NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Investice  |  22.12.2020 15:51:43

Výslužka z průzkumů NN: O zdraví, penězích, snech, budoucnosti a životě vůbec

Vánoce. Malé slovo, velké emoce, obrovský nával povinností. Abyste se v adventní hektice taky na chvíli zastavili, přinášíme zajímavé podněty, které vzešly z posledních průzkumů NN pojišťovny a penzijní společnosti. Zaměříme se na to nejpodstatnější, co život přináší, a tentokrát to nebude tolik navážno. Svařák do hrnečku, nohy na stůl, jdeme na to!  J

Sny hnacím motorem (s tím se dá souhlasit)

V roce 2065 dle předpovědí Českého statistického úřadu dosáhne v ČR celá třetina lidí současného věkového stropu pro vstup do důchodu – věku 65 let! Myšlenky na stáří a důchod přitom pro Čechy nejsou zrovna nejveselejší mozkové cvičení. Při delším zamyšlení se ale vynoří řada snů, které si chtějí Češi dle projektu NN Cena života v penzi splnit.

Málo lidí ale stále najde odvahu spočítat si, kolik si na plnohodnotný důchod potřebují našetřit. Průměrnému Čechovi tak může pro důchod podle jeho představ chybět více než milion korun. Průzkum z roku 2018 zároveň ukázal, že mladí i staří Češi počítají, že si důchod budou moct užívat v průměru do 80 let. Více než polovina starší generace se těší na výlety a vnoučata. Mladší generace chce v penzi cestovat po světě, radovat se z vnoučat nebo spát a odpočívat dle potřeby.

Rok 2020 přepsal žebříček našich hodnot (alespoň něco pozitivního)

Více než 80 procent Čechů dnes říká, že cena života je nevyčíslitelná. Je to dvakrát víc než ve stejném průzkumu NN Životní pojišťovny před čtyřmi lety. Češi si navíc nově cení zdraví více než rodiny a začali si také více vážit práce, které věnují i hodně volného času.

V roce 2016 stanovili Češi “cenovku” lidského života na 30 milionů korun. Letos je již cena života nevyčíslitelná pro naprostou většinu lidí. Více než čtvrtina Čechů označila za nejdůležitější ve svém životě zdraví, které tak po čtyřech letech sesadilo z trůnu rodinu. Ta ale zaostává na pomyslném žebříčku hodnot jen velmi těsně. Nejdůležitější trojici dle letního šetření uzavírá domov, ale mírně vzhůru se proti roku 2016 posunula i důležitost práce v životě Čechů.


Selský rozum hraje prim (kéž to vydrží)

Většina Čechů (79 %) má pocit dostatečné kontroly nad svou finanční budoucností a naprostá většina (89 %) ji opravdu má. Češi se celkově umístili na 4. místě ze 14 zemí Evropy účastnících se v roce 2016 průzkumu Tilburgské univerzity pro skupinu NN. Čechy předstihli pouze Nizozemci, Lucemburčané a Němci.

Z průzkumu také vyplynulo, že peníze hrají v zemích se zkušeností s komunismem odlišnou, důležitější roli než v západní Evropě. Pro Čechy jsou peníze dokonce nejdůležitější ze všech čtrnácti zúčastněných národů. Sedm z deseti Čechů má velmi dobrý přehled o svých pravidelných měsíčních výdajích a jiných nákladech. Více než čtyři pětiny z nich o sobě říkají, že mají obvykle dost peněz na pravidelné výdaje a platí své účty včas – to je nejvíce ze všech sledovaných zemí. Proti západním zemím však ukázal průzkum citelný hendikep Čechů – nízkou tvorbu rezerv. Na jednu stranu jsou sice spořivým národem, šetří ale na jiné věci než na finanční rezervy. Téměř dvě pětiny (39 %) přiznávají, že nemají v rezervě dostatek financí na nečekané výdaje. Češi tedy mají ve financích pořádek, jsou zvyklí platit včas, větší investice si dlouho rozmýšlejí a radí se s ostatními. Jsou zvyklí spořit spíše na budoucnost než si užívat dneška.

Chceme vám popřát, abyste si užívali každého dne, a o to víc ty nadcházející sváteční.

O NN Investment Partners C.R., a.s.

Společnost NN Investment Partners se dlouhodobě řadí mezi 5 největších správců aktiv v České republice (dle objemu spravovaných aktiv). V České republice působí již od roku 1997 a společně s NN Životní pojišťovnou a penzijní společností tak reprezentují skupinu NN na českém trhu. NN Investment Partners nabízí přes 40 zahraničních podílových fondů, z toho 21 v české koruně a zajištěných proti měnovému riziku. Centrála společnosti sídlí v nizozemském Haagu. Společnost působí v 15 zemí napříč Evropou, Asií, Středním východem, Severní a Latinskou Amerikou a pracuje pro ni více než 1000 zaměstnanců. Zároveň je součástí finanční skupiny NN Group.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688