Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.12.2020 10:20:12

Akcie ČEZ se v týdnu postaraly o třetinu objemu obchodů. Novinky u O2 či MONETA


Měřeno indexem PX pražská burza v týdnu každý den přidávala, resp. v páteční seanci index PX intradenně vystoupal až k 1 013 bodům. Nakonec však zakončil na zhruba 1 009 bodech a tedy oproti čtvrtku nepatrně níže. I tak si index za celý týden polepšil o výrazných 4,2 %, což je letos pátý nejpozitivnější posun. Nová 9 měsíční maxima pražské burzy tak přinesla snížení letošních ztrát na jednocifernou hodnotu (-9,54 %). Po započítání dividend, tedy dle indexu PX-TR, pak na negativních 6,6 %.

Druhý týden v řadě se nejvíce dařilo akciím Avast. V domovském Londýně se jim vlastně za poslední týdny na třetí pokus podařilo prorazit technickou hranici u 5 GBP a otevřít si tak cestu zpět na vyšší úrovně.

Svou vahou však vlastně ještě více pozitivně na index PX zapůsobily akcie ČEZ, kterým zejména v úvodu týdne pomáhal pokračující růst cen elektřiny (dlouhodobých kontraktů) na nová mnohaměsíční maxima. Například domácí kontrakt pro příští rok se prodával i za 49 EUR/MWh, tedy o 20 % výše než před měsícem. K probuzení titulu, pak kromě proražení rezistenční hladiny u 480 , napomohlo zřejmě i vylepšené optimistické doporučení od ERSTE/České spořitelny s cílovou cenou 634 (dříve 603 ) či výzva Senátu, aby se na dostavbě Dukovan nepodílely firmyRuska a Číny. Titul se v pátek poprvé od července obchodoval i nad hranicí 500 , nicméně právě tato hladina se přinejmenším v tuto seanci potvrdila jako výrazná rezistence.

Ostatní emise již index PX výkonnostně nepřekonaly. Nejblíže tomu byly akcie KB, které se v týdnu staly druhou nejvíce obchodovanou emisí. Nicméně se vlastně ani nepřiblížily několikaměsíčním maximům zaznamenaným v průběhu předcházejícího týdne. Podobně se pak k listopadovým maximům jen přiblížily akcie MONETA, u kterých došlo na další tzv. insider nákup. Na 4 510 akcií za kurz 66,30 nakoupil v úterý člen dozorčí rady Michal Petrman. Pokusy o růst jen částečně vyšly akciím ERSTE. Obecně u finančních titulů se více reálněji ukázalo, že jejich záměr obnovit brzy plně výplatu dividend se spíše jeví jako zbožné přání. Budoucí ekonomické dopady současné situace jsou možná ještě více zahaleny v mlze a v kontextu postoj regulátorů tak dle všeho bude delší dobu opatrný.

Z hlediska výkonnosti si své letošní prvenství upevnily akcie likérky STOCK, které tak kurzově aktuálně zhodnocují o více než 20 %.

Za zmínku však stojí především akcie O2, které se po více než 1,5 roce obchodovaly zpět za 250 . Nakonec si však sedmý týden v řadě již zisky připsat nedokázaly, když zakončily stagnací. Novým impulsem nicméně může být aktuální krok představenstva, které s účinností od pondělí 21. prosince schválilo nový 2 letý program odkupu vlastních akcií v objemu až 5,5 mld. . Ten však reálně vlastně nelze naplnit. V návaznosti na „určující“ listopadovou likviditu titulu na pražské burze bude totiž moci společnost denně odkupovat maximálně 9 678 akcií O2. Tedy o téměř 6 tisíc akcií méně než ji situace umožňovala naposledy. Otázkou nicméně hlavně zůstává, zda k odkupu společnost fyzicky přistoupí, když předchozí program letos ani jednou nevyužila.

indexu PX jedinou černou kaňkou byly v týdnu nakonec akcie KOFOLA, které každopádně ve středu zaznamenaly druhý nejvyšší objem obchodů za posledního tři čtvrtě roku.

 

V minulém týdenním reportu zmiňovaný možný přechod akcií PHOTON ENERGY na hlavní trh se v úterý přiblížil vydáním Prospektu. Společnost zmínila, že dané „zatraktivnění“ titulu pro investory by se mělo uskutečnit v úvodu roku, obdobně i ve Varšavě. Titul tak v reakci v týdnu posiloval o téměř 7 %, nakonec o část zisků přišel, když zakončil na 82 . Zmínit lze závěrem z trhu START úspěšně dokončenou sekundární nabídku akcií zpracovatele kůží KARO INVEST, která prodejem 294 tis. akcií nakonec za kurz 45,20 získala od nových investorů dalších zhruba 13,3 mil. . Titul se následně obchodoval o 15 % výše za 52 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688