Mazars (Mazars)
Daně a účetnictví  |  30.11.2020 09:40:51

Zvýšením slevy na poplatníka ušetří všichni

sleva na poplatníka
Při schvalování zrušení superhrubé mzdy byl Poslaneckou sněmovnou schválen i návrh Pirátů na zvýšení základní slevy na poplatníka na úroveň průměrné mzdy. Co to v praxi znamená? 

Každý daňový poplatník uplatní v ročním zúčtování daně nebo daňovém přiznání za rok 2020 základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 . Pokud úspěšně projde celým legislativním procesem zvýšení slevy na poplatníka, tak za rok 2021 se uplatní sleva na poplatníka již ve výši 34 125 , což je průměrná měsíční hrubá mzda za rok 2019. „Nárok na slevu na poplatníka v plném rozsahu za celý kalendářní rok mají i daňoví poplatníci s příjmy pouze po část roku, tedy i např. zaměstnanci, kteří v prvních měsících roku studovali nebo odešli do starobního důchodu,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Limit pro neplacení daně z příjmu

Za rok 2020 neplatí nic na dani z příjmu daňoví poplatníci mající souhrnný daňový základ ve výši 165 600 a méně. Důvodem je právě uplatnění slevy na poplatníka. Penzista s ročním příjmem z nájmu poníženým o související výdaje ve výši 150 000 tedy musí podat daňové přiznání, ale jeho roční daňová povinnost je nulová. Při zvýšení slevy na poplatníka na částku 34 125 se zvýší roční limit pro neplacení daně z příjmu fyzických osob na 227 500 . „Zatímco za rok 2020 zaplatí na dani z příjmu fyzických osob daňový poplatník s daňovým základem 227 500 částku 9 285 , tak za rok 2021 již při stejném daňovém základu nezaplatí na dani z příjmu nic,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Ušetří všichni

Zrušení institutu superhrubé mzdy a výpočtu daně z příjmu fyzických osob z hrubé mzdy sníží daňovou povinnost pouze zaměstnancům. Zvýšení slevy na poplatníka pocítí všichni daňoví poplatníci, tedy i osoby samostatně výdělečně činné nebo daňoví poplatníci pouze s pasivními příjmy z kapitálového majetku nebo z nájmu. Slevu na poplatníka není potřeba nijak prokazovat a na její uplatnění nemá vliv majetková nebo rodinná situace. Nárok na slevu na poplatníka vzniká i při práci na některou z pracovních dohod, při práci pro více zaměstnavatelů současně je však možné uplatnit slevu na poplatníka pouze u jednoho z nich. „Zaměstnanci, kteří podepsali u zaměstnavatele prohlášení k dani, uplatní slevu na poplatníka v jedné dvanáctině již při výpočtu měsíční čisté mzdy,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Vyšší daňový bonus

Radost z vyšší slevy na poplatníka budou mít i zaměstnanci čerpající daňový bonus, kteří již nyní neplatí nic na dani z příjmu fyzických osob a ještě dostávají od státu peníze. V takovém případě budou totiž čerpat ještě vyšší daňový bonus, neboť částka daňového bonusu je ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním na děti a vypočtenou daní z příjmu. Když bude daň z příjmu fyzických osob nižší, tak právě o toto snížení stoupne částka daňového bonusu

Mazars

Mazars je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb. Společnost působí v 91 zemích světa. Organizace celkově zaměstnává přes 24 400 odborníků, kteří pomáhají velkým mezinárodním organizacím, středním a menším podnikům, privátním investorům a veřejným osobám v každé částí jejich vývoje.

V České republice působí společnost Mazars od roku 1995, poskytuje komplexní služby a zaměstnává 250 lidí.

Více informací najdete na: www.mazars.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688