pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  06.12.2020 00:00:00

Pardubice spouštějí nové parkovací automaty

4.12.2020 | Od pondělí budou motoristé v celých Pardubicích platit parkovné v nových parkovacích automatech. Budou v nich moci použít bezkontaktní platební kartu nebo jiný bezkontaktní způsob úhrady. Nově budou muset při placení zadat SPZ svého vozu. Město tak učinilo první krok k inteligentnímu parkování, který letos začalo budovat.

„Automobilisté, kteří se s těmito automaty ještě nesetkali se nemusejí novinky obávat. Platbou je provedou pokyny na displeji automatu. Důležité je znát SPZ parkovaného vozu, bez ní se transakce nedá uskutečnit,“ upozornil náměstek primátora pro dopravu Petr Kvaš s tím, že automaty jsou propojeny s informačním systémem městské policie. Na něj budou navazovat další kroky projektu inteligentního parkování, který Pardubice budují. Ten bude, mimo jiné, schopen odhalit vozy, které parkují bez placení, nebo na místech vyhrazených jiným vozům.

Všech 85 nových pakovacích automatů je součástí systému Smart Parking, který má přispět k většímu komfortu řidičů při hledání volných parkovacích míst i odlehčení dopravy v centru Pardubic. Nové parkovací automaty jsou napájeny vlastními solárními články a vybaveny informačním modulem, který upozorní provozovatele na závadu, plný mincovník a podobně. Nemělo by se tedy stávat, že by byl automat mimo provoz, aniž by o tom Dopravní podnik města Pardubic, který pro město parkovací automaty spravuje, věděl.

Na rozdíl od stávajících automatů, které začne dodavatelská firma demontovat již tuto neděli, lze v nových platit parkovné i bezkontaktní kartou, hodinkami a dalšími bezkontaktními metodami. Dál bude možno platit hotově, nebo přes mobil prostřednictvím sms zpráv či mobilních aplikací (MPLA, ParkDots, ParkSimply a Smart4City Parkování).

Nákup automatů pro všechna parkoviště přišel Pardubice na zhruba 18,5 milionů korun. Jejich nákupem město letos zahájilo budování inteligentního parkování. V současné době testuje první senzory, které jsou základními kameny systému Smart Parking. Pohlídají obsazení parkovacích míst a umožní navigaci motoristů k nejbližšímu volnému místu.

Projekt, na který chtějí Pardubice čerpat dotaceEvropské unie, má být hotov v roce 2023. Na jeho konci je parkovací systém zahrnující od mobilní aplikace navigující řidiče na volné parkovací místo a umožňující platby parkovného z vozu, přes elektronický systém vydávání a evidence rezidenčních karet až po dispečerské rozhraní „hlídající“ funkčnost celého systému i to, zda na vyhrazených parkovacích místech neparkují vozy bez oprávnění.

Tiskový úsek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688