně, což se odráží jak na trhu práce, tak posléze na spotřebitelských výdajích resp. maloobchodních tržbách. Listopadový měnový přehled za eurozónu pak potvrdí měnový stimul dodávaný ekonomice ze strany ECB projevující se ve vysokém tempu růstu peněžní zásoby. Z domova se dočkáme publikace výsledků hospodaření vlády za rok 2020. Nejhlubší schodek v historii je již minulostí, větší otazníky jsou nad letošním vývojem.

Německý trh práce zůstává robustní navzdory pandemii

Průmysl zatím prochází podzimní a zimní koronavirovou pandemií bez zásadnějších ztrát, což se na průmyslové zemi typu Německa a jejím trhu práce pozitivně projevuje. Za prosinec čekáme další snížení podílu nezaměstnaných Němců, míra nezaměstnanosti zřejmě stagnovala na 6,1 %. Silný trh práce drží výše spotřebitelskou poptávku a tržby v maloobchodě. Přes částečná omezení podle nás za prosinec prodeje meziročně vzrostly. V boji s pandemickou recesí pomáhá i uvolněná měnová politika ECB. Programy odkupu aktiv a další na podporu likvidity se projevují v růstu peněžní zásoby, jak potvrdí listopadový měnový přehled.

Z domova se dnes dočkáme výsledků hospodaření státního rozpočtu za rok 2020. Je zřejmé, že kvůli pandemii bude schodek nejhlubší v historii. Podle nedávných slov ministryně financí by měl skončit v rozmezí 370-380 mld. , tedy v souladu s naší prognózou. Celé veřejné finance by tak podle našich odhadů měly skončit v deficitu 7,2 % HDP. To je o 1,8 p.b. více, než v roce 2009, který byl doposud historicky rekordní. Tisková konference, na které budou výsledky prezentovány, je naplánována na 16:00. Spíše než výsledek loňského hospodaření ale bude investory zajímat výhled na rok letošní. Schválená podoba letošního plánu totiž neobsahuje dopad daňových změn, které nedávno prošly legislativním procesem.

Euro vůči USD nejsilnější od dubna 2018

Do prvního pracovního dne roku 2021 vstoupily finanční trhy s optimismem. Během vánočních svátků se podařilo uzavřít brexitovou dohodu, ve Spojených tátech byl schválen fiskální balíček. Včerejší finální data PMI průmyslové aktivity z Německa resp. eurozóny jako celku potvrdila odolnost evropského průmyslového sektoru vůči koronavirovým restrikcím. Na globálním devizovém trhu z této situace profitovala společná evropská měna. Její kurz se vůči americkému dolaru vyšplhal k hladině 1,23 USD/EUR, která byla během evropské seance několikrát testována, prozatím neúspěšně. Takto silné bylo euro naposledy v dubnu 2018. V průběhu americké seance se ale nálada otočila, a to zejména ve světle obav z opětovně se zhoršující pandemické situace. A v červených číslech končí své dnešní obchodování i asijské akciové trhy.

Díky silnějšímu euru se v průběhu včerejška dařilo i regionálním měnám. O tři čtvrtiny procenta si polepšil maďarský forint, naopak minimálních zisků dosáhl polský zlotý, kde mají hráči na trhu v paměti předvánoční intervenci polské centrální banky proti tamní měně. Česká koruna zaznamenala na úvod roku 2021posílení o zhruba půl procenta, když se kurz přiblížil na dosah úrovně 26,10 CZK/EUR. Domácí měně pomohlo i zveřejnění prosincového PMI průmyslové aktivity. Nejvyšší hodnota indexu od dubna 2018 výrazně překonala náš nejoptimističtější odhad a i v regionálním srovnání je jeho hodnota značně nad čísly z Polska či Maďarska. I když jde vyšší číslo částečně na vrub prodloužení dodacích lhůt kvůli omezením, v souvislosti s pandemií, povzbudivé je, že expanzi zaznamenává stávající produkce, zakázky do budoucna i zaměstnanost. Podrobněji jsme dnešní data komentovali zde https://bit.ly/3b6bu12. I česká koruna ale v závěru seance své zisky zkorigovala posunem ke 26,20 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688