Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.12.2020 15:31:38

Trh práce v USA ochladl, ale vlna propouštění nepropuká

Přírůstek 245 tisíc nových pracovních míst za měsíc by byl v normálních časech poměrně slušné číslo, ne tak během obnovy ekonomiky po koronakrizi. V listopadu je takový údaj výrazně pod minulým měsícem (610 k) i pod tržním konsensem (475 k). Také když se podíváme na podrobnosti reportu amerického ministerstva práce, vidíme jasné zhoršení oproti předchozím měsícům. Data však nebyla tak špatná, aby hráče na finančních trzích vylekala a přitáhla jejich pozornost k současným problémům. Dluhopisy se sice zprvu z čísel zaradovaly, ale hned poté se jejich výnosy vrátily a nyní naopak značně stoupají. Americké akciové futures vykazují nevýrazné změny a dolar na vyšších výnosech dokonce posiluje.

Zpráva z trhu práce je celkem jasná - nejen že uzdravování probíhá stále pomaleji, ale zasáhla do něj nová opatření v rámci aktuální vlny nákazy. Částečně ke zhoršení přispěl veřejný sektor, který opět výrazně propouštěl, ale i po odhlédnutí od tohoto vlivu zůstává výrazné zhoršení oproti předchozímu měsíci. Tvorba pracovních míst hodně ochladla jak ve výrobním sektoru, tak sektoru služeb. Číselně byl nejvíce znát vývoj ve specializovaných službách nebo pohostinství, doprava a obchod tentokrát tak špatně nedopadly, ačkoli i zde místa přibývala pomaleji.

Průzkum v domácnostech odhaluje, že míra nezaměstnanosti se dál snížila a dosahuje 6,7 procenta. Počty nezaměstnaných se totiž stále snižují, ačkoli už ne takovým tempem. Vedle toho ovšem příliš nepřibývá zaměstnaných a pracovní síla se smrskává o lidi, kteří míří mimo. Mzdy udržely meziroční tempo 4,4 procenta. Celkový objem vyplacených mezd je už jen půl procenta pod loňskou úrovní.

Jestliže se investoři novými čísly nenechali vyvést z míry, ukazuje to znovu na jejich pohled vpřed na oživení v příštím roce, jež nebude ovlivněno současnými problémy. Listopadová data za odhady zaostávají, ale zároveň je pravda, že v absolutní výši nejsou znepokojivá. Zaměstnanost stále roste, a jestliže ji nová vlna koronaviru dokázala pouze přibrzdit a nevyvolat nové propouštění, ekonomika ji vlastně zvládá celkem dobře. Jistou dohru může mít aktuální vývoj ještě v prosincových údajích (ty listopadové sledují situaci jen zhruba do půlky měsíce), ale i tak by muselo jít o opravdu velké překvapení, aby dokázalo pozitivní výhled investorů nahlodat.

trh práce USA

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688