AKCENTA CZ (AKCENTA CZ)
Investice  |  23.12.2020 16:50:59

Vývoj na devizovém trhu v 52. týdnu (21.12.-23.12.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Zrušení superhrubé mzdy odhlasováno - implikace pro státní rozpočet v příštím roce
DE - Spotřebitelská důvěra podle agentury GfK v průzkumu na leden poklesla na -7,3 bodu
PL - Maloobchodní tržby v listopadu poklesly shodně o 5,3 % m/m i r/r
US -Růst americké ekonomiky ve 3. čtvrtletí finálně +33,4 % anualizovaně

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

Vývoj druhé vlny pandemie Covid19 a informace o mutaci viru
CZ - Konjunkturální průzkum (prosinec)
EZ - Vyjednávání o podobě brexitu
US - Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (prosinec)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna vůči euru se před vánočními svátky oslabila a obchodování se přesunulo k hladině 26,30 CZK/EUR. Nejpravděpodobnější variantou je podle nás do konce letošního roku obchodování v rozmezí 26,20 – 26,50 CZK/EUR. V samotném závěru roku může být ještě obchodování ovlivněno vývojem pandemie Covid19 (domácí opatření, mutace viru ve Velké Británii) a nekonečným vyjednáváním o brexitu. Poslanecká sněmovna v úterý nakonec schválila návrh na zrušení supehrubé mzdy. Schodek státního rozpočtu v příštím roce tak může velmi snadno přesáhnout plánovaných 320 mld. korun. Vzhledem k tomu, že s velmi hlubokými schodky veřejných financí pracuje pro příští rok drtivá většina zemí EU, tak zatím není příliš pravděpodobné, že by se rychlé zadlužování ČR dostalo do hledáčku finančních trhů. Z domácích makroekonomických statistik bude ještě v příštím týdnu poutat pozornost prosincový konjunkturální průzkum.
  • Letošní rok byl naprosto zásadně ovlivněn pandemií Covid19. Jarní celonárodní karanténa se promítla do hlubokého poklesu ekonomiky ve 2. čtvrtletí (- 10,7 % r/r) a ačkoliv bylo 3. čtvrtletí ve znamení výrazného hospodářského oživení (+6,9 % k/k), tak druhá vlna pandemie ve 4. čtvrtletí hospodářské oživení přerušila. V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat pokles HDP o zhruba 7 % (riziko prognózy je vzhledem k okolnostem velmi vysoké). Na hluboký pokles domácí ekonomiky reagovaly centrální autority výrazně expanzivními kroky, a to jak na straně fiskální politiky v případě vlády (schodek státního rozpočtu pro letošek -500 mld. korun, když reálně lze očekávat schodek v blízkosti 400 mld. korun), tak i na straně České národní banky (ČNB) poklesem úrokových sazeb (hlavní sazba na 0,25 %) a opatřeními na podporu likvidity finančního sektoru. Se silně expanzivní hospodářskou politikou lze počítat i pro příští rok.
  • Pandemie Covidu19 měla naprosto zásadní vliv i na vývoj koruny v letošním roce. S první vlnou došlo v březnu k extrémnímu oslabená koruny až těsně pod hladinu 28 CZK/EUR. Následně v období od druhé poloviny května až do srpna dokázala koruna posílit až k hladině 26 CZK/EUR. Zhoršení sentimentu na finančních trzích a následně druhá vlna pandemie se od září opět promítla do významného oslabení koruny. Se zlepšením sentimentu po prezidentských volbách v USA a oznámením o funkční vakcíně došlo k dalšímu výraznějšímu posílení koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR. Vzhledem k okolnostem je poměrně pravděpodobné, že horská dráha na koruně bude pokračovat i v nejbližších měsících.

Vývoj USD/CZK

  • Koruna vůči americkému dolaru před Vánoci oslabila a byl tak přerušen silný apreciační trend koruny z posledních týdnů. Ve středu zkraje odpoledne se obchodovalo lehce nad hladinou 21,60 CZK/USD. V tomto týdnu před vánočními svátky byl ještě zveřejněn zpřesněný odhad HDP za 3. čtvrtletí (zlepšení na +33,4 % anualizovaně. Důležité je, že americký Kongres schválil fiskální balík na podporu americké ekonomiky ve výši 900 mld. dolarů. Podpis prezidenta D. Trumpa je však s otazníkem, protože soubor opatření ostře kritizoval.
  • Vývoj americké ekonomiky v letošním roce byl zásadně ovlivněn pandemií Covid19. Ve 2. čtvrtletí došlo k nejhlubšímu poklesu americké ekonomiky v poválečné historii, které bylo následně vystřídáno rychlým oživením ve 3. čtvrtletí. Vzhledem ke zrychlení pandemie v průběhu 4. čtvrtletí je nutné očekávat, že v závěru roku hospodářské oživení zamrzlo. Jak americká vláda, tak tamní centrální banka (Fed) na danou situaci reagovaly výrazným uvolněním fiskální a měnové politiky. Fed snížil úrokové sazby na de facto na nulu (0 – 0,25 %) a zároveň přistoupil k masivnímu kvantitativnímu uvolňování (120 mld. dolarů měsíčně). Zde je také nutné hledat důvod oslabování dolaru od konce 2. čtvrtletí letošního roku. Vítězství J. Bidena v prezidentských volbách se v listopadu promítlo do nárůstu optimismu na finančních trzích.


