OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.02.2021 15:20:10

Swiss Re: Po COVID-19 by mělo nastat v globálním pojišťovnictví rychlé zotavení

Swiss Re Institute (SRI) zveřejnil v edici Sigma č. 4/2020 tradiční analýzu a hodnocení vývoje globálního pojišťovnictví, které bere již v úvahu pandemickou krizi. V názvu dané studie je dokonce zdůrazněna naléhavá a logická potřeba „vyjet z pandemické vichřice 2020“.

SRI pokládá současnou recesi za nejhlubší v hospodářských dějinách od 30. let minulého století. Předpokládá, že globální hrubý domácí produkt se v roce 2020 sníží o cca 4 %. To povede mimo jiné v tomto roce k poklesu poptávky po pojištění. SRI odhaduje, že poptávka po životním pojištění by mohla poklesnout o 6 % a po neživotním pojištění toliko o 0,1 %. Nicméně dobrou zprávou pro pojišťovnictví určitě je, že by mělo z recese, jež bude spíše krátkodobá, brzy vyjet. Růst pojistného by se měl obnovit, jakmile se ekonomika více zotaví. Hlavním tahounem při návratu k růstu by mělo být podnikatelské majetkové a odpovědnostní pojištění. Pokud jde o regiony, není asi žádným překvapením, že by se měly rychleji rozvíjet trhy nově se rozvíjejících zemí (emerging markets), zvláště pak čínský pojistný trh.

SRI předpokládá, že koronavirová krize sníží tempo růstu celkového globálního pojistného zhruba o 3 procentní body ve srovnání s tempem růstu před COVID-19. Odhaduje se, že celkové globální pojistné by se mohlo dostat nad úroveň před stávající krizí v průběhu roku 2021. Jinak SRI uvažuje, že pokles růstu celkového globálního pojistnéhoroce 2020 by mohl být podobný jako pokles, který nastal v průběhu finanční a ekonomické krize 2008-2009, i když letošní pokles globálního hrubého domácího produktu bude asi hlubší.

Pokud jde o vývoj globálního pojišťovnictví v roce 2019, tak celkové globální pojistné vzrostlo o téměř 3 % (stálé ceny, resp. očištěno o inflaci). Růstživotním pojištění zpomalil na 2,2 %, ale byl vyšší než průměrné tempo růstu za posledních 10 let, které činilo 1,5 %. SRI očekává, že poptávka po skupinových i individuálních pojistných spořících produktech bude negativně ovlivněna rostoucí nezaměstnaností a nižšími příjmy obyvatelstva. V globálním neživotním pojištění byl v roce 2019 docílen růst pojistného o 3,5 %, což je mírně nad průměrným tempem růstu za posledních 10 let. Pandemie by mohla nejvíce dopadnout na autopojištění, cestovní pojištění a podnikatelská pojištění.

SRI konstatuje, že pojišťovnictví bylo před pandemií kapitálově dobře vybaveno a věří, že absorbuje šoky vyvolané COVID-19. Konečné celkové zatížení pojistitelů v neživotním pojištění je zatím nejisté. Střední hodnota různých odhadů se pohybuje kolem 55 mld. USD, což by pro globální pojišťovnictví nemělo být závažným problémem, vezmou-li se v úvahu například dopady přírodních katastrof v posledních letech, resp. z nich vyplývající výše globálních pojištěných škod.

Zdroj: Swiss Re Institute Sigma č. 4/2020

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688