plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  28.12.2020 00:00:00

Město Plzeň schválilo akční plán na roky 2021 a 2022 v oblasti sociálního a dostupného bydlení

Město schválilo akční plán na roky 2021 a 2022 v oblasti sociálního a dostupného bydlení, největším projektem bude dokončení lokality Zátiší

Zastupitelstvo města Plzně schválilo Akční plán na roky 2021–2022 ke Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 20192022. Cílem navrhovaných opatření v rámci koncepce je vytvoření kvalitního a finančně dostupného bydlení pro občany města Plzně. Důraz město klade také na vytvoření dostatečného bytového fondu, zejména pro osoby zvlášť zranitelné, jako jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi, na prevenci ztráty bydlení.

Stavba bytových domů v lokalitě Zátiší, podzim 2020

Stavba bytových domů v lokalitě Zátiší, podzim 2020 (foto: M. Pecuch)

„V období akčního plánu na roky 20212022 bude naším největším projektem dokončení komplexní přestavby a revitalizace lokality Zátiší v městské části Skvrňany, které bylo z hlediska kvality bytů, skladby obyvatel a rizika rezidenční segregace problémové. Hlavními úkoly bude po dokončení výstavby osmi domů se 77 byty v rámci první etapy převzít domy do správy a zajistit řádné užívání bytů nájemci, současným nájemcům plnícím své povinnosti nabídnout náhradní byty nebo jim nabídnout nově postavené byty z první etapy v Zátiší, pokud by chtěli v lokalitě zůstat. Dále město musí vybrat nájemce bezbariérových bytů a zajistit nutné úpravy před nastěhováním, které odpovídá zdravotnímu postižení nájemce. Bytový odbor připraví systém bydlení pro mladé a samoživitele a v neposlední řadě je nutné vypsat nabídku na pronájem nebytových prostor v lokalitě Zátiší zejména pro obchod. Během následujících dvou let zahájíme a dokončíme výstavbu deseti domů se 106 byty v rámci druhé etapy Zátiší. Zároveň i vybereme nájemce do těchto bytů,“ shrnul cíle v oblasti revitalizace Zátiší David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města.

V červnu letošního roku otevřelo město Plzeň Kontaktní místo pro bydlení v Jagellonské ulici. To pomáhá občanům města se zorientovat v možnostech získat byt od města. Díky vzniku tohoto místa se zjednodušil a zpřehlednil vstup do bydlení. Úkolem pracovníků je minimálně jedenkrát za čtvrt roku vyhodnocovat fungování tohoto centra a přijímat taková opatření, která směřují ke zlepšení jeho fungování a vzájemné spolupráci a pomáhat lidem s registrací či přihláškou na byt. Všechny volné byty se zveřejňují na https://byty.plzen.eu.

Dalším úkolem v následujících dvou letech bude odzkoušení a vyhodnocení fungování prvního komunitního bydlení v Plzni. Pro vybudování komunitního bydlení jsou vhodné velkometrážní byty, popřípadě nevyužité nebytové prostory. Každý obyvatel by měl mít vlastní obytnou místnost, společně zde budou sdíleny kuchyně, jídelny a společenské místnosti. V rámci komunitního bytu bude fungovat sociální pracovník. První komunitní byt byl vybudován v roce 2020 v bytovém domě Veleslavínova 26 a je určen seniorům.

„V následujícím období je pro nás jednou z priorit také navýšení počtu bytů zvláštního určení a bytů určených seniorům. Ty vzniknou dostavbou nových 20 bytů na adrese Prostřední 48 a výstavbou nových bytů pro seniory v lokalitě Zátiší. V lokalitě Prostřední a Krajní je vysoká koncentrace seniorů, zároveň se jedná o lokalitu s nízkou společenskou vybaveností. Společně se Západočeskou univerzitou v Plzni, katedrou sociologie, bychom rádi rozvíjeli mezigenerační soužití seniorů a studentů z oboru sociální práce. Po nastěhování nájemců do Prostřední 48 chceme nastavit kromě spolupráce s univerzitou také spolupráci s organizací TOTEM v rámci podpory komunity seniorů. Na této adrese také stavebně upravíme prostor pro obchod, popřípadě i zavedení služeb České pošty,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Cílem města je také vytipovat vhodné pozemky či nemovitosti ve vlastnictví města na výstavbu nových potřebných bytů, zvážit možné nástavby či půdní vestavby u stávajících objektů města.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 28. 12. 2020, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688