Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  14.12.2020 11:42:28

Investice do vody: 3 nejlepší akcie pro vaše portfolio

O akcie společností, které se angažují ve vodním sektoru, je mezi investory stále větší zájem. Populační růst v kombinaci se změnou klimatu a dalšími faktory způsobují, že pitná voda začíná být z dlouhodobého hlediska nedostatkovým zbožím.

Zásoby pitné vody na Zemi se tenčí a poptávka po ní naopak roste. To vše zvyšuje tlak na nové technologické postupy a úsporná opatření ve spojitosti s vodou. Je tedy možné profitovat z investice do vody? A jaké jsou možnosti?

Investice do vody – zásoby vody se tenčí a poptávka vzrůstá

Investice do vody zřejmě není první věcí, která vás napadne při sestavování investičního portfolia. Přesto je ale stále více investorů, kteří se zajímají o tzv. vodní akcie. Někteří investoři je dokonce nazývají modrým zlatem. Přestože 70 % povrchu Země je pokryto vodou, čistá pitná voda je k dispozici pouze v omezené míře. A na rozdíl od ropy stále neexistuje nic, co by mohlo vodu nahradit.

Pro rostoucí světovou populaci se  jedná o nejdůležitější „surovinu“ a se změnami klimatu se stále častěji objevují problémy se zásobami pitné vody. Během horkých období se více a více míst na světě potýká s nedostatkem vody. V USA a Austrálii pořád častěji dochází v důsledku sucha k rozsáhlým lesním požárům.

Ačkoli je nedostatek vody v chudých afrických zemích považován za realitu všedního dne, i vyspělé státy stále více čelí rostoucímu nedostatku vody. Zajistit obyvatelům planety přístup ke zdrojům pitné vody je možná jedním z hlavních úkolů 21. století.

Není proto divu, že vodohospodářství se stává zajímavou investiční příležitostí. Investice do pitné vody a vodárenských společností získává na akciovém trhu stále větší pozornost a vodní akcie již léta vykazují skvělé výsledky. Je pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat a nedostatek vody zajistí, že vodní akcie budou i v příštích letech vzbuzovat zájem mnoha investorů.

Až 2,2 miliardy lidí bez přístupu k pitné vodě

Spotřeba vody na obyvatele v průmyslových zemích stále roste. Dohromady se zvyšujícím se počtem obyvatel a klimatickými změnami to znamená, že poptávka po vodě vzrůstá. Podle UNICEF nemá přibližně 2,2 miliardy lidí na světě přístup k pitné vodě, přičemž toto číslo představuje přibližně 30 % z celkové světové populace.

Dle nejnovějších předpovědí by se toto číslo mohlo do roku 2050 až zdvojnásobit. Přes 800 milionů lidí nemá už dnes přístup k žádnému zdroji vody. Nejvíce se to týká tzv. zemí třetího světa a venkovských oblastí v rozvojových zemích.

Podle OSN by do roku 2030 bylo třeba do vodní infrastruktury investovat zhruba $ 114 miliard ročně, aby se tento znepokojivý trend změnil (nebo alespoň zpomalil). Tato snaha však naráží na nedostatek finančních prostředků u rozvojových zemí a často na nedostatek politické vůle v průmyslových a vyspělých zemích.

Pro distribuci vody bude nutné začít pracovat s novými a úspornými technologiemi, aby se podařilo pokles zásoby vody alespoň zpomalit. Nedostatek vody je úzce spjat s nevyhovujícími hygienickými podmínkami, které jsou ideálním místem pro šíření nebezpečných nemocí, což je hrozbou i pro zbytek populace. 

Příklad ETF se zaměřením na vodní sektor

Existuje několik ETF, které vám poskytnou širokou diverzifikaci společností spojených s vodou. Evropské předpisy ale investorům v Evropě zatím neumožňují americké ETF obchodovat. Samozřejmě existují i alternativy, které jsou kótovány v Evropě a obchodovány v EUR.

Lyxor World Water ETF UCITS ETF (LYM8) sleduje 30 největších vodohospodářských infrastruktur, čistíren a společností dodávajících vodu na světě. Aby mohla být společnost zařazena do fondu, musí být alespoň 40 % jejího obratu generováno z činností souvisejícími s vodou.

Celková návratnost ETF činila od začátku roku 2015 do konce roku 2019 přibližně + 72 %. Fond má ve správě více než 723 milionů EUR a poměr celkových nákladů je 0,60 %. Dividendy jsou vypláceny. 

Další potenciálně zajímavé ETF z tohoto sektoru jsou:

1) RobecoSAM Sustainable Water Fund (OZWA)

2) Pictet-Water (PBF7)

10 nejzajímavějších vodárenských společností 

Investice do vody by měla být dlouhodobého charakteru, protože v oblasti vodohospodářství se řeší řada problémů, jejichž vyřešení je ve většině regionů finančně i časově velmi nákladné.

Ačkoli vodní akcie nejsou srovnatelné s rychle rostoucími technologickými společnostmi, jsou obvykle ze své podstaty jen mírně cyklické. Poptávka po vodě bude pořád, bez ohledu na aktuální ekonomickou situaci. Příjmy mnoha vodárenských společností jsou proto vysoce předvídatelné, a navíc často vyplácejí vysoké dividendy.

 10 nejzajímavějších vodárenských firem. Zdroj: lynxbroker.cz

Hledáte aktuální tipy a analýzy nejlepších světových akcií a ETF?

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

 

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.

---------

Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad.  

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.06.2021Nejen letní investice: Pít musí i vaše portfolio Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688