Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  10.12.2020 22:51:13

Closing Bell (10. 12. 2020) – Trh práce opět zklamal, ropa sází na distribuci vakcíny

Zámořské akciové trhy dnes zakončily čtvrteční obchodní seanci tohoto týdne v červeném teritoriu. Pozitivní nálada utrpěla zejména po vyhlášení datamerického trhu práce. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti vystřelil na 853 tisíc, při očekávání analytického konsenzu 725 tisíc. Vzestup nad 850 tisíc poprvé za téměř dva měsíce bude pravděpodobně pokračovat po zvýšených omezeních v několika dalších amerických státech. Data slabšího trhu práce jsou stále poněkud zastíněna pokračujícími nadějemi o dosažení stimulační dohody před koncem roku 2020. Průmyslový index Dow Jones klesl o 0,23 %, index S&P 500 poklesl o 0,13 %, technologický Nasdaq vzrostl o 0,54 %. Dařilo se sektoru energií a základních materiálů.

Krátkodobý negativní dopad mají také zprávy o zatím neúspěšném jednání o fiskálním stimulu v americkém Kongresu. Republikáni s demokraty se nejsou schopni dohodnout na podmínkách stimulačního balíčku. To ale neplatí v Evropě, jelikož dnešní obchodní seance přinesla zajímavé kroky a komentáře ze strany Evropské centrální banky. Šéfka evropské monetární politiky Christine Lagardeová dnes potvrdila svá slova z říjnového zasedání, když oznámila, že ECB hodlá pozměnit nástroje, které považujeme za nejefektivnější v současném koronavirovém prostředí. Tyto změny byly zcela v souladu s očekáváním trhu. Změna se týkala pandemického program nákupů aktiv (PEPP). ECB navýšila objem kupovaných aktiv o 500 mld. euro na celkový balík o velikosti 1,85 bilionu euro a prodloužila dobu fungování stimulu z června 2021 do března 2022. Během tiskové konference guvernérka Lagardeová zdůraznila, že program může být dále rekalibrován, pokud to bude ekonomická situace vyžadovat. ECB tak v případě dalšího řádění koronaviru nebude váhat s navýšením nebo prodloužením současného nástroje expanzivní monetární politiky. Důležité je poznamenat, že banka si ponechala otevřená zadní vrátka v dodatku, že tento balík nemusí být zcela vyčerpán. V případě, že se ukáže, že příznivé podmínky financování je možné udržet i bez pandemických nákupů, ECB nebude mít problém s nevyužitím připravených prostředků. Hlavní úroková sazba pro refinanční operace zůstala na rekordním minimu 0,0 %, sazba mezní zápůjční facility a sazba depozitní facility zůstaly na 0,25 % a -0,50 %. Program poskytování cílené dlouhodobé likvidity TLTRO (poskytování výhodných půjček) byl prodloužen o jeden rok do června 2022. ECB bankám nad rámec TLTRO poskytne další likviditu, a to prostřednictvím pandemických refinančních operací dodávek likvidity, tzv. PELTRO. Během příštího roku budou instituce moci o likviditu požádat v rámci celkem čtyř kol.

Sektor energií vzrostl o více než 3 %. Ceny ropy nadále zvyšovaly své zisky uprostřed rostoucích sázek na úspěšné nasazení globální distribuce vakcín proti covid-19. Právě vakcíny by mohly nastartovat aktivitu související s cestováním, která by měla posílit poptávku po pohonných hmotách.

Evropská komise dnes navrhla sérii nouzových opatření pro případ krachu rozhovorů s Británií, které jsou tři týdny před koncem přechodného období stále bezvýsledné. Návrhy unijní exekutivy mají zajistit plynulost letecké a silniční dopravy či platnost dosavadních rybolovných práv.

Společnost Airbnb (ABNB) dnes upsala ve svém IPO akcie za 68 USD. Airbnb známá jako firma zabývající se zprostředkováním krátkodobých pronájmů, upsala své akcie nad nabízeným intervalem 56–60 USD. Celkový výnos z IPO činí 3,5 mld. USD a firma je oceněna na 47 mld. USD. Airbnb za prvních devět měsíců roku 2020 zapsala tržby 2,5 mld. USD a ztrátu -697 mil. USD.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688