Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  30.11.2020 11:03:35

Elektřina příští rok zlevní i podle ERÚ. Právě teď může být nejlepší doba pro fixaci cen elektřiny, neboť roste pravděpodobnost brzkého vyvinutí účinné koronavirové vakcíny


Cena elektřiny klesá, ale brzy už tomu tak být nemusí. Velcí dodavatelé elektřiny v čele s podnikem ČEZ od posledního čtvrtletí letošního roku zlevňují své dodávky domácnostem, menší dodavatelé se postupně přidávají. Důvodem je pandemie koronaviru, která celosvětově srazila ceny energií kvůli slabší globální poptávce.  

Kromě silové elektřiny, která představuje neregulovanou složku konečné ceny elektřiny pro domácnosti a necelou polovinu této konečné ceny, zlevňuje, resp. od příštího roku zlevní také regulovaná složka. Na základě dnes oznámeného rozhodnutí Energetického regulačního úřadu klesne regulovaná složka v příštím roce průměrně o 1,7 procenta. Tato složka klesne hlavně kvůli snížení poplatku za distribuci a přenos, který tvoří více než třetinu konečné ceny elektřiny.  

Energetický regulační úřad tak předpokládá v příštím roce pokles cen elektřiny pro konečné odběratele z řad domácností celkově průměrně o 3,2 procenta. Výraznějšího průměrného zlevnění se dočkají domácnosti, které spadají do distribuční sítě společnosti ČEZ Distribuce, průměrně ceny u tohoto distributora zlevní o 3,8 procenta (jedná se o všechny oblasti ČR s výjimkou Prahy a okolí, jižních Čech a jižní a střední Moravy). V Praze a blízkém okolí, kde distribuci zajišťuje společnost PREdistribuce, klesnou ceny průměrně o 2,5 procenta. Domácnosti na jižní a střední Moravě a v jižních Čechách, které spadají pod společnost E.ON Distribuce, resp. nově EGD, se dočkají zlevnění o 2,2 procenta.  

Nyní však vzrůstá pravděpodobnost, že k dalšímu poklesu cen elektřiny už v příštím roce nedojde. To proto, že by se v dohledné době mohla objevit plně účinná vakcína proti koronaviru, což by značilo stěžejní impuls pro zotavení celosvětové ekonomiky. Právě tato vyhlídka žene tržní ceny energií opět vzhůru, takže tuzemské domácnosti se již levnější elektřiny dočkat nemusí. Právě nynější doba tak může být nejlepším časem k fixaci cen elektřiny. Fixovat by měli zejména ty domácnosti, které věří, že se brzy objeví účinná koronavirová vakcína, a také ti, kteří míní, že případné další vlny pandemie již budou celosvětově celkově výrazně slabší než její první i druhá vlna.   


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom,, Trinyty Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)







Zobrazit sloupec