Zimní recepty: jogurtová polévka s pečeným lilkem

V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka Anglonubijských koz.

V zimním období si dejte vydatnou polévku

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na jogurtovou polévku s pečeným lilkem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

4 lžíce oleje

1 velká cibule, nakrájená na čtvrtky                                                                      

1 půlka celeru, nakrájeného na čtvrtky

2 mrkve, nakrájené na půl

2 ks bobkového listu

5 ks celého pepře

50 g rýže

30 g hladkolisté petržele

20 g kopru

1 kg lilku

400 g FARMÁŘSKÝ KOZÍ JOGURT BÍLÝ NUBIJKA od Jany Drobilové Holcové

2 stroužky česneku

1 vejce

1 citron


Postup:

1.   Troubu si předehřejeme na 170 °C. Lilek propícháme všude po stranách nožem a dáme do trouby na cca hodinu, dokud není měkký. Lilek necháme vychladnout.

2.   Založíme si vývar. Do hrnce dáme cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Necháme zavařit a pomalu táhneme 30 min. Vývar scedíme.

3.   Do vývaru nasypeme rýži a uvaříme ji do měkka.

4.   Lilek rozřízneme napůl a vydlabeme střed, půlku lilkové směsi přidáme do vývaru a vše rozmixujeme do hladka.

5.   Ve velké míse smícháme vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidáme naběračku polévky a prošleháme. Postupujeme stejně, dokud nespotřebujeme polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.

6.   Ohřátý jogurt nalijeme do rendlíku ke zbývající polévce a zamícháme a dochutíme solí a pepřem.

7.   Druhou polovinu lilku rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidáme nasekané bylinky.

8.   Polévku ještě prohřejeme na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dáme lilek doprostřed talíře a zalijeme polévkou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření