olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  06.12.2020 00:00:00

Tramvaje se vrací na svou původní trasu v historickém centru Olomouce

Tramvaje se vrací na svou původní trasu v historickém centru Olomouce

4. prosince 2020 (pá)

Dvě velké rekonstrukce jsou u konce a tak se v sobotu mohou na větší část tradiční trasy přes centrum Olomouce vrátit i tramvaje. Zcela hotová je oprava mostu přes Mlýnský potok v ulici 1. máje a téměř hotová je i rozsáhlá rekonstrukce ulice 8. května. Tramvaje na trasu vyjíždí v sobotu 5. prosince po devítiměsíční výluce.

Rekonstrukci ulice 8. května si vyžádal především špatný technický stav tramvajové trati i narušené povrchy komunikací. Byla to organizačně náročná akce, jelikož se odehrávala uprostřed městské památkové rezervace, v ulici s mnoha obytnými i komerčními prostorami a v místě navíc probíhaly další stavební aktivity – oprava kostela svatého Mořice a úprava parteru domu na rohu ulice 8. května a náměstí Národních hrdinů pro restauraci McDonald´s. Stavba řešila komplexní rekonstrukci ulice včetně inženýrských sítí, součástí byla i úprava křižovatek se stávajícími ulicemi Zámečnická, Opletalova, Slovenská a U Hradeb.

Pokud jde o tramvajové koleje, na třistametrový úsek byla použita nejmodernější technologie. Na podkladním betonu jsou položeny antivibrační rohože a až pak další vrstva betonu. Kolejnice jsou navíc opatřeny tzv. bokovnicemi a patními návleky, které rovněž tlumí veškeré vibrace. „Provoz tramvají teď bude díky použití této technologie uložení výrazně tišší a s výrazně menšími otřesy,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. „Při opravě povrchu komunikací byly přednostně použity kamenné materiály, vytěžené z původní úpravy zejména v okolí kostela svatého Mořice. To bylo důležité pro uchování historického rázu této významné lokality v centru Olomouce,“ doplnil primátor Žbánek.

Stavební firma musela během rekonstrukce vyhovět požadavkům obchodníků i občanů a zajistit dostupnost objektů, což určitě nebylo organizačně jednoduché. Nakonec to vcelku vyšlo a já bych chtěl poděkovat jak veřejnosti za trpělivost, tak stavební firmě za snahu,“ doplnil investiční náměstek primátora Martin Major. Jak dodal, celá rekonstrukce ještě není hotová, dohodnutý termín dokončení je 21. prosince. „Stavba ale udělala vše pro to, abychom už teď mohli spustit tramvajový provoz,“ řekl Martin Major.

Náklady na rekonstrukci dosahují zhruba 86,7 milionů korun. Z operačního programu Doprava město získalo dotaci ve výši cca 24 milionů.

Druhou významnou stavbou na této trase byla kompletní rekonstrukce mostu M7 přes Mlýnský potok v ulici 1. máje. Jedná se o sdružený most o jednom poli, rozpětí 17 metrů a šířce 28 metrů. Tento most převádí silniční i tramvajovou dopravu. Součástí rekonstrukce bylo odbourání stávajících pojízdných vrstev, betonáž nové spřažené desky a říms mostu, provedení nové izolace, nových dilatací, chodníků a oprava zábradlí.

Rekonstrukce probíhala po polovinách mostu, aby mohla být zachována náhradní autobusová doprava na trase hlavní nádraží – centrum města. Oprava začala v květnu a kolaudace dokončené stavby se odehrála 3. prosince. Tato důležitá oprava stála 27 milionů korun a město ji uhradilo kompletně ze svého rozpočtu.

„Obě investiční akce město uskutečnilo souběžně a to především proto, aby využilo dobu probíhající přestavby velkého mostu přes Moravu na Masarykově třídě. Kvůli ní je na této dopravní spojnici centra a nádraží až do první poloviny roku 2022 zcela minimální provoz,“ vysvětlil náměstek Major. Tohoto omezení provozu chce ostatně radnice využít ještě v příštím roce, aby nechalo opravit most M10 přes řeku Bystřici na Masarykově třídě.

Tramvaje budou nyní jezdit od náměstí Národních hrdinů po Žižkovo náměstí. Za touto dočasnou konečnou zastávkou je připravena kolejová úvrať, kde tramvajová souprava přejede na opačnou kolej a bude pokračovat zpět do centra. S tímto systémem má Dopravní podnik města Olomouce zkušenosti například z 1. etapy tramvajové trati na Nové Sady ze zastávky Trnkova. Neobvyklý je ovšem fakt, že linka číslo 3, která přes centrum pojede, bude momentálně ukončena úvratí z obou stran.

Fotografie:

| Poslední úprava: 4. prosince 2020 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688