Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  26.12.2020 11:16:00

Výhled na rok 2021: Je (takový) optimismus namístě?

Rok 2020 byl jiný než všechny, jež pamatujeme. Bude sloužit jako připomínka toho, že krize může udeřit kdykoli a že každá je specifická. Na prahu roku 2021 má smysl vyvažovat v poslední době převažující optimismus podstatnou dávkou obezřetnosti.

Koronavirová krize zapsala do historie nejrychlejší propad cen akcií v USA o 30 % následovaný nejsvižnějším oživením. To bylo poháněné bezprecedentně uvolněnou měnovou i fiskální politikou. Na prahu roku 2021 je však globální zotavení nejisté. Pokud se ukáže, že fiskální stimuly nebudou tak výrazné, jak trh doufá, těžká práce při zvedání hospodářství ze dna zůstane na bedrech centrálních bank.

Vakcíny jsou sice již na světě, ale ekonomické škody způsobené pandemií koronaviru jasně zřetelné. Investoři se mohou ptát, zda byla a je politika v boji s krizí adekvátní, nebo zda přestřelila, což by znamenalo riziko vyšší inflace. Rok 2021 pravděpodobně prokáže, nakolik investoři jsou připraveni, jak kvalitně diverzifikují a jak dokážou reagovat na nové situace.

Tržní optimismus a ekonomická realita

V roce 2020 se investoři rozhodli věřit tomu nejlepšímu scénáři podporovanému likviditou z Fedu a dalších významných centrálních bank. Tomuto optimismu nemusí ekonomická realita roku 2021 vždy odpovídat. V krátkodobém horizontu je zde riziko dvojité recese kvůli zavádění dalších omezení v boji proti koronaviru.

Ocenění některých velkých amerických společností se zdá být odtržené od reality, některé akcie se obchodují za stonásobek svých zisků. Jakákoli korekce v technologickém odvětví by měla výrazný dopad na celý trh, protože technologické giganty mají v indexech obrovskou váhu. Na základě vývoje politiky a hospodářství se mohou objevovat zajímavé příležitosti (například rotace peněz do cyklických titulů), pod dlouhodobým tlakem ale zřejmě zůstanou banky a ropné firmy.

Inflace ve hře

Současný nadále převážně dezinflační výhled se může rychle změnit, pokud rychlost oběhu peněz vzroste, v reálné ekonomice budou nedostatky nebo dojde k vyššímu než očekávanému růstu (třeba v souvislosti s rychlejší vakcinací proti covidu-19). Fed naznačil, že inflace může přechodně i výrazněji vzrůst.

Cesty k diverzifikaci

Střednědobě lze čekat pokračování oslabování amerického dolaru, Fed totiž pumpuje na trhy velký objem americké měny. To bude pozitivní pro trhy mimo USA, zejména pro Asii. Čína udržuje měnovou politiku na neutrálnější úrovni tím, že povzbudila své banky, aby byly tolerantnější ke společnostem zasaženým pandemií, a také prosazuje domácí reformy. To nabízí globálním investorům možnost zajímavě diverzifikovat mimo USA.

Další možnosti rozvrstvení rizika nabízejí komodity, měny a také segment private equity, kde je zajímavěji odměňováno podstupované riziko. Tím spíše, že vládní dluhopisy vyspělých zemí nenabízejí prakticky žádné výnosy.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688