Vývoj PLN/CZK

  • Obchodování koruny vůči polskému zlotému se před vánočními svátky odehrávalo v rozmezí 5,80 – 5,85 CZK/PLN. Pokud se o slovo intervencí opět nepřihlásí polská centrální banka (NBP), tak by do konce letošního roku již k žádné dramatické změně na tomto měnovém páru dojít nemělo.
  • Z makroekonomických statistik stály v pondělí za pozornost listopadové maloobchodní tržby (-5,3 % m/m i r/r). Za hlavní událost však lze považovat devizovou intervenci NBP ze závěru minulého týdne, kterou potvrdil člen bankovní rady (RPP) J. Żyżyński. Účelem intervence podle něj bylo povzbuzení exportu a oslabení PLN k hladině 4,50 PLN/EUR. Intervence NBP dává i nedává smysl, když především záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na ni díváme. Z pohledu dopadu na export intervence a krátkodobé oslabení zlotého vůči euru o 2 % opravdu příliš smysl nedává. To je však hodně zjednodušený pohled. NBP totiž v posledních měsících poměrně jasně avizovala, že jí posilování zlotého není po chuti a silnější zlotý uváděla jako argument pro pozvolnější oživení ekonomiky. Posílení zlotého v posledních týdnech hlouběji pod hladinu 4,50 PLN/EUR tak NBP vyprovokovalo k akci. Intervenci NBP je tak podle nás nutné chápat především tak, že NBP chtěla dodat váhu slovním intervencím i reálným činem a varovat finanční trh – jsme opravdu připraveni intervenovat. Zároveň je však nutné zdůraznit, že ke kurzovému závazku po vzoru ČNB zatím NBP rozhodně nesměřuje.


Vývoj EUR/USD

  • Do vývoje na hlavním měnovém páru v tomto týdnu výrazněji promluvil Covid19, respektive nová mutace viru ve Velké Británii. V pondělí díky tomu došlo k oslabení eura pod hladinu 1,22 USD/EUR. Pro závěr letošního roku vidíme jako nejpravděpodobnější scénář obchodování v rozmezí 1,206 – 1,227 USD/EUR. Nová mutace viru Covid19 podle nás nepředstavuje zásadní změnu ve výhledu na příští rok, pokud se tedy potvrdí, že vakcíny jsou účinné i proti nové mutaci.
  • Jak si vedlo euro v souhrnu za celý letošní rok? Nejslabší byla společná evropská měna v březnu (1,0639) a nejsilnější v závěru minulého týdne (1,2274). Celkově euro letos vůči dolaru posílilo o 9,15 % (porovnání aktuálního kurzu oproti kurzu ze začátku roku). Průměrný kurz v letošním roce činil necelých 1,14 USD/EUR. Za hlavní důvod posílení eura lze považovat konvergenci relativní měnové politiky v eurozóně a v USA (v USA snížení úrokových sazeb téměř na nulu a tím pádem významné zúžení úrokového diferenciálu mezi EUR a USD). Pokud bude příští rok ve znamení hospodářského oživení, uvolněné fiskální a měnové politiky a pokračujícího srovnávání úrokových sazeb jednotlivých členských zemí eurozóny, tak lze očekávat další posílení eura. Evropská centrální banka (ECB) podle nás aktuálně nemá vhodné nástroje k tomu, aby trend posilujícího eura vůči dolaru zvrátila.
  • Vývoj evropské ekonomiky byly letos zásadně ovlivněn pandemií Covid19. Pokles HDP eurozóny ve 2. čtvrtletí (-11,7 % k/k a -14,7 % r/r) byl výrazně hlubší než během finanční krize z let 2008 a 2009 a jedná se o nejhlubší propad v historii měření. Ve 3. čtvrtletí sice došlo k silnému oživení HDP (+12,5 % k/k a -4,3 % r/r), ale ve 4. čtvrtletí dojde opět k mezikvartálnmu poklesu. V souhrnu letos ekonomika eurozóny poklesne o 7,3 % (prosincová prognóza ECB). Již nyní je jasné, že pandemie Covidu19 bude mít přesah do hospodářského vývoje v příštím roce. Na hluboký hospodářský pokles reagovaly výrazně expanzivními kroky jednotlivé evropské vlády i ECB (především program PEPP). Zároveň došlo k průlomu směrem ke společným evropským dluhopisům (Fond obnovy ve výši 750 mld. eur).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